IZVIRNO SPOROČILO: srečica17
Moj oče ima starostno sladkorno, ki jo uspešno nadzoruje s tabletami. Zadnjič , ko si je meril sladkor v krvi, sem ga za hec zmerila tudi sebi in ugotovila da je (sredi dneva) 6,8.
Najbolje, da povem svoji G , da me da že pred 24. tednom na testiranje, Ane????
Trenutno sem 13.teden nosečnosti.
Maja V......imaš kje na netu jedilnik, dovoljena živila, ali bi mi lahko malo opisala kakšne diete se držiš. Hvala!
Pozdravljena. Dobro bi si bilo izmeriti sladkor na tešče in nato 1.5 ure po jedi, pa boš videla, kako bo. Pa glede na to, da imaš v družini diabetes, mogoče res ne bi bilo slabo, da greš na test, je pa različno od ginekologov kdaj te dajo. Mene je dala v 19. tednu, ampak nekatere dajo že prej.
kar se tiče jedilnika... zaenkrat ga še nimam, še čakam odgovor moje sodelavke, ki je dietetičarka. Važno je, da se izogibaš IZDELKOM IZ BELE MOKE, SLADKARIJAM, OD SADJA LAHKO KAKE JAGODE, JABOLKE, NEKTARINE, BRESKVE, NE SMEŠ PA LUBENICE, MELONE, POMARANČ, GROZDJA. Ne smeš pa jesti prekomerne količine sadja tudi ne. Imeti moraš 6 obrokov na dan (oz. vsaj 5): zajtrk, malica, kosilo, malica, večerja, povečerek. In naj bodo pravilno razporejeni čez dan. Pa biti morajo mešani, pri čemer moraš paziti na koliino ogljikovih hidratov in maščob, da jih ni preveč. Pa vlaknine so tudi pomembne. Pa seveda pomembna je telesna aktivnost (sprehodi, plavanje), najbolje 20 minut po glavnih obrokih. če imaš seveda možnost za to, jaz zaradi službe lahko to izvedem le 1x na dan.
lahko ti dam primer enega jedilnika, iz ene zloženke o sladkorni.
Zajtrk: črna žemljica (ali 2 manjši), 2 - 3 kose piščančjih prsi (ali nemastnega sira), jabolko, čaj z limono slajen z umetnim sladilom.
Dopoldanska malica: sadje, kozarec navadnega jogurta ali črna žemljica
Kosilo: nemastna goveja juha, riž, dušen kos svinjine, ali piščančjih prsi, dušena zelenjava
Popoldanska malica: sadje, kozarec navadnega jogurta ali črna žemljica (to kombiniraš po želji, lahko tudi pol posneto mleko en kozarec namesto jogurta)
večerja: polnjeni paradižniki (2 kosa) z hrenom in pusto skuto, kos polnozrnatega kruha (to je pač v primeru, no jaz tega že ne bi jedla, hehe

)
Upam, da sem ti kaj pomagala...