Sem spraševala za dokumente po rojstvu - evo, sem malo pobrskala, če bo še kateri pomagalo:
Rojstni list:
otrokove podatke bo upravni enoti, ki bo izdala rojstni list, posredovala porodnišnica. Povedati boste morali otrokovo ime in ime očeta. Če sta ime in priimek sestavljena iz več besed, boste morali povedati tudi, katero ime bo otrok uporabljal v pravnem prometu. Rojstni list boste prejeli v dveh do treh tednih. Če z otrokovim očetom niste poročeni, pa bo moral slednji najprej na Centru za socialno delo ali na upravni enoti potrditi očetovstvo, rojstni list pa boste prejeli naknadno.
Zdravstvena kartica:
rojstni list izročite delodajalcu, ki bo uredil prijavo v zdravstveno zavarovanje. Če ste samozaposleni, boste prijavo morali urediti sami na območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Predložiti morate izpolnjen obrazec M-DČ in otrokov rojstni list. Zdravstveno kartico boste priporočeno prejeli na dom. Vmes lahko zdravstvene storitve uveljavljate na podlagi začasnega potrdila, ki ga boste prejeli ob prijavi v zdravstveno zavarovanje.
Davčna številka:
po tem, ko boste že imeli rojstni list, za davčno številko zaprosite na krajevno pristojnem davčnem uradu. Dobili jo boste čez kakšen mesec po oddaji vloge.
Potni list:
Zanj zaprosite na pristojni upravni enoti. Predložite svoj in otrokov identifikacijski dokument oziroma izpisek iz matičnega registra o rojstvu, če otrok dokumenta še nima, ter njegovo fotografijo (velikost 3,5 x 4,5 cm). Za otroka do štirih let velja samo dve leti.
Osebna izkaznica:
Tudi zanjo zaprosite na upravni enoti, predložite identifikacijski dokument otroka oziroma izpisek iz matičnega registra o rojstvu, če dokumenta še nima ter njegovo fotografijo (velikost 3,5 x 4,5 cm). Za državljane do 18 let velja samo 5 let.
Ne pozabite pa še na vlogo za otroški dodatek in pozanimajte se, kako je v vaši občini urejena enkratna denarna pomoč ob rojstvu (če morate vložiti kakšno vlogo - pri nas ni potrebno).
Glede
pranja vozička - jaz sem novega kar prešpricala s Spitadermom, zdaj pa ga "sončim" na balkonu ob vsakem lepem dnevu.
V ponedeljek sem dala bris za streptokok B. Danes so že prišli izvidi - negativno. Super!
Zdaj naj se samo še tamala na glavico obrne in grem v miru rodit (no, malo naj še počaka, da bom vsaj 37 tednov).
Celjanke, uživajte na srečanju!