IZVIRNO SPOROČILO: UmpaLumpa
blabla... najin mali je jokal cel teden ob vstopu v igralnico, ampak ko sva šla okoli vogala je že utihnil.. pa tudi jaz nisem videla niti enega jokajočega otroka cel teden, pa sem hodila vedno tako, da je bilo že precej otrok v igralnici...
tudi mislim, da vzgojiteljice ne lažejo... pač sigurno kaj zamolčijo, ampak saj ja vidiš otroka ali je jokal ali ne
skupine so različne (po starosti, zrelosti itn)... in če se v katerih ne joče tako veliko oz. številčno, še ne pomeni, da se v nobeni, kajne?
vzgojiteljice resda ne lažejo, se pa da eno stvar povedati na več načinov, kajne?
in ok, dam prav, da ni fino, da so eni starši s otrokom dlje časa kot drugi. zato ideja: morda bi ob kreiranju skupin lahko upoštevali tudi kakšno uvajanje želijo starši:
1. ga sploh ne želijo (otroka pripeljelo in grejo)
2. delajo po sistemu vzgojiteljic kot najbolj običajno, recimo: 1. dan pustiš otroka samega 15 minut, drugi dan 30 minut, 3 dan za 4 ure, 4 in dalje pa že za spanje)
3. v dogovoru s starši in otroci - starš je lahko ob otroku tudi 1 teden ali 2, če je starš presodi, da bi bilo to za njegovega otroka bolje. po 3 tednih pa recimo, da se vsem prepove, da še prihajajo (da ne bi bil kdo kar za stalno naseljen

)
jaz se takoj javim za 3 skupino, ne glede na ostale karakteristike otrok v tej skupini (ker baje zelo resno delajo na formacijah skupin)
Sicer pa še eno
primerjava, da bo bolj zabavno... (ker vem, da bo cel revolt, da to pa sploh ni primerljivo

ampak spet, vse je stvar interpretacije...)
Če bi bil nekdo resno operiran in bi mu zdravnik po tem, ko bi se prebudil iz narkoze rekel: "veste kaj, jaz vam ne bom dal nič proti bolečinam, ker veste, saj bolelo bo zares samo nekaj dni, potem pa bo počasi prenehalo. Malo boste potrpeli, malo se boste navadili, ampak bo vsak dan bolje. Le redki so tisti, ki jih boli tam nekje 14 dni, res redke pa kar celo leto... ampak tako pač je. In računajmo na to, da vas bo bolelo le nekaj dni. Saj to boste pa že zmogli, kajne? In ja, morda bi bilo dobro, da vašim bližnjim rečemo, da naj na začetku čimmanj prihajajo, ker saj veste, nihče noče gledati druge, če se ti ne počutijo ravno najbolje, kajne?"
Bi se strinjali in ponižno sklonili glave, češ "doktor že ve, kako se temu streže" ali pa bi skočili v luft, kaj se spet gre ta dohtarska srenja, da vam še eno majčkeno protibolećinsko sredstvo ne privošči?
Osebno vidim (in ja, ni se treba strinjat z mano) tu krasno primerjavo z uvajanjem v vrtec. Le da bi šlo pri operaciji za fizično nasilje, pri uvajanju gre pa za psihično nasilje. In še ena razlika je, da pri operaciji bi šlo za odraslo osebo, ki je zmožna že marsikaj razumet in si osmislit (tudi bolečino), pri drugem primeru gre pa za otroka (največkrat zelo majhnega), ki tudi približno še ni na stopnji, da bi lahko določene stvari razumel, kaj si šele osmislil. In nad otroci je tako lahko kazati (pre)moč, kajne?