IZVIRNO SPOROČILO: ninchi9
Jaz sem čisto zgubljena. Sploh ne vem, katere dokumente moram vse uredit, glede na to, da sem brezposelna.
Pa zanima me, če kaj vpliva to, da sva oba začasno prijavljena na skupnem naslovu, ali je boljše da se ne prijaviva in imava pač stalno prebivališče vsak na svojem koncu.. Sprašujem glede otroškega dodatka itd...
Kopiram iz strani csd:
Pomembno je, da ste zavarovani za starševsko varstvo vsaj 1 dan pred nastopom porodniškega dopusta (vaš nastop 28.05.2008). To pomeni, da morate biti zaposleni, prejemnica nadomestila za čas brezposlenosti, itd...........
Če imate možnost, da vas nekdo zaposli, bi bilo to za vas še najbolje.
Na teh straneh vedno navedemo tri različne možnosti:
1. Če boste zavarovani za starševsko varstvo (zaposleni, prejemnica nadomestila za čas brezposelnosti, prejemnica boleznine iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje,...)
vsaj en dan pred nastopom starševskega dopusta (starševski dopust je razdeljen na 105 dni porodniškega dopusta in 260 dni dopusta za nego in varstvo otroka),
boste upravičeni do le-tega. Osnova za izračun posamezne vrste starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred mesecem vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta. Za manjkajoče mesece se vzame
55% minimalne plače.
Obvezni nastop porodniškega dopusta je 28 dni pred PDP.
Vlogo vložite 30 dni pred nastopom porodniškega dopusta oz. najkasneje 1 dan pred nastopom porodniškega dopusta.
INFORMATIVNI IZRAČUN
2. Če
boste brezposelni (brez nadomestila) in ste bili v zadnjih treh letih zavarovani za starševsko varstvo vsaj eno leto, boste upravičeni do starševskega nadomestila brez dopusta.
Osnova se upošteva 55% minimalne plače. Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imel v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do starševskega nadomestila, poveča za 2% minimalne plače, vendar največ za
50% minimalne plače.
STARŠEVSKI DODATEK Starševski dodatek je
denarna pomoč staršem, kadar po rojstvu otroka
niso upravičeni do starševskega nadomestila po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih razmerjih. (brezposelne osebe, študentski ali dijaški status.....)
Kdo ima pravico do starševskega dodatka? Pravico do starševskega dodatka ima
mati pod pogoji, da je
državljanka Republike Slovenije s
stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji in da je
otrok državljan Slovenije. http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/starsevskiDodatek.asp http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/zakonZSDPUPB1.asp