Pa ne bi na kratko izdala kako se izogneš kolikam, da ne bom zdaj knjigo iskala in brala. Pa še najboljša nisem v angleščini.
Tečnobica, komot: "skrivnost" je v
4. trimesečju - človeški otroci se rodijo nekoliko nezreli, ker se morajo rodit prej kot bi se sicer, ker se nam je medenica zožala, ko smo se postavili na noge, zato morajo otroci ven, dokler imajo še dovolj malo glavico, da je to fizično možno (to boste videle, ko boste rojevale).
Zato je novorojenčkom fajn, da jim daš občuek, da so še v maternici - da oponašaš gibanje, zvoke, toploto,... maternice - to jih pomirja - pri otrocih, s katerimi sem imela opravka, je to 100% delovalo. V ang. rečejo 5im metodam, kako to naredit 5s (oni so nori na te kratice), v slo. ni vse na s, ampak ajde, ni važno ime, glavno da dela (dela pa ziher, obstajajo kulture, kjer je vse to nekak integrirano v stil življenja in tam otroci dejansko nimajo kolik - kar se mojihdveh tiče sem to upoštevala, kar sem rabila in tudi nista imeli kolik). Vse to primitivna plemena vedo in so vedele naše prababice, samo se je potem izgubilo:
-
zibanje - otroke pomirja in uspava zibanje, ker so navajeni plavat v maternici, kjer je pač tako zibanje v tisti vodi - medtem ko mama hodi, se otrok guga sem pa tja v vodi
-
povijanje - novorojenčki niso navajeni tistega širnega prostora okoli sebe, to jim je neznano in jih plaši - zato nekaterim pomaga, kadar so razburjeni/zaspani/utrujeni (reccimo zvečer), da jih poviješ v plenico oz. dekico tako, da ne morejo prav dosti gibat - če ni hudo lahko samo nogice, če je hudo tudi rokice. Podoben efekt dosežemo, če dete trdno objamemo, da ne more krilit z rokicami, jaz sem bolj to prakticirala, sem pa pokazala sosedi tudi povijanje po tej knjigi in ji je ful pomagalo (preverjeno, pri nas v bloku se vse sliši;)
-
ššššš - torej glasno "šepetanje" pššššššššš oponaša zvok maternice in otroka pomirja. Dojenčki niso navajeni tišine - v maternici še zdaleč ni tiho! Ves čas slišijo zvoke črevesja, pretakanje, šumenje in tiktakanje srca, ti zvoki jih pomirjajo. Zato priporoča, da te zvoke spustimo, kadar je otrok znerviran. Lahko posnamete šumenje sesalca ali nabijete prazno kaseto ful na glas - to so šumi, ki so baje podobni in nekatere otroke pomirijo. Meni tega ni bilo treba, ker je bilo dovolj, da sem samo šššššš govorila, itak sem ju mela skoz v rokah.
-
sling - po naše štorklja, nosilka, kakor hočete. Meni zlata stvar - Ronja je nekaj časa samo tam not zaspala! In se ni pustila odložit! To
NI kengurujček! To je vreča, kjer je otroček zvit v C, kot je bil zvit v maternici, leži na istem mestu, kjer je bil prej, samo da je zdaj na zunanji strani, glavico ima prislonjeno na mamin trebušček in še vedno posluša iste zvoke - bitje srca in šumenje, ki jih je poslušal v maternici. To jih neznansko pomirja. Jaz sem vse delala s slingom! Ko sem si ga sešila, sem ga uporabljala vsak dan, ker ji je bilo tako zelo všeč! Soseda si je najprej naredila enega, pa ni bil tako fajn kroj in potem sem ji naredila mojega in je bila tudi super zadovoljna. Isto ena prijateljica, samo da je ona enega kupila, pa tudi ni bil uspešen - ful je važen kroj in izbira materiala. V tistem kupljenem na klipsno se je tudi Lejla zjokala, pa je sicer ful rada čepela not. V mojem pa je njen sinko prav rad čepel, pa čeprav je bil pri meni, ne pri mami - sem bila čisto paf! Še dol je lahko šla nekaj iskat v avto in ga pustila pri meni, pa se mali ni nič zbunil! Pa me je prvič videl! Sling je meni res zakon, brez njega ne bi mogla imet obeh malih doma, ni šans! Pa še kuhaš lahko z detetom v naročju, kar je sicer zelo težko...
Karp pravi tudi, da jih materina hoja z novorojenčkom v slingu zelo pomirja, ker jih spominja na hojo, ko so bili še v maternici. In to se je pri meni izkazalo za res. Dala sem jo v sling in se sprehajala sem in tja in mala se je umirila. Kadar sem bila zmatrana, sem se usedla na veliko žogo za sedenje in se gugala na žogi z detetom v slingu, to je bilo tudi ok.
-
petje in pestovanje: novorojenček je bil prej 9 mesecev ne nenehnem kontaktu z mamo, zato je iluzorno pričakovat, da bo pa zdaj ves zadovoljen, če ga pustimo pri miru v zibki. Hoče naročje in toploto in mamin vonj in mamino bitje srca. V primitivnih kulturah novorojenčkov nikamor ne odlagajo - otroci so non stop v rokah - večinoma maminih, vskočijo pa tudi sestre, babice, tete... Mamin glas jih pomirja in kadar so res razjarjeni, navadno nobena babica ne pomaga, ker oni enostavno zavohajo mamo.
-
dojenje in sesanje tudi pomaga, ker jih tudi pomirja (večinoma med dojenjem zaspijo), čutijo mamino kožo, njeno toploto, vonj, srce... Zato priporoča, da tudi če ne morete dojit, da otroka pestujete na prsih, medtem, ko mu dajete flaško. Duda definitivno pomirja nekatere otroke (eni je pa ne marajo), lahko pa jim date tudi svoj prstek za cuzat, če jih nočete navadit na dudo. Sama nisem hotela dat dude, vendar so jo Ronji dali v p. in se je je malo navadila in imela močan sesalni refleks. Ko ji potem jaz nisem dala dude, je začela vleči prst - takrat sem po priporočilih zobozdravnikov in zdravnikov rajši dala dudo, ker jo lažje vzameš kot pa njegov prstek. Druga je bila brez dude, je pa včasih vlekla moj mezinček.
-
skupno spanje: novorojenčki so navajeni na bližino mame in ta jih pomirja. Tiste, ki boste dojile, boste videle, da je na začetku to zelo praktično, da ti ni treba vsakič vstajat, ko se bitje želi podojit (kar je lahko tudi vsako uro)... Brez skrbi, da bi se navadili in ne bi hoteli stran - obe sem imela pri sebi in nobena zdaj ne spi pri nama (če ni kaj res narobe, fejst bolana recimo). Če boste dale otroka v zibko, pa mu dobro podložite hrbet, da bo imel občutek, da je nekdo za njim in ga varuje - pa še prevrnit se ne more na hrbet, kjer bi se mu lahko zaletelo mleko - najvarjnejše naj bi bilo spanje na boku, dokler ne morejo dvignit glavice oz. se obrnit.
Upam, da sem kateri malo pomagala, da bo lažje tiste prve 3 mesece, meni je ta knjiga res veliko pomagala in sem ponosna, da se mojima puncama ni bilo treba jokat samim, ampak da sta res vedno imeli občutek, da sva tam zanju. Ne vem, če je to od tega, ampak se mi zdi, da mi res kar zaupata in da take male bedarije od začetka življenja dalje na koncu prinesejo rezultat - da se splača, skratka