Fajn link, poldy. In se strinjam z napisanim.
Bom pa se napisala, kaksej je danski sistemu, ce katero zanima...
Ravno zato sem zadnjic sprasevala, kako je kaj v slovenskih porodnisnicah - recimo se mi zdi, da imate ve veliko vec pregledov, tukaj pa se vse vodi bolj naravno - ni ctgjev, ni merjenja maternicnega vratu in vseh teh 'ambulantnih' stvari (ki te lahko cisto psihirajo). Imas pa po drugi strani svojo babico, ki skrbi zate od zacetka nosecnosti, njeno telefonsko, da jo lahko poklices kadarkoli, pa je tudi zraven pri porodu, ce pac takrat dela. Tudi porod vodi babica, zdravnik pride samo, ce je treba. Zmeraj se lahko odlocis za porod doma (ampak se jih ne veliko), prvorodke rojevajo vecinoma v porodnisnici, drugo in vecrodke pa v 'ambulanti' - grejo domov nekaj ur po porodu, ce je vse ok.
med porodom imas pa ful svobode, za nobeno protibolecinsko se ti ni treba vnaprej odlocat, lahko rodis v kateremkoli polozaju, vse sobe imajo kadi, lahko si prineses svoje stvari (tisto gimnasticno zogo npr, blazine, radio in cdje...). Po porodu pa lahko ostanes v 'hotelu', kjer si v sobi sama oz. s partnerjem, ki seveda tam lahko prespi (za 20 eur/dan). Potem imajo posebno sluzbo za pomoc pri dojenju, pa ambulanto za novorojencke (kjer so babice in patronazne na voljo za razne nasvete prve dni, ko prides domov itd...)
Res veliko bolj sprosceno, hkrati ti pa zelo sledijo - ce se ti ne pocutis sigurno, da bi sla recimo ze domov, lahko ostanes v hotelu, dokler rabis, ce zelis kaksen pregled te posljejo itd itd - vse zato, da bi se na porod pripravila cimbolj mirno in cimbolj v skladu s svojo naravo. Recimo meni je bilo ful smesno, ko so mi rekli, da ce mi babica, ki bo vodila moj porod, ne bo vsec (recimo, da bo prevec klepetava

), je cisto normalno, da zaprosim za drugo itd itd...
Jaz moram rect, da mi je tak nacin zelo blizu in sem vsaj s tem delom zdravstvenega sistema tukaj zelo zadovoljna (ok, vprasajte me se po porodu, ampak zaenkrat se mi zdi zelo fajn

)