IZVIRNO SPOROČILO: enkratna
IZVIRNO SPOROČILO: liliana
A mi lahko poveš prosim v katerem členu Družinskega zakonika je zapisana ta definicija.....?
liliana, milijonarka te bo ignorirala tako kot mene - zato ker sva jo "razkrinkali" - to je tipično obnašanje kurjačev in/ali nestrpnežev, ki s kvazi zakonskimi utemeljitvami zavajajo folk (običajno jim uspe pri tistih, ki so preleni sami prebrati stvari).
Kot berem na drugi temi, ni srž problema DZ "da se vse vrti okoli otroka", ampak v - po njenem - "družbeni nesprejemljivosti homoseksualnosti" - s čimer bi DZ dal obstoječim homoseksualnim parom, ki imajo otroka naziv družina (takšne skupnosti namreč že obstajajo, le formalnega naziva družine nimajo in posledično ne določenih pravic, ki izhajajo iz tega).
Jaz pa mislim, da milijonarka ni imela v mislih družbeno nesprejemljivost homoseksualnosti.....to je le kost za glodanje, ki nam je vržena s strani političnih akterjev in kjer je zdaj splošno mnenje, da družinski zakonik ureja le to, da homoseksualni pari lahko posvojijo svojega otroka.....
Mene namreč moti malo tudi to, kar je izpostavila milijonarka.....da nam bodo otroci vladali.....
Ker v nadaljevanju, v 9. členu Družinski zakonik govori o načelu otrokove koristi......npr.:
(1) Starši v vseh dejavnostih v zvezi z otrokom skrbijo za korist otroka. Otroke obravnavajo in vzgajajo s spoštovanjem do njihove osebe, individualnosti in dostojanstva. Otrok telesno ne kaznujejo in jih ne izpostavljajo drugim oblikam ponižujočega ravnanja.
....
(4) Druge osebe, državni organi, izvajalci javnih služb, nosilci javnih pooblastil in organi lokalnih skupnosti morajo v vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otrokom skrbeti za korist otroka in pri tem otroka ne smejo izpostavljati nobeni obliki telesnega kaznovanja ali drugi obliki ponižujočega ravnanja.
To se na prvi pogled lepo bere, saj se varujejo koristi otrok.....v praksi pa to recimo tudi pomeni, da te sosed, ki ne goji simpatij do tebe in ki vidi skozi okno, da si malo povzdignil glas nad otroka, lahko prijavi, ker izpostavljaš otroka ponižujočemu ravnanju....
In ker je danes že praktično vsaga avtoritativna vzgoja pojmovana kot nasilje, se bojim, da bo uzakonitev tega še bolj izbrisala mejo med dejanskim nasiljem in avtoriteto.....
Saj se strinjam, da se morajo varovati koristi otrok, samo se mi zdi, da je ta 9. člen malo preveč ohlapno napisan in da bi se ponižujoče ravnanje moralo definirati (ker mogoče je za nekoga že ponižujoče ravnanje, da otrok na kmetih pri 10 letih nakapa gnoj, za drugega, pa je to čisto normalna vzgoja, ki vzpodbuja otroka pri njegovem razvoju).....
In ker smo ljudje radi prepričani v svoj lastni prav in takoj vidimo kaj sosed dela pri vzgoji narobe, se mi pač zdi, da to ne prinaša nič dobrega, ne za starše, še bolj pa za otroke.....
< Sporočilo je popravil liliana -- 13.2.2012 9:17:02 >