IZVIRNO SPOROČILO: liliana
Posegi v šolstvo pa kvalitete šolanja naših otrok ne bodo tako prizadeli......kopiram iz sklopa Otrok, kjer je odprta tema o normativih v šolstu....
http://www.pogledi.si/mnenja/bog-zivi-krizo
Dopuščam pa možnost, da boste tudi tega ravnatelja osebno diskreditirali, ker bluzi......verjamem pa, da ima sam prav tako dober pogled v problematiko na področju vzgoje in izobraževanja kot vsaka učiteljica.......
Fajn članek, čisto v Merčevem stilu. Meni je on fajn, ima zelo realen pogled, nekako po mojem okusu, kar se šolstva tiče.
Je pa šolstvo eno posebno področje. Mene najbolj od vsega moti to, da se ravno v tem resorju vedno delajo spremembe na ad hoc, brez nekih temeljitih analiz, kar povprek in na juriš.
Morda res ti ukrepi ne bojo tako drastično poznali, mogoče res kvaliteta ne bo padla - seveda, če se ne bo preferiralo privatnega šolstva in ukinjalo šolskih okolišev. Ker ukinjanje šol. okolišev pa bo potegnilo marsikaj za sabo - še predstavljate si ne, kaj vse.
Je pa problem veliko bolj kompleksen in reševati bi ga morali začeti vertikalno, česar pa naše vlade niso sposobne.
Verjetno je bila 9-letka res uvedena zaradi zaposlovanja učiteljev, tudi izbirni predmeti, a vprašati se je treba, zakaj pri nas sploh prihaja do takega presežka pedagoških delavcev (in še nekaterih drugih smeri, kot os družboslovci, ekonomisti itd.). Definitivno je treba najprej narediti red zgoraj, torej na univerzitetnem študiju, zmanjšati št. vpisov na te študijske smeri in s tem diplomantov, ki s(m)o praktično nezaposljivi.
Ampak to se ne naredi, a ne, ker bi spet toliko dr.-jev ostalo brez služb ...
Mah, problem ima ful velike razsežnosti in udariti spet po tistih najnižjih, najmanj krivih se mi zdi krivično.
V članku me je pa zmotilo tole:
Starši, in vedno pogosteje tudi učitelji, zlorabljajo možnosti dodatnih pomoči zato, da naj bi si otrok pridobil kompetence, ki si jih sicer ne bi (in si jih v resnici ne bo in bo slej ko prej seveda neuspešen).
Tole se mi pa resnično ne zdijo besede pedagoga. S tem se mi je pa kar malo zasral. Škoda.