IZVIRNO SPOROČILO: Frodo Bisagin
Takole... danes se v enem pogovoru zacne raspredati zgodba o nekem paru, ki se z lazno locitvijo prikrivanjem premozenja, lastnistva v nekih podjetjih itn... dokopal tudi do skoraj 500 eur drzavne pomoci (otroske doklade), saj imata tri otroke ter celo denarne pomoci za zaposlovanje (ne vem na kako foro) v kar krepkem znesku. Brze tezav pridemo do tega, da bi to bilo treba prijaviti, na kar ena od udelezenk v razgovoru izjavi - seveda, samo zna katera kam in komu... ? In smo bili mrzli. Nihce ni natancno vedel komu, kako in ali lahko to storis anonimno ter kako posljes dokazila, ki jih imas , ce je to anonimno :))))
Na koncu dneva je se mene zacelo zanimati.. komu pravzaprav to lahko prijavis in kako to poteka? Ve katera?
Danes je ta nalslov CSD....ker gredo pač vsi ti transferji preko njega.....do 1.1.2012 pa nisi vedel kam....nihče ni bil za nič pristojen.....po 1.1.12 se pa mora samohranilstvo dokazovati.....kako to CSDji izvajajo, je vprašanje....samo, če dobi CSD prijavo, da gre za lažno samohranilstvo, da bi se dobili večji otroški dokladi, nižji vrtec, mora po trenutni zakonodaji izvesti "preverbo" tega stanja.....
Lažnih samohranilk nisem nikoli prijavljala....vedno sem sicer javno govorila o tem, da se s tem ne strinjam, prijavila pa jih nisem nikomur, ker praktično ni bilo možno kam za prijavit, ker ni bilo zakonsko to sploh kaznivo......zato pa se je tako razpaslo in se že začelo imenovati "iznajdljivost" namesto kriminal......žalostno......
Soseda, ki dela na občini je priletela vsa evforična k meni pred leti, ko je dobila v roke mojo odločbo za vrtec....."A si neumna?" me je praktično zgroženo vprašala....."da se nisi prijavila kot samohranilka. Nihče ne plačuje toliko vrtca kot ti, ker smo vse samohranilke."
Glede na to, da bi občini in zaposlenim na občini moral biti interes, da bi "preganjali" lažno samohranilstvo, ker občina "doplačuje" razliko do polne cene in se zaposlenim na občinam zdi "poštenost" neumnost.....se res poraja vprašanje kam smo prišli.....ker če ni zakonske podlage, za pregon kriminala, če ni kazenskih sankcij, postane večina prebivalstva kriminalcev in opravičuje kriminalno dejanje.....in do 1.1.12 praktično ni bilo nobene zakonske podlage za pregon "izkoriščanja samohranilstava" in lažnega predstavljanja podatkov......
Torej so naše vrednote odvisne zgolj in samo od kazenskih sankcij.....če te so, smo pošteni, če teh ni, čisto enostavno postanemo kriminalci......