writing-img

RE: Jedi naših mamic in babic

  
clock-img

13.09.2012, 21:55

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

kosilo (razne jedi in priloge):
dödöli
sladko zelje
mlečna repa
biba ali repnjača
tarhonja (men svinjsko dobro)
kumarice z bučnim oljem
solata iz stročjega fižola z bučnim oljem


pecivo in malice:
ajdova zlevanka z bučnim oljem
kvašene ocvirkove pogačice
retaši; z zeljem, laško bučo.. (men fuuuul dobro)
polnjena pečena jabolka

juhe:
prekajena mlečna juha z ajdovo kašo
kisla župa
gobova juha z ajdovo kašo
korenčkova juha z zdrobom
zabelene gibice


p.s. to je prekmursko-prleška kuhinja.

clock-img

13.09.2012, 21:58

clock-img

malaMravljica

pencil-img

4314

Pastetka, si mislila mogoce mocnik s koruzno moko?
Das v kozico kuhat skupaj kislo mleko s sladkim mlekom, vec je kislega. Ko zavre zakuhas notri koruzno moko, pustis da se pocasi kuha in mesas. Jaz sem malemu se mal masla notri dala na koncu.

Meni absolutno najboljsa jed pa je krompirjev mocnik. Zavres kislo mleko in skuhas olupljen kromir. Krompir spasiras in notri ulijes kuhano kislo mleko, tekocino in skuto, fajn zmesas, posolis in dodas malo masla. Jaz naredim zelo cisto, moja mama malo bolj gosto. Jaz to obozujem, ko sem bila v dijaskem domu sem v cetrtek vedno poklicala domov, naj mi v petek ko pridem to skuha.

< Sporočilo je popravil malaMravljica -- 13.9.2012 22:00:34 >

clock-img

13.09.2012, 22:00

clock-img

cilla

pencil-img

763


IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

korenčkova juha z zdrobom



Kako jo narediš? Je primerna za večje dojenclne? user posted image

clock-img

13.09.2012, 22:04

clock-img

mateyka

pencil-img

13812


IZVIRNO SPOROČILO: pelin
Od slanih babičinih jedi večkrat jemo krompirjevo jed, ki se ji reče "sočna ponev".Tu na olju prepražiš čebulico in nanjo streseš na male kocke narezan krompir, ter prekajeno šunko...pražiš in čez čas zaliješ z malo vode...dodaš peteršilj, sol, poper ...kuhaš dokler se krompir ne zmehča, nato pa tik predenj postrežeš povrhu zadevo preliješ z razžvrkljanimi jajci z drobnjakom...počakaš le toliko, da jajca zakrknejo in poješ..



hej, to majo tud švedi in je ful znana, reče se ji pyttipanna - men prva jed tukaj ki mi je bila všeč user posted image user posted image
tukaj jih prodajajo že napol narjene, zamrznjene v nekaj okusih - če si len seveda user posted image

clock-img

13.09.2012, 22:11

clock-img

mateyka

pencil-img

13812


IZVIRNO SPOROČILO: cilla

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
korenčkova juha z zdrobom



Kako jo narediš? Je primerna za večje dojenclne? user posted image



seveda, to je tud za dojenčke. original je samo korenček, zdrob in peteršilj, lahko jo pa malce obogatiš:

čebula,
strok česna,
3-4 žlice zdroba,
korenček (3-4 velike),
voda,
olje,
sol,
poper,
zelen peteršilj

Nasekljamo čebulo. Korenček nastrgamo na najmanjše možne koščke. Čebulo popražimo na olju, da postane rumena, dodamo naribano korenje, malo še popražimo, dodamo zdrob in še malo pustimo, da se praži in porumeni. Dodamo 1,5 l vode ali juhe (lahko več ali manj, ampak temu primerno prilagodimo sestavine). Dodamo cel česen, začinimo in kuhamo 15-20 minut. Po želji zgostimo s palčnim mešalnikom. Po potrebi še dosolimo in popopramo. Če želimo na koncu dodamo sesekljam peteršilj.
Če dodamo juho, česen in čebula nista tako potrebna.

clock-img

13.09.2012, 22:51

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

5637

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

clock-img

14.09.2012, 05:54

clock-img

AKP

pencil-img

1004

Moja babica je pogosto naredila krompirjev zos (po domače povedanouser posted image ) z govedino in kislimi kumaricami, ričet, žemeljšek. Za ostale jedi bom pa še razmislil, ker se mi zdaj mudi.

clock-img

14.09.2012, 07:22

clock-img

škrpijonka

pencil-img

552

http://okusno.je/rubrika/domace/


_____________________________

Svet je takšen, kakršnega hočemo videti ... Nekateri tožijo, da ima vrtnica trnje, jaz pa sem vesela, da ima cvet.

clock-img

14.09.2012, 07:53

clock-img

uškinamama

pencil-img

3841

Ful dobra tema. Potrebno je obuditi stare, domače , poceni jedi. Predvsem take, katere sestavine domiš v par kilometrih okoli doma user posted image . Zanimiv mi je ta fenomen (ki ga zaznavam predvsem pri zelo mladih kuharicah ali pri kuharicah , ki so prvič vzele lonec v roke po petindridesetem,) da se kuha  neke  "eksotične " jedi. Če pa same jedi niso eksotične, morejo vsaj ime imeti tako, da se sliši oh in sploh..Tu smo

http://www.ringaraja.net/forum/m_5877314/mpage_1/key_/tm.htm

Prilepim recept za fuže, ta je dober , samo je v hrvaščini.

http://www.coolinarika.com/recept/istarski-fuzi/

Tam , ko piše, da zavijaš testo in ga stisneš s prsti, je boljše, da testeno krpico zaviješ okoli ročaja od kuhalnice, stisneš in streseš dol...bom opisla postopek bolj podrobno, če bo katerop zanimalo...Zdaj grem nazaj spat user posted image .  Mi je uspelo pokasirat pljučnico (here we go again)



_____________________________

Najina Uš : staršem prijazen otrok.

clock-img

14.09.2012, 08:01

clock-img

Tippi

pencil-img

3574

"stare" jedi, ki jih mi prakticiramo še vedno

- Mlečni riž
- prosena kaša s suhimi slivami
- gres z japki
- ajmoht
- šnite z mlekom in jajci
- japki v šlafroku user posted image
- ajdovi žganci

pa še kaj bi se našlo, ampak sem zdejle mal preveč jutranja, da bi se spomnila. mogoče tekom dneva user posted image

clock-img

14.09.2012, 08:03

clock-img

caramel

pencil-img

254

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333
pa sneg skuhan v rumenjakovi kremi, ne vem, kako se to imenuje - joj, kako sva z bratom to obozevala, tepla sva se za to!



To so snežne kepe.

Pri nas smo od sladkih stvari delali pohane šnite, rižev narastek, mlečni riž, šmorn, slivove cmoke, potice, štrudelj, palačinke (stara mama je naredila najboljše)... Aja pa polenta (včasih tudi žganci) z mlekom in kruh z mlekom.
Mami pa že ful časa sanja o eni sladici iz otroštva, za katero ne ve recepta. Jo moram vprašat, kako se imenuje - jo morda katera od vas pozna.

Aja, pa stara mama mi je velikokrat na kruh (včasih še ne povsem odtaljen) namazala smetano iz mleka in nanjo posula malo sladkorja. Ko je spekla svež kruh pa smo ga še toplega jedli z orehi ali pa jabolkom.

Od slanih jedi se je pri nas kuhal ričet, šara, ajdovi žganci (z zeljem ali ob kakšni enolončnici), zelje in fižol, matevž in repa, štruklji (iz vlečenega testa, s skuto in cvrtjem) s kumarami v omaki, kuhana krompir in stročji fižol, zabeljena s kislo smetano razpuščeno na ocvirkih (to je jed na žlico - pustiš tudi vodo, v kateri se je kuhal krompir), svaljki z drobtinicami,...

clock-img

14.09.2012, 08:07

clock-img

sonček33

pencil-img

11583

a dejte no, polna usta sline imam in lačna ful, pa je ura šele 8. in jaz bi z lahkoto zdej tole jedla :)

- polenta s sirom in kislim mlekom
- fižolova juha s širokimi rezanci z drobtinami
- farflni
- govnač
-


< Sporočilo je popravil sonček33 -- 14.9.2012 8:10:55 >


_____________________________

...svet je poln lepih rožic tete Pehte...


clock-img

14.09.2012, 08:11

clock-img

Tippi

pencil-img

3574

Aha pa še frtajle z zelišči, pa šmorn na sto in en način user posted image

clock-img

14.09.2012, 08:13

clock-img

sonček33

pencil-img

11583

ja frtalje, mi smo jih letos poleti jedli na sto načinov, pa čežana in pire krompir, pa makraroni z maslom in naribanim sirom

< Sporočilo je popravil sonček33 -- 14.9.2012 8:14:27 >


_____________________________

...svet je poln lepih rožic tete Pehte...


clock-img

14.09.2012, 08:15

clock-img

Tippi

pencil-img

3574


IZVIRNO SPOROČILO: sonček33

ja frtalje, mi smo jih letos poleti jedli na sto načinov, pa čežana in pire krompir, pa makraroni z maslom in naribanim sirom



Joj saj res, čežana zakon! user posted image

clock-img

14.09.2012, 08:17

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

tarhonja:

350 g moke,
3 jajca,
50 g olja,
100 g čebule,
15 g mlete rdeče paprike,
kostna juha ali voda

Iz moke in jajc naredimo trdo testo za rezance. S strgalnikom naribamo grobo kašo, ki jo posušimo.
Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo rdečo papriko in posušeno kašo. Dobro prepražimo (da kaša zarumeni) in prilijemo 1,5 krat toliko juhe, kot je tarhonje. V pečici dušimo do mehkega.

aja, ko narediš tarhonjo (to kašo) jo lahko shraniš in ti drži za nekaj let.

< Sporočilo je popravil mateyka -- 14.9.2012 8:22:28 >

clock-img

14.09.2012, 08:18

clock-img

Paštetka

pencil-img

7346

Pastetka, si mislila mogoce mocnik s koruzno moko?



ne bele grudice so v mleku plavale, pa tak gosto je bilo. Niso bili svaljki, kot npr. če delaš z jajcem. user posted image

clock-img

14.09.2012, 08:20

clock-img

Paštetka

pencil-img

7346

- farflni
- govnač




joj, koliko ste napisala user posted image 3/4 prviš slišim...user posted image

clock-img

14.09.2012, 08:22

clock-img

5ra8

pencil-img

1966


IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

- farflni
- govnač




joj, koliko ste napisala user posted image 3/4 prviš slišim...user posted image



isto jst.

močnik njamiii.....mami ga še zmeri kdaj pa kdaj skuha, moj tamal ga obožuje!! user posted image

ali pa kuhan stročji fižol + krompir v kosih in vse zabeljeno z ocvirki....mmmm zakooon....



_____________________________

Našega sončka smo dočakali 09.03.2011 ob 19.39!

clock-img

14.09.2012, 08:24

clock-img

mateyka

pencil-img

13812


IZVIRNO SPOROČILO: 5ra8
ali pa kuhan stročji fižol + krompir v kosih in vse zabeljeno z ocvirki....mmmm zakooon....



mi smo pa to zabelili z veliko pražene čebule (da je bila taka hrustljava zlata) user posted image
pa solata zraven, uffff, ful dobr user posted image

clock-img

14.09.2012, 08:26

clock-img

Tutan

pencil-img

1441


IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama

Ful dobra tema. Potrebno je obuditi stare, domače , poceni jedi.





Priznajte, da so najini ocvirki z Mini pripomogli k tejle temi user posted image

Drugače pa:
ajdovi žganci, kislo mleko, murke user posted image
zelnje krpice (to je ful dobro - sem tut prvič jedla pri tašči)
partene klobase (še zdaj se nisem spomnila slovenskega izraza - tako da če kdo ve, le na plan z njim)
- vem, da je moja prababi kuhala neko juho s prašičjimi parklji - anprajn, ali nekaj takega - tole ni ravno med top123, samo nekateri jo imajo ful radi
žlikrofi (bog si ga vedi spet kulinarični izraz) - tašča jih dela zraven telečje obare

clock-img

14.09.2012, 08:28

clock-img

Paštetka

pencil-img

7346

jaz kar znam narediti in jemo:

- polenta z mlekom (kuhana polenta, ki se ohladi, jo z vilico narežem na kockice in čez hladno mleko) jaoooo. kak mi je to dobro
- mlečen riž
- mleko z domačimi jušnimi rezanci (to sem se zdaj spomnila, da je mama delala in je bilo tudi odlično)
carski praženec itak
- zlejvanka (koruzna, ajdova, pšenična) pa namazano s kislo smetano, domačo jagodno marmelado....
- črn kruh pa namaz gor s kisle smetane, pa malo sladkorja v prahu in cimet
- kruh z jajci (mi ga ne namočimo v mleku, ampak popečem eno stran na olju, po zgornji potem polijem žvrkljano jajce, obrnem in ponovim)
-prežganka


PRosim za recepte (domače, ne kakšne z dodatki) user posted image
- spomnim se neke mlečne juhe s krompirjem in hrenovkami.... (če katera ve, lahko napiše recept)
- krompir, beli stročji fižol + olivno olje pa vse skupaj pretlačeno (ne vem recepta)
- zeljove krpice user posted image
- luleke (hm... eni, verjetno krompirjevi svaljki, ki se skuhajo, potem pa pražene drobtine gor). Mami je take dobre žilave naredila user posted image
- dodole (ne morem dati preglasa), sem že 2x probala in mi niso uspeli.
- langaš s krompirjen (kakšnega preverjenega)




< Sporočilo je popravil Paštetka -- 14.9.2012 8:32:47 >

clock-img

14.09.2012, 08:28

clock-img

Tutan

pencil-img

1441

Pa v moji mladosti je moja babica delala 'pijani zos' - tako smo temu rekli otroci - vinski zos.
Potem imaš še jabolčni zos pa pire krompir - totalna slovenska socialistična jed user posted image

Pa ful dobro je blo, ko je babi spekla češplje (spet ne vem, kako drugje po SLO rečete - češplji niso slive, so podolgovati in vijolični)
Potem so tudi češpljovi cmoki, ista zadeva, kot slivovi.

Pa luleki in solata user posted image (krompirjevi svalki).

clock-img

14.09.2012, 08:31

clock-img

Tutan

pencil-img

1441

Točno ja, kruhove šnite - kruh namočen v žvrklanih jajčkih + slakdor preko user posted image

Drugače pa za tisto juho s hrenovkami - se je spomnem iz šole....samo meni juhe ne grejo ravno v slast user posted image

A se še spomnite malice v šoli, ko smo dobili panirano pariško salamo? user posted image

clock-img

14.09.2012, 08:32

clock-img

Tippi

pencil-img

3574

žvrklanih jajčkih + slakdor preko user posted image



mi pa slane naredimo, ne sladke. a s cukrom gre tud?

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem