Kako smo različnih miselnosti je dokaz že tu, ko ti praviš, da razumeš tiste brezposelne, da imajo otroka v vrtcu, zato, ker nameravajo dobiti službo v kratkem in potem ne bi imeli varstva...Jaz zagovarjam mnenje, da je treba najprej pomagat tistim, ki službo že imajo in so v nevarnosti, da jo bodo zaradi problema z varstvom izgubili in ne tistim, ki jo bodo mogoče dobili,...
S tem se strinjam, kot sem že na začetku napisala, prednost bi dala zaposlenim. Vendar če se postavim v situacijo, da izgubim službo, vprašanje, če bi takoj izpisala male ven. Ker vem, da če jih izpišem, mesta ne bom spet dobila, ko ga bom rabila (in seveda bi upala, da bo to kmalu). Tudi sama bi dala prednost zaposlenim, se pa strinjam, da so vedno problemi, tudi pri tem sistemu, kar je petea lepo nakazala.
Pelin, fajn da te niso spraševali teh reči. Moje kolegice so spraševali, če bojo imele otroke (ne pri nas, ko se jim je tu iztekla pogodba in so šle drugam)...
To, kar so nekatere izpostavile: da če si že nekaj časa brezposeln, potem verjetno res nimaš nekih hudih rezerv in če dobiš službo, nekam moraš dat otroke. če bi vedel, da boš kmalu lahko dobil vrtec, bi se za par mesecev človek že znašel, za celo leto je pa težje. In kakorkoli, nekako se takrat moraš iz dreka zvlečt. Če nimaš babic (kar razumem), je malo težko najt v 1 tednu varstvo za več otrok, recimo... In razumem, da če veš, da potem si za 1 leto pečen, ni šans, da dobiš vmes vrtec, si rečeš: klinc, naj rajši not ostaneta, ker službo lahko jutri dobim, če jo res iščem...
Primer iz prakse: ko sem vpisala R v vrtec, sem zanosila z L. Ker je bilo vse skup zelo rizično, nisem vedela, ali bo sploh ratalo ali ne, pa mislila sem, da ne bom ves čas na bolniški. potem ko sem dobila odločbo, da bom, sem jo takoj izpisala (na srečo je bilo to ravno konec avgusta, da je lahko nekdo zelo vesel dobil vrtec že sept.). Ko sem prišla to naredit, mi je ravnateljica to toplo odsvetovala. Je rekla, da je to zelo lepo, vendar pa da moram računat, da drugi ne bojo taki... IN da mi ne more garantirat mesta drugo leto... Meni se je zdelo blesavo, da bi dala malo v vrtec, če sem pa jaz doma in škoda, da bi ona zasedala mesto, če ga nekdo drug rabi in sem to naredila. Potem sem imela srečo, da sta vseeno dobili vrtec naslednje leto, ko sem ga rabila.
Ampak letos, ko se je mali rodil, pa nisem upala izpisat punc, ker vem, da ne bi dobili vsi trije vrtca, če jih ven vzamem. In isto bi bilo, če izgubim službo - ne nameravam je iskat več kot eno leto... če bi se odločila bit doma, bi jih seveda vzela ven. Vseeno pa ne računam zdaj, da če bi se odločila za novo službo, da bom 1 leto doma... Torej jih najverjetneje ne bi vzela ven, ker bi se bala, da not ne bojo več prišli. In privat varstvo za 3... nimam nobenih pogojev, da dobim plačo, ki bi to lahko pokrila, torej bi bili v minusu, če bi šla delat...
Kako bi torej ti naredila sistem? Da čim starš izgubi službo, izgubi mesto v vrtcu?