writing-img

Marmorni kolač? Ampak nočem suhega :)

  
clock-img

22.11.2012, 10:08

clock-img

pomlad08

pencil-img

1040

Kako naredite marmorni kolač? Imate kakšen dober, preverjen recept? Jaz sem jih že nekaj sprobala (okej, ene 2, 3), pa se mi je vedno zdel nekako presuh, pust. Enkrat zdavnaj sem ga nekje jedla, tist mi ne gre iz glave - je bil par dni star, pa vseeno ful okusen, nič suh, tazga hočem!

Pa hvala :)

clock-img

22.11.2012, 10:14

clock-img

ronja

pencil-img

15289

Fora je v količini margarine in jajc - več kot je tega, bolj bo kolač sočen, manj suh. Sevead pa če je preveč maščobe, bo pa masten... Ga že dolgo nisem delala, ker je lubi povsod jedel suhega in misli, da je to zanič pecivo:D. Pa tudi sicer smo bolj na kremaste zadeve mahnjeni... tako da še ni prišel na vrsto. Ko sem ga nazadnje delala, sem ga po receptu Dr. Oetker iz ene prastare knjige, pa niti ni bil suh, samo nimam te knjige (takrat smo še živeli skup z mami, potem je pa to knijgo pobasala, ko je šla po svoje:D. Če ga bom v kratkem kje našla, ti sporočim.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

clock-img

22.11.2012, 10:41

clock-img

CUKRČEK

pencil-img

4802

http://www.kulinarika.net/recepti/6221/sladice/najboljsi-marmorni-kolac/

jaz ga delam po tem receptu in je mmmmmmmmmmmmmmm..prav nič suh. Mater, da ga bom danes naredila:)

_____________________________

*prvič smo naredili enega otroka
*drugič smo naredili dvojčke
*sedaj se sploh ne upamo več delat otrok, da ne bodo
slučajno trojčki:))

clock-img

22.11.2012, 11:06

clock-img

saska27

pencil-img

134

Sama ga vedno delam tako, kot ga je ronja nazadnje - iz prastare knjižice Dr. Oetkerja user posted image , samo sladkorja dam manj.
" target="_blank">http://user posted image

clock-img

22.11.2012, 11:29

clock-img

ronja

pencil-img

15289

Super, da si našla recept in hvala, zdaj ga bom pa mogoče še jaz naredila:). Da dokažem lubiju, da ni to nujno eno zanič pecivo:). Za vsak slučaj ga bom sicer še s čokolado oblila, hehe, škodit ne more;):

samo sladkorja dam manj.


Enako:) Pa s to razliko, da delam jaz 2/3 čokoladnega in 1/3 belega testa.user posted image

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

clock-img

22.11.2012, 13:22

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

5637

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

clock-img

22.11.2012, 14:51

clock-img

ronja

pencil-img

15289

Pečen oz, kot bi rekel Zemzli (tako je R. rekla Ramsayu, ko naju je slišala, da bova delala kaj iz Ramsayauser posted image ): done. Samo še prelit ga moram s čokolado, samo gremo najprej ven, da se kolač shladi, pa da grem sproti v klet (ne maram jih budnih gor samih puščat, ziher je ziher...) po čokolado, ker sem vso, kar je je bilo gor, včeraj za zagrebške kremšnite porabila. Verjetno ga bom pod čokoladno glazuro še z marelično marmelado premazala - tak se mi zdi, da bi bilo fajn sočno... Pa očetova mareilčna marmelada je taka, da človek vedno najde kak razlog, da jo kam uturiuser posted image , ne, res, on je profi za marmelade:). Fora je v tem, da ne špara pri sadju in kupi dobre domače marelice:) Uf, zdaj se mi pa sline cedijo... Pa sem lih kremšnito zmazala... Ajajajuser posted image

wow, zdaj ste me pa premamile - nisem sicer nek hud ljubitelj takih kolacev, ampak tole zveni slastno, sploh v Ronjini izvedbi


Hehe, vsako stvar se da popravit v nekaj dobrega, če mal improvizirašuser posted image , vključiš čokolado (če je sladko,...) Nekje je bil en izrek: "Everything can benefit from either chocolate, bacon or glitter"user posted image

Metulj, tale kolač ti napolni en tak klasičen modelj za šarkelj - un z luknjo na sredi, torej pride precej, ampak meni ni še nikoli ostajaluser posted image . Jaz sem danes dodala še eno jajce zraven, ker imamo domača jajca za porabit in bi mi sicer glih eno v škatli ostalo, pa sploh se mi je zdelo, da bi lahko testo profitiralo od še enega jajca:D. Sladkorja sem dala samo 180g, pa nič več za kakavovo maso, kakava pa sem dala 75 g in zato moke samo 435 nekje. Mleka sem porabila en mičken več, ker sem ga rabila več za temni del, ker je več kakava. Zdaj je pečen prav nemarno diši tu zraven mene... A prideš probat? Dokler ti sem voziš, bomo mi že iz sprehoda in bo že oblit s čokolado, veliko čoklade;).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

clock-img

22.11.2012, 15:01

clock-img

constanca

pencil-img

425

user posted image ma jest se bom navadla dost vec skuha pa spect od Ronje kot pa sem se od vseh (beri:mama, babica)user posted image

HVALA Ronja. Ti si kot en slovenski j.oliver:)

Grem kakav kupit, samo to manjka...pol pa akcija. user posted image

clock-img

22.11.2012, 15:19

clock-img

ronja

pencil-img

15289

ma jest se bom navadla dost vec skuha pa spect od Ronje kot pa sem se od vseh (beri:mama, babica)user posted image


haha, pa naj rečejo, da je net slaba zadeva, pa poneumljauser posted image . Tudi jaz sem se več kkuhat naučila iz knjig in neta kot pa od mame in babice (hvalabogu, ker nimamo čisto istega okusa za kuho;).

HVALA Ronja. Ti si kot en slovenski j.oliver:)


Hehe, se mi že zdi, kako bi to lubi komentiral... naked cheffuser posted image , boljš da mu ne povem, ker bo hotel demonstracijouser posted image

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

clock-img

22.11.2012, 15:53

clock-img

pomlad08

pencil-img

1040

Vau, hvala! Smo glih prišli domov in ga gremo takoj delat. Sem sumila, da bo treba kakšen puter noter uturit in sem ga dala na srečo že zjutraj iz hladilnika.

Hvala za nasvete!

clock-img

22.11.2012, 17:30

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

5637

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

clock-img

22.11.2012, 18:49

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

jaz pa ne štekam tega recepta - kako zapenit maslo? user posted image
men ga še v lajfu ni ratal.. user posted image

clock-img

22.11.2012, 19:10

clock-img

Paštetka

pencil-img

7346


IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

jaz pa ne štekam tega recepta - kako zapenit maslo? user posted image
men ga še v lajfu ni ratal.. user posted image



Moraš malo pihat zraven, da pride več zraka zraven. user posted image

clock-img

22.11.2012, 19:28

clock-img

saska27

pencil-img

134


IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

jaz pa ne štekam tega recepta - kako zapenit maslo? user posted image
men ga še v lajfu ni ratal.. user posted image



Prvič tudi meni ni uspelo, ker sem bila preveč neučakana, zdaj pa vedno mešam maslo tako dolgo, da je res penasto - kakih 10, 15 minut. Se je že zgodilo, da sem maslo vzela direkt iz hladilnika, pa je šlo lepo zapenit, le dlje je trajalo.

ronja, vi pa ste res čokoholiki. Meni je že 1/3 čokoladne mase čisto dovolj, ker imam raje svetlo, da bi pa še čokolado gor mazala - no way user posted image

Še to: jaz pečem manj časa, kakih 45 minut, včasih pa dam nekaj mase v modelčke za maffine in so tudi super, pa precej hitreje pečeni. Preostanek dam v pekač za srnin hrbet, ki je manjši od tistega klasičnega za kolač, in pač pečem še malo dlje kot maffine.

clock-img

22.11.2012, 19:57

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

5637

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

clock-img

22.11.2012, 20:02

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

5637

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

clock-img

22.11.2012, 20:12

clock-img

mateyka

pencil-img

13812


IZVIRNO SPOROČILO: saska27
Prvič tudi meni ni uspelo, ker sem bila preveč neučakana, zdaj pa vedno mešam maslo tako dolgo, da je res penasto - kakih 10, 15 minut. Se je že zgodilo, da sem maslo vzela direkt iz hladilnika, pa je šlo lepo zapenit, le dlje je trajalo.




are you kidding me, pa to mi bo mixer pregoru.. sej nimam kitchen aida, mam navaden mixer z nastavki, za 20 ojrov od 8 let nazaj user posted image

clock-img

22.11.2012, 21:18

clock-img

saska27

pencil-img

134

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka
to mi bo mixer pregoru.. sej nimam kitchen aida, mam navaden mixer z nastavki, za 20 ojrov od 8 let nazaj user posted image



Hmm, tudi moj mikser je navaden, z dvema različnima metlicama, star 8 let in stal je 20 evrov. Resno! In s tem, da bo pregorel, itak že skoz grozi, ampak še kar dela user posted image

Ne, ne, račun pravi, da sem se zlagala ... marca bo star devet let, stal pa je 11.500 tolarjev - evo, zato pa še dela user posted image

< Sporočilo je popravil saska27 -- 22.11.2012 21:22:33 >

clock-img

22.11.2012, 21:20

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

ej, jaz sem en sekljalnik pred dvema mesecema pregorela in sem zdaj mal previdna..

in kaj sem mlela not? kekse za ježke - valjda, kura lena user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 22.11.2012 21:21:37 >

clock-img

23.11.2012, 07:23

clock-img

Hope2

pencil-img

7572

Bolj sočno pride tudi če miksaš zelo dolgo rumenjake s sladkorjem, potem pa po kapljicah dodajaš olje ali stopljeno maslo. Tu je baje nek trik. Če vse delaš na houruk in na hitro potem ni haskauser posted image .

clock-img

23.11.2012, 07:25

clock-img

Hope2

pencil-img

7572


IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

in kaj sem mlela not? kekse za ježke - valjda, kura lena user posted image



V bistvu nisi lena, si bila delovna, saj si mogla sestavt, pol si še mogla vse pomituser posted image . Jaz sem bolj lena, ker kekse dam v zip vrečko in pol jih z valjarom stolčem in povaljam, pa ne rabim pomivat nič in nič pospravljatuser posted image

clock-img

23.11.2012, 08:41

clock-img

Paštetka

pencil-img

7346


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Bolj sočno pride tudi če miksaš zelo dolgo rumenjake s sladkorjem, potem pa po kapljicah dodajaš olje ali stopljeno maslo. Tu je baje nek trik. Če vse delaš na houruk in na hitro potem ni haskauser posted image .




ej to si se pa od mene naučila user posted image

Jap, fora vseh teh sočnih zadev je v kemiji. In sicerrumenjake in sladkor je potrebno tako dolgo miksati, da nastane rumena puhasta krema. Potem pa počasi po kapljicah med stalnim miksanjem moraš dodajati olje, da se rumenjaki in olje vežeta med sabo. In v tem je finta sočnosti.
Poskusite, boste videle čudež. user posted image

clock-img

23.11.2012, 10:38

clock-img

mateyka

pencil-img

13812


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2
Bolj sočno pride tudi če miksaš zelo dolgo rumenjake s sladkorjem, potem pa po kapljicah dodajaš olje ali stopljeno maslo. Tu je baje nek trik. Če vse delaš na houruk in na hitro potem ni haskauser posted image .



afaik to nardi sve skup bolj fluffy (puhasto).. sočno? po moje glih ne vpliva, če nimaš dost tekočine v končni masi. jaz mam en recept za pucakese ki je ful sočen in ima velik tekočine napram moki (masla ful mal), sam je pa ful važno kako dodajaš te stvari postopoma, kot si jih zgoraj opisala. masa je pa na koncu taka, da jo vlivaš. tako da imo gre bolj za zrak v masi, da ni zbito (ker če ne dodajaš prav, ti ne naraste dovolj - pri jajcih in sladkorju sploh).

clock-img

23.11.2012, 10:45

clock-img

mateyka

pencil-img

13812


IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka
In sicerrumenjake in sladkor je potrebno tako dolgo miksati, da nastane rumena puhasta krema. Potem pa počasi po kapljicah med stalnim miksanjem moraš dodajati olje, da se rumenjaki in olje vežeta med sabo. In v tem je finta sočnosti.
Poskusite, boste videle čudež. user posted image



ti, jaz mam recept od teh cupcakesov kjer maš samo dve žlici putra v masi (jajca in sladkor speniš seveda) in potem dodajaš po kapljicah in žličkah izmenično mleko in moko.
hočem rečt, zgleda ni samo ena pot po puhastega in sočnega user posted image

clock-img

23.11.2012, 14:28

clock-img

ronja

pencil-img

15289

are you kidding me, pa to mi bo mixer pregoru.. sej nimam kitchen aida, mam navaden mixer z nastavki, za 20 ojrov od 8 let nazaj


Tudi moj mikser ni kitchenaid, je navaden Gorenjev s podstavkom, ki sem ga ravno včeraj, ravno pri marmornem dokrajčila (to je potrošna roba, vedno manj časa zdržijo kot mikserji:), star je tudi že vsaj 8 let, dela pa krasno:) Gorenje je zakon! Ja, če češ stepst margarino ali maslo, moraš kar dolgo miksat in absolutno na mikser, na roke ne vem, če je to mogoče:D. Rumenjake s sladkorjem pa tudi lahko speniš, ja, oba postopka naredita fajn, fora je v tem, da vtepeš dovolj zraka not, pa da se vse lepo poveže. je pa res, da je glavno razmerje, - mora bit dovolj tekočine!

No, da poročam: lubi je prišel, pogledal in takoj: OOO, kaj pa je to?... In seveda probal, predno sem povedala, kajuser posted image in takoj komentiral, da to je pa ful dobro! Sem se začela režat, če ve, kaj je to? Da je to marmorni kolač, ki ga baje ne mara. Pa je rekel: "ma, ne, pa saj veš veš, kako pecivo moja mami dela... v drugo smer ko ti:D" Kar je res, jaz stvari dodajam (čokoladno glazuro recimo), ona pa v drugo smer - recimo ne da not rozin, čokolade, karkolipač je v pecivu:D, ona ni glih ljubitejlica čokolade. Tak da zdaj mam 3 zelene luči in ene slinaste poglede od najmlajšega za še kdaj naredit tole, hehe.
Metulj, danes ga je ostalo še nekje 1/3, pa se lubi še ni vrnil iz službeuser posted image . Tak da mam en občutek v kolenu, da se mu ne bo ratalo postaratuser posted image

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem