IZVIRNO SPOROČILO: petea
O.K.
zdaj pa je tema že res zašla v kazanje mišic:
- Če bi šola, kjer je prišlo do nasilja, naredila svojo nalogo, bi se zgodba ne razvila, kot se je. Mama se je, kot kaže, po navodilih Patrino in Frodo ustrezno obrnila na inštitucijo kot tako, ki je odpovedala na celi črti.
- In ker je šola odpovedala, je nastradal - kdo drug kot - otrok, žrtev nasilja. IN tukaj se je zadeva zapletla.
- Posledica: sedaj se na vseh ravneh na veliko debatira o zadevi, škoda je narejena, reševanje problema - ne za žrtev, ostale učence niti za šolo - še vedno ni ustrezno.
Če se večina šol/vrtcev problema loteva na tak način, potem se vedno manj čudim, da morajo (-mo) starši vzeti zadevo v svoje roke in postaviti meje. Pa četudi gre za tujega otroka.
Če je takšno 'programiranje' otrok ustrahovanje, potem bi lahko v ta opis uvrstili en kup prepovedi, ki jih v vsakodnevnem življenju srečujemo v raznih okoljih.
Nikakor se ne strinjam s tem, da se starši med seboj ne bi smeli pogovarjati. Seveda pa je treba zadevo najprej (mirno!) razjasniti, šele potem ukrepati.
Počasi se ta tema bere, da drugih otrok sploh niti pogledati več ne bomo smeli, kaj šele ogovoriti ali kaj več, saj bo že to predstavljalo vsaj psihični, če že ne fizični napad na otroka.
Zaplet mora bit reševan hitro, drugače praviloma nima pravih posledic oz. se - podobno kot v tej zgodbi - preveč poglobi. Enako kot pri požaru. Če se nam vname olje na štedilniku, pa bi šli najprej poklicati in čakati poklicnih gasilcev, ki bodo ob svojem prihodu morali najverjetneje gasiti celo hišo, namesto da bi preko posode vrgli pokrivalo, ki bo zadušilo ogenj(-ček), je verjetno malo neustrezno ukrepanje.
Seveda pa moramo - tako pri gašenju požara, kot pri reševanju takšnih konfliktov, vsaj malo poznati področje in vedeti, kako pristopiti k zadevi.
In če prva 'bojna linija' odpove, je treba (čimprej!) poiskati drugo.
In seveda zagotoviti, da se iz izkušnje vsi vpleteni in opazujoči kaj uporabnega naučimo.
Petea- ja po moje je mama prav naredila, saj je zadeva prišla v javnost in s tem tudi to, da so pedagogi na tej šoli pogrnili na celi črti. Prav je da se ve. In ni res, da se ni nič naredilo. Otroka so hoteli, pa čeprav je bil žrtev- prešolati in zadevo, tako kot so to počeli pri podobnih primerih že leta očitno, zopet pomesti pod preprogo. Sedaj tega ne bodo mogli kar tako narediti, ker se bodo bali odziva javnosti. Predvidevam.
To, da ne boš smel pogledati drugega otroka je spet izgovarjanje staršev, ki se jim zdi normalno , da uboge tuje otroke mrcvarijo po hodnikih. Enako pripombe, da nekdo mora narediti red. Spet izgovori staršev, ki nimajo jajc pošteno povedati svoje pedagoškemu kadru in tistim nad njimi, ki bi morali narediti red , temveč si grejo raje filat ego s tem, da mimo vseh pristojnih špilajo herkule po vrtcih in šolah. Osebno se mi takšni ljudje prav upirajo in vem, da bi vsakega, ki bi ga pri tem ujela, prijavila . Brez pardona. Dobro se ve, da je treba na pristojne službe resno in ustrezno pritisniti, ker so v teh časih pač eni bolj labavi in zmečkani kot drugi. Ker pa je zato treba imeti hrbtenico, to ni zadeva, ki bi jo določeni bili sposobni izvesti. To je vsa resnica.
Ne to, da pristojne službe ne ukrepajo. Ukrepajo brez problema, če vidijo da bodo morale in če jim daš dobro vedeti da se tega kot starš zavedaš.
Ria- če misliš, da bo tvoj greh manjši, če me boš žalila, lahko mirne duše nadaljuješ. Osebno sem povedala svoje mnenje in še enkrat lahko povem, da se mi smili tvoje dete. Zaradi tvojih reakcij, ki jih kljub napačnosti ne obžaluješ in zaradi žaljenja drugih, ki te pač pri tem ne podpirajo.
Kaj bi v bistvu rada slišala? Bedno si se znesla nad vrtčevskim otrokom, namesto, da bi šla do ravnateljice, poklicala ministrstvo ali pa resno nastopila pri vzgojiteljici. Nič od tega nisi naredila. Stresla si svoje hormone na 4- letnika in ti se s tem še hvališ. Si zadovoljna sama s sabo?
Sori, jaz se ne bi mogla pogledati v ogledalo.