IZVIRNO SPOROČILO: Hope2
Otrok (6 let) se v soli uci o razlicnih drzavah in kulturah. Na vsak nacin hoce predstavit Slovenijo.
Prosila bi za cim vec idej kaj naj predstavi. Ne rabim ideje o sami drzavi, rabim bolj o slovenski kulturi in obicajih. Seveda stvari oz ideje, ki bodo tako malim otrokom zanimive in razumljive.
Katero slovensko hrano naj pripravim? Ne sme bit orehov, maka, svinjine. Pa da imajo otroci radi. Pa da meni ne vzame prevec casa, ker ga nimam.
Ker je otrok še dokaj mali, bi se jaz izognila neki suhoparni predstavitvi praznikov in običajev, temveč bi si za izhodišče izbrala kakšno slovensko ljudsko pravljico ali zgodbico slovenskega avtorja. Pod drobnogled bi vzela le eno značilnost oz običaj in tisto razpletla v več smeri. Če razložim na primeru:
Všeč mi je Mateykina ideja o planšarjih itd.
Jaz bi si izbrala zgodbico Kekec ali pa Peter Klepec ali pa katero drugo o pastirjih npr. Pastirček in vile..Preko nje bi predstavila kako so nekateri otroci v naši deželi živeli nekoč.Fantič bi zgodbico prebral ali jo pripovedoval ali obnovil ob aplikacijah.
Svojega mulota bi oblekla v pastirska oblačila ( kakšne obšlesane hlače, bela ali karirasta srajčka s flikami, klobuk, palica..). Mogoče bi jim ob cd- ju ali s pomočjo ključka predvajal pesmice v zvezi s tematiko ( Kekčeva pesem, Izidor ovčice pasel, zakrivljeno palico,....), lahko spravita skupaj pesmarico z nekaterimi pesmicami ali pa s pastirskimi igrami, ki jih lahko tudi prikaže ( slepe miši, skrivalnice, ...)in se kakšne po želji naučijo...Za otroke bi za konec v culice iz blaga pripravila malico ( kos kruha, sir in jabolko) ali kaj podobnega...
Pokaže se lahko tudi PP s fotkami , delčkom filma in aplikacijami s tovrstno tematiko...in še marsikaj.