IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka
Lili, Stana, meni tole z nalepkami ne uspe razložiti. Zdi se mi, da jaz govorim o hruškah, vidve pa o jabolkih. Ampak krivda je moja, ker se tukaj očitno ne uspem dobro izraziti. Pride kdaj tako.
Izhajam iz tega, da je nalepka vse, kar me označuje in določa.
Kolikor te razumem, ti z nalepko misliš predvsem tiste lastnosti, ki lahko človeka negativno označijo.
Recimo, da bi ljudi označevali z barvami, in po določenem času takšnega etiketiranja bi začelo veljati prepričanje, da je driskasto rjava barva slaba in umazana etiketa, recimo pomladno zelena pa dobra,vesela in radostna.
Ti bi verjetno predlagala, da ukinemo poimenovanje z barvami, jaz bi rekla, da te zdriskaste ne maram, liliana pa bi to utemeljila...ne vem kako.
Hvala. Definitivno v bodoče ne bom ne bom več uporabljala 'nalepk'. Mogoče sta me z Lili rešili, da bi kdaj kdo hudo zapel z mano. Jaz pa tega ne maram. Raje imam takele lekcije.
Ne, s to nesrečno nalepko sem mislila eno samo lastnost, ki jo človek ima in potem na podlagi te lastnosti ljudje sklepajo tudi o vseh drugih in to najraje negativno. Barve mi nekako ne grejo v kontekst, čeprav so nekako blizu.
Bi rekla temu predsodek, vendar se to lahko zgodi tudi tako, da ljudje zaradi ene same značilnosti mislijo, da je pa ta človek dober. Npr., ker sem ravno zadnjič gledala na ID Discovery primer o rabinu, ki je ubil svojo ženo. Ljudje so avtomatsko rabina imeli za dobrega, ker je rabin. On že ne bi ubil svoje žene. Ker je rabin. In ne glede na popolnoma jasne dokaze, ki so bili predstavljeni na sodišču, so se našli ljudje, ki tega enostavno niso hoteli verjeti, ker on je rabin. Ker če bi priznali, da je rabin lahko zloben, da je lahko morilec, se jim podre sistem njihovih vrednot.
Obratno pa je pri homoseksualcih. So ljudje, ki bodo avtomatsko mislili, da če je nekdo homoseksualec, potem je avtomatsko slab, nevaren ali vsaj nekaj neprijetnega. In so tudi ljudje, katerim bodo predočeni popolnoma jasni dokazi o dobrih lastnostih in dejanjih tega človeka, bo še vedno ostal samo homoseksualec in kot tak slab in nevaren ali vsaj nekaj neprijetnega.
Mogoče je pravi izraz predalčkanje?
V bistvu mislim enako kot Martin Luther King, ki je upal, da bodo nekoč njegovi otroci živeli v svetu, kjer jih ne bodo presojali po barvi njihove kože, ampak po njihovem značaju. Samo namesto 'barvi kože' vstavi 'spolni usmeritvi'. Sicer ne vem, če bi se on strinjal z mano, ampak tudi takrat so obstajale hude 'znanstvene razprave', kako so črnci biološko in umsko manjvredna in nevarna bitja, tako da upam, da bi se strinjal.
Pišuka, tisti šal z luknjicami bo postal počasi mala malca.