In kdo pravzaprav največ pridobi z dejanjem odpuščanja? Tisti ki odpusti ali tisti kateremu je odpuščeno?
moje splošno mnenje, je da največ pridobi tisti, ki odpusti. In to zato, ker te zamera ne najeda več in lahko mirno živiš naprej. če pa ne moreš odpusti, te pa to žre in žre in žre. seveda odpuščanje ne pride čez noč, ponavadi je treba s čustvi razčistiti. Tisti, ki mu odpustiš, pa v tem sploh ni pomemben.
Jaz sem eni ženski, ki mi je dokaj blizu zamerila tako, da ko sem se samo spomnila nanjo mi je postalo tako slabo, da bi lahko bruhala. naredila je grozne stvari . Po dveh letih preziranja, sem ji nekako odpustila oz. so se ta negativna čustva do nje ohladila. vem pa, da ji nikoli več ne bom zaupala. Se pravi, da odpustimo s časoma lahko, pozabiti pa ne moremo.
Primer očetove tete je pa tragičen. Po drugi sv. vojni so jo komunisti iz Hrvaške izgnali v Nemčijo, ker je bil njen mož po rodu Nemec. Takrat je izgubila dojenčico, ker je zaradi mrazu umrla in ni mogla več imeti otrok. s stricem sta vrnila nazaj na Hrvaško (takrat se je Hrvaška osamosvojila) je nonstop doživljala svoje izgnanstvo in izgubo otroka. Potem se je pa oblast spet zamenjala in iz silnega sovraštva do komunistov, ki so spet prišli na oblast, jo je zadela kap in je umrla. takšnih stvari, ko ti nekdo vzame dom in otroka , ni mogoče odpustiti. Večkrat se spomnim nanjo, kaj je morala prestati v svojem življenju. On ni smela gledati niti telenovel, ker ko je gledala, se je tako vživela v tisto ' navidezno trpljenje' , da so jo enkrat morali z rešilcem peljati v bolnico.