cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Prehrana

calendar-img

Dojenček pri enajstih mesecih še vedno potrebuje ob mešani prehrani vsaj 2 mlečna obroka dnevno. Če dojenčka ne dojite več, je priporočljivo uporabljati mlečne mešanice. Po dopolnjenem dvanajstem mesecu pa lahko otroku postopoma ponudite neprilagojeno polnomastno kravje mleko. 

Upoštevajte načela zdrave prehrane!
Pri pripravi hrane za otroka naj vas vodijo predvsem načela zdrave prehrane, skušajte pa se držati tudi ustaljenega urnika obrokov, ki naj bodo čim večkrat v sproščenem družinskem vzdušju. 
 
Odstavljanje
Večina mam začne proti koncu prvega leta otrokove starosti razmišljati o odstavitvi otroka od prsi.  Priporočljivo je postopno odstavljanje od prsi, saj se otrok tako lažje prilagodi, pa tudi mama se tako izogne težavam z uhajanjem mleka in bolečimi dojkami.
Postopno odstavljanje pomeni zamenjavo enega obroka dojenja dnevno z drugo prehrano. Najbolje je najprej opustiti obrok dojenja, za katerega se je otrok najmanj zanimal. Pri tako spremenjenem urniku hranjenja ostanite vsaj en do dva tedna, nato pa lahko opustite naslednji obrok dojenja in ga nadomestite z drugo hrano. Jutranje in večerno dojenje je priporočljivo zamenjati nazadnje.
Po zadnjem dojenju je večina mam žalostnih. A kmalu ugotovijo, da se zaradi odstavitve ni oslabil njihov odnos z otrokom in da imajo zdaj celo več časa za igro z otrokom. 

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem