cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj:

calendar-img

Koliko sladkarij je ravno prav?
Dobra mešana prehrana vsebuje meso, ribe, jajca, sir, mleko, svežo zelenjavo in sveže sadje. In kje so sladkarije? Čisto pri dnu prehranske piramide – dnevne količine sladkorja naj ne bi presegle 10 % dnevnih potreb po energiji. Sladkor škodi zaradi več razlogov. Spada med neuravnoteženo prehrano, saj imajo sladkarije veliko kalorično vrednost in nizko prehransko vrednost, kar pomeni, da z veliko kalorijami ne vnesemo v telo skoraj nič za telo koristnih snovi.
Otrok lahko pridobi večjo telesno težo (ali pa ravno s sladkarijami »skrbi« za ohranjanje le-te), katera bo lahko čez čas povod za zbadanje vrstnikov ter posledično čustvene težave.

Še en razlog je prebava. Otroci, ki pojedo veliko (oziroma preveč) sladkarij, imajo pogosto težave s prebavo, lahko so tudi dlje časa zaprti. Poleg tega pri sladkarijah trpijo tudi zobje. Najslabše je, če otrok kar naprej liže bonbončke in lizike in so tako zobje v stalnem stiku s sladkorjem. Veliko manj škodljivo je, če naenkrat poje čokolado in si gre nato umit zobe.
Še najbolje bo, če otroke navadite na naravne sladice: suho sadje, sadne solate, polnozrnate piškote, …, največji zgled pa mu boste zagotovo kar sami.
 
Mleko 
Mleko je v prehrani zelo pomembno. Vendar ga nekateri otroci preprosto ne marajo. Lahko smo bolj iznajdljivi od njih in jim tako izboljšamo zdravje.
Če ima otrok za priboljšek rad napitek, kot je vroča čokolada, ga lahko pripravimo z mlekom in ne z vodo, kot piše v navodilih. Lahko mu pripravite tudi mlečni shake s sadjem: v mešalec dajte pol banane, nekaj jagod ali katerega drugega sadja, dodajte mleko in zmešajte. Izvrsten vir mleka so tudi testenine s sirom. Lahko jih pripravite tako, da siru dodate nekaj mleka. Celo sladoledu lahko dodate nekoliko mleka in zmešate. Starši pravijo, da otroci tega sploh ne opazijo, tekne pa jim še bolj kot običajno.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem