cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Dojenje in dodajanje

calendar-img

Dojenje
Štirimesečni dojenček potrebuje 6 do 8 obrokov dnevno (v 24 urah). Veliko dojenčkov se ponoči še vedno zbuja enkrat do dvakrat za hranjenje. Glede pogostosti hranjenja se je najbolje prilagoditi otroku in mu ponuditi dojko vedno, ko joče ali kaže kakšne druge znake lakote.

Hranjenje po steklenički
Če dojenje ni mogoče ali ste se odločili, da ne želite dojiti, je najboljše nadomestilo vašega mleka tovarniško izdelano prilagojeno mleko za dojenčke. V četrtem mesecu starosti imajo dojenčki že izdelan ritem hranjenja, večina potrebuje 4 do 5 obrokov dnevno. Veliko dojenčkov, hranjenih z mlečnimi formulami, že spi tudi 6 ur skupaj. Glede količine mleka pri posameznem obroku upoštevajte navodila na ovoju.
Več o hranjenju dojenčka in o podiranju kupčka si lahko preberete v uvodnem prvem mesecu.

Uvajanje goste hrane
Z uvajanjem mešane prehrane je najbolje začeti po dopolnjenem 6. mesecu, nikakor pa ne pred dopolnjenim 4. mesecem, saj takrat še prebavni in imunski sistem nista dokončno dozorela in je zato večja nevarnost nastanka alergij. Po 4. do 6. mesecu se pripravljenost dojenčka na mešano hrano kaže tudi s sposobnostjo sedenja (ob opori) in izginjanju refleksnega potiskanja jezička (in z njim hrane) iz ust. Seveda ob uvajanju mešane hrane nadaljujemo z dojenjem oziroma s hranjenjem po steklenički.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem