cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Če nosečnica ne pridobiva kilogramov …

clock-img

3.3.2024

Ali je normalno, da nosečnica ne pridobiva kilogramov, se ne redi? Kaj morate vedeti o kilogramih med nosečnostjo, si preberite v prispevku.

Če nosečnica ne pridobiva kilogramov …

Kilogrami in nosečnost gredo z roko v roki in skorajda ne obstaja nosečnica, ki se ne bi v celi nosečnosti vsaj malo zredila oziroma pridobila nekaj kilogramov. Kaj pa pomeni, če nosečnica ne pridobiva kilogramov?

 

Če se med nosečnostjo ne redite, ali se morda redite preveč, se morate o tem posvetovati s svojim ginekologom. Ta vam bo točno znal povedati, ali imate premalo kilogramov, zakaj se in zakaj se ne redite. Razlogi, zakaj nosečnica ne pridobiva na kilogramih, so lahko zelo različni, ni pa nujno, da to negativno vpliva na njeno zdravje ali na zdravje še nerojenega otroka.


Najpogostejši razlogi za NE-pridobivanje kilogramov

Eden od razlogov, da matere ne pridobivajo kilograme ali da med nosečnostjo celo shujšajo, je lahko nosečniška slabost. Ta je pri nekaterih nosečnicah lahko celo tako huda, da potrebujejo infuzijo. Nekatere bodoče mamice imajo to smolo, da nikakor ne morejo spraviti grižljaja hrane vase, če pa ga že, pa ga takoj izbruhajo. Takšne slabosti so sicer zelo redke, a so. Če se tudi vam dogaja podobno, je nujno, da o tem takoj obvestite svojega ginekologa.

 

PREBERITE TUDI: Je bruhanje med nosečnostjo nevarno?


Tudi nosečnice, ki imajo nosečniško sladkorno bolezen in potrebujejo strogo dieto, lahko na teži ne pridobivajo. Zaradi diete med nosečnostjo včasih celo shujšajo.

 

Nič nenavadnega pa ni, da tiste bodoče mamice, ki so pred nosečnostjo imele mnogo preveč kilogramov, med nosečnostjo ne pridobijo niti grama.


Poskrbite za čim bolj zdravo in hranljivo prehrano

Matere, ki imajo težave s pridobivanjem kilogramov med nosečnostjo, se bojijo, da njen otroček ne bo dobil dovolj hranilnih snovi, da bo imel premajhno porodno težo ali da nosečnost ne bo potekala brez zapletov. A vse te skrbi so nepotrebne, če ginekolog ne pravi drugače.

Pomembno je, da jeste čim bolj zdravo in hranljivo hrano, da dnevno pojeste veliko sadja in zelenjave ter da upoštevate nasvete vašega ginekologa.

 

PREBERITE TUDI: Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?


Kaj morate vedeti o pridobivanju kilogramov med nosečnostjo?

Pridobivanje kilogramov med nosečnostjo je različno od matere do matere. Nekatere v začetku nosečnosti hitro pridobijo nekaj kilogramov, spet druge bolj počasi. Nekatere imajo enako število kilogramov v prvem trimesečju, kot so ga imele pred nosečnostjo. Vse to pa je povsem normalno, če vam ginekolog ni povedal drugače.

Na splošno obstaja pravilo, naj se bodoča mamica ne bi zredila več kot za devet do 12 kilogramov skozi vso nosečnost - tiste mamice, ki so bile pred nosečnostjo zelo suhe, se lahko zredijo tudi kak kilogram več.

 

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem