cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Policistični jajčniki - pripravki za zdravljenje

Policistični jajčniki so pogosta težava žensk, veliko preglavic pa jim povzročajo predvsem pri zanositvi. S hrano lahko uspešno omilimo oziroma celo zdravimo sindrom policističnih jajčnikov.

Policistični jajčniki - pripravki za zdravljenje

5 do 10 odstotkov žensk v rodnem obdobju ima diagnosticiran sindrom policističnih jajčnikov. V bistvu je to najpogostejša hormonska motnja žensk v rodni dobi, hkrati pa tudi najpogostejši vzrok neplodnosti pri motenemu menstrualnemu ciklu.


Vzrok: premalo hormonov za dozorevanje jajčec

Na jajčnikih so opazne benigne ciste, majhni folikli, ki so pravzaprav nedozoreli jajčni mehurčki. Če folikel, ki vsebuje jajčeca, obdana s tekočino, dozori in poči, jajčece potuje po jajcevodu do maternice, kjer se oplodi. V primeru, ko pa jajčniki ne proizvedejo dovolj hormonov za dozorevanje jajčeca, se ta odlagajo na jajčniku v obliki cist.


PREBERITE TUDI: Policistični jajčniki so lahko vzrok za neplodnost


Simptomi policističnih jajčnikov

- Stalna utrujenost,

- motnje v menstruaciji in ovulaciji,

- težave z zanositvijo,

- težave z mozolji/aknami,

- prekomerna poraščenost telesa,

- izpadanje las,

- hitro pridobivanje telesne teže,

- različne oblike razpoloženjskih motenj,

- inzulinska rezistenca,

- pigmentni madeži na vratu, pod pazduhami, na notranji strani stegen.

 

Lajšanje simptomov s pomočjo prehranskih dodatkov

Ker še nimamo popolnoma dognano, kaj sploh povzroča sindrom policističnih jajčnikov, je zdravljenje usmerjeno predvsem v odpravljanje in lajšanje simptomov. Veliko pri tem lahko naredite sami s spremembo prehrane - uživanje več živil z nizkim glikemičnim indeksom in prehranske vlaknine. Pri preventivi pa vma lahko pomagajo tudi naslednja prehranska dopolnila:


  • Svetlinovo olje in ribje olje – koristna za kožo in vzdrževanje zdravega hormonskega ravnovesja.
  • Vitamini B-kompleksa – za živčni sistem.
  • Saw palmetto – pripravek (iz sadeža palme Serenoa repens), za katerega je klinično dokazano, da blokira presežek moških hormonov in tako zmanjšuje dlakavost.
  • Dong quai (Radix angelica sinensis), »ženski ginseng« – izvrsten vir vitaminov E in B12 ter železa, kombinacija, ki se veže na estrogenske receptorje in tako pripomore k odstranitvi presežka estrogena iz telesa (več o tem v poglavju Menopavza). 
  • Navadna konopljika (Vitex agnus-castus) – čaroben zeliščni pripravek, ki spodbuja proizvodnjo progesterona. Sam pripravek ne vsebuje naravnega progesterona, temveč spodbuja njegovo nastajanje v jajčnikih. 
  • Šentjanževka (Hypericum perforatum) – pripravek za boljše razpoloženje. 

 


Opozorilo: To je seznam prehranskih dopolnil, ki lahko omilijo PCOS. Zanje se odločajte glede na simptome, ki jih imate, še bolje pa se je posvetovati s strokovnjakom. Pri PCOS se učinek pokaže po treh mesecih!


VIR: Prehrana 21. stoletja za ženske


news-img

Poznate ta počitniški raj?

Tu se otroci krasno zabavajo, starši pa si v miru odpočijejo. Da, Terme Dolenjske Toplice so idealna izbira za krajše družinske počitnice.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem