writing-img

Kaj običajno kuhate in jeste?

  
clock-img

12.12.2014, 21:29

clock-img

Stanislava_

pencil-img

4004

Ko hodim po naši ljubi deželici, imam občutek, da živimo najmanj na francoskem gradu. Kuha se, in to kako. Jedi, za katere potrebujem slovar ali skrajševalnik, da sploh vem, kaj jem. Kombinacije okusov, ki kar tekmujejo, katera bo bolj nenavadna. Posebne jedi, brez glutena, brez tega in onega, in narejene (itak) iz samih oh in sploh sestavin.

Včasih pomislim, da bo kdo poklical socialno, če povem, da smo včeraj in danes jedli samo zelje in krompir, pa pol klobase en dan.

Kaj pa vi jeste? Tudi tako mondeno kuhate?

clock-img

12.12.2014, 21:40

clock-img

patrino

pencil-img

2142

Pri nas jemo vse mogoče, tudi to, kar si napisala ti zgoraj. Nismo nič kaj preveč mondeni temveč čisto tradicionalni tako kot se je kuhalo že v mojem otroštvu. Ko že omenjaš tole kuho, mi je nekako prišlo na pamet, da zadnje čase ugotavljam, da čedalje manj ljudi v bistvu kuha vsakodnevno. Tako v smislu vsakodnevnega kosila. Večinoma so otroci na kosilu po šolah in vrtcih, odrasli na toplih malicah po službah in se mi zdi, da tisto vsakodnevno kuhanje kosila ob urah za neko običajno kosilo ( nekje do 15.00 ure) res redko kdo pripravlja. Mogoče sem le jaz trenutno v stikih s samimi takimi, mogoče pa je res kaj na tem. Mogoče ravno zaradi teh kuhanj čez vikend in občasno tu in tam, ljudje radi iz tega naredijo večjo spektakularno mondeno predstavo. Pri vsakodnevni kuhi, se ti to nekako ne da preveč. Sicer pa je tako ali tako takšno vsakodnevno kuhanje poleg drugih obveznosti , za moje pojme prvovrstni ubijalec veselja do dela z lonci
Pri nas v zadnjih mesecih kuhamo velikokrat za naprej ( veliko zadevščin , ki se pogrevajo) in naslednji dan le skuhamo zraven krompir itd. Pošteno povedano sem takšne kuharije sita v tri nadstropja, vendar nekako drugače trenutno ne gre.

< Sporočilo je popravil patrino -- 12.12.2014 21:44:30 >


_____________________________

felico ne estas mezurita en oro...

clock-img

12.12.2014, 21:47

clock-img

Stanislava_

pencil-img

4004

IZVIRNO SPOROČILO: patrino

Pošteno povedano sem takšne kuharije sita v tri nadstropja, vendar nekako drugače trenutno ne gre.



Pošteno user posted image .

Meni se tudi bolj ne da kot ja, ampak ne maram jest po menzah in gostilnah, razen izjemoma. In če hočem vsak dan jest kuhano, je tri četrt stvari simpl ko pasulj, dolgočasnih, pa še včasih jih jemo dva dni zapored. In potem ko kdo vpraša, kaj kuham, ko večinoma vztrajno ne jem malice oziroma kosila, se zdi, kot da sem na sociali. Da ne govorim o kakšnem pripovedovanju, katere sladice so spekli (ma znam francosko, pa mi je težko z imeni user posted image ) in v kakšni omaki in s kakšnimi prilogami se je kuhala/pekla/marinirala/kaj pa jaz vem, deviško sveža svinjska ribica, se počutim kot da sem polpismena.

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

clock-img

12.12.2014, 22:56

clock-img

Vijoličarka

pencil-img

1520

Nič strahu! Naše najljubše jedi so: ričet, segedin, golaž, 'makaron flajš', skratka jedi iz socialistične menze. Dostikrat si kaj kar sproti izmišljujem, odvisno kaj je v hladilniku in včasih se tako posreči, da jed postane stalnica, nima kakšnega posebnega imena.

Ampak če ima človek alergije, pač mora prilagoditi tudi jedilnik. Meni se zdi fino, da so zdaj na voljo izdelki brez glutena, ker prej so ljudje, ki imajo to vrsto alergije, imeli bolj malo izbire.

Za sladice mi je pa vseeno, kako se im reče, glavno da so dobre.

_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

clock-img

13.12.2014, 04:38

clock-img

Hope2

pencil-img

7572

Kuhamo vsak dan, od starih jedi iz otrostva, jedi kot iz menze, kmeckih jedi, "modernih" jedi, dragih jedi, jedi brez glutena (btw najboljsa torta ever, stara kmecka ajdova kasa in prosena kasa vsaj 1x na teden- pa ni nic fensi smensi in je brez glutena.....)..... ni da ni, vse mogoce, vcasih cel mesec niti 1 x ne ponovimo jedilnika, vcasih na teden 2x isto jemo, vcasih samo jajcek na oko za kosilo, vcasih cela pojedina. Radi jemo, radi sprobavamo nove stvari, odprti smo do vseh okusov.... najbolj cudna imena ali jedi pridejo ravno, ko je treba porabit ostanke ali spraznit hladilnik- ker hrane pa ne mecemo vstran, hkrati pa nocemo spet isto jest.
Nikoli pa ne gledam z ocmi na hrano kot ti. Mogoce kuhamo za nekoga mondeno, prevec raznovrstno.... ampak se vedno gremo z veseljem h kom na kosilo, cetudi dobimo samo kos klobase in kruh. Odprti smo za vse, gre bolj za uzivanje v kuhanju, eksperimentiranju, spoznavanju okusov in druzenju.
Lej za nekoga bo kompliciranje, za drugega bo macji kaselj, en ne zna speci jajca drugi bo z zavezanimi ocmi v parih minutah naredil celo pojedino. Kar koga veseli to naj dela in je. Drugemu v kroznik ne gledamouser posted image

clock-img

13.12.2014, 06:03

clock-img

Hope2

pencil-img

7572

Kar se pa tice raznih imen in tujk... na to pa sem imuna. Ne glede da gledam veliko kuharskih oddaj, pregledam veliko receptov, kuharskih blogov... se isti hip pozabim oz pravzaprav se niti ne trudim zapomnit. Ostajamo pri domacih nazivih ali na opisu.

Smo si razlicni, za enega bo se vedno snicl in solata, medtem ko bo za drugega medium pecen steak v zaliscni marinadi na postelji iz rukole s provalsanskim dresingomuser posted image .

< Sporočilo je popravil Hope2 -- 13.12.2014 6:04:49 >

clock-img

13.12.2014, 09:17

clock-img

čivčiv

pencil-img

54

Pri nas kuhamo vsak dan, včasih za naprej, včasih za sproti. Najraje imam kosila, ki jih pripravim za dva dni. tako imam vmes vsaj en dan, ko mi ni potrebno razmišljat "kaj bom kuhala". Kuhamo vse po vrsti. Zdaj trenutno pasulj, ričet, joto, enolončnice. Vedno pa so aktualni makaroni, rižote. Pri krompirju je "težava", ker se dolgo kuha. Včasih ga skuham en dan prej, ga nato mrzlega postavim v hladilnik, naslednji dan, ga spet toplotno obdelam. Za vikend si vzamem več časa. Ne kuham nekih modernih stvari. Porabim hrano iz skrinje in hladilnika. Kadar imamo samo enolončnico, jim vedno pripravim zraven tudi posladek (puding, rižev narastek, palačinke, biskvit,...), včasih pa jemo samo tople sendviče.
Najtežje mi je dobiti idejo, kaj bomo kuhali/jedli.

clock-img

13.12.2014, 09:20

clock-img

Stanislava_

pencil-img

4004

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Nikoli pa ne gledam z ocmi na hrano kot ti.



Od kje ti pa tak sklepuser posted image user posted image ?

Beri, beri....Občutek imam in poslušam, ne pa da gledam drugim v krožnik user posted image

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

clock-img

13.12.2014, 09:33

clock-img

Hope2

pencil-img

7572


IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Nikoli pa ne gledam z ocmi na hrano kot ti.



Od kje ti pa tak sklepuser posted image user posted image ?

Beri, beri....Občutek imam in poslušam, ne pa da gledam drugim v krožnik user posted image



Sklepam glede na to, da odpres temo in glasno razmisljas v njej. Pac tak preberem

clock-img

13.12.2014, 09:42

clock-img

Stanislava_

pencil-img

4004

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2


IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Nikoli pa ne gledam z ocmi na hrano kot ti.



Od kje ti pa tak sklepuser posted image user posted image ?

Beri, beri....Občutek imam in poslušam, ne pa da gledam drugim v krožnik user posted image



Sklepam glede na to, da odpres temo in glasno razmisljas v njej. Pac tak preberem



Malo na poševno bereš user posted image .

Celo piše - občutek imam in poslušam, kaj mi pripovedujejo.

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

clock-img

13.12.2014, 10:05

clock-img

Hope2

pencil-img

7572


IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2


IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Nikoli pa ne gledam z ocmi na hrano kot ti.



Od kje ti pa tak sklepuser posted image user posted image ?

Beri, beri....Občutek imam in poslušam, ne pa da gledam drugim v krožnik user posted image



Sklepam glede na to, da odpres temo in glasno razmisljas v njej. Pac tak preberem



Malo na poševno bereš user posted image .

Celo piše - občutek imam in poslušam, kaj mi pripovedujejo.



posevno in z zamikomuser posted image

clock-img

13.12.2014, 10:31

clock-img

RIJA*

pencil-img

2057

podobno kot pri hope2: kuhamo doma in jemo vse, fino,manj fino....mali je sicer bolj "fina" vrsta, ampak mislim, da ga bom zdresirala tudi na repo in zelje...počasi mi uspeva.user posted image

clock-img

13.12.2014, 10:35

clock-img

Stanislava_

pencil-img

4004

IZVIRNO SPOROČILO: RIJA*

podobno kot pri hope2: kuhamo doma in jemo vse, fino,manj fino....mali je sicer bolj "fina" vrsta, ampak mislim, da ga bom zdresirala tudi na repo in zelje...počasi mi uspeva.user posted image




Naša deklica sicer ni izbirčna, ampak raje je tisto, kar ji je zelo dobro user posted image .

Zdaj že dojema, da je zdravje najbolj pomembno (ker brez zdravja nimaš kaj, razen poležavati), in poje tudi pol porcije hrane, ki ji ne diši najbolj, npr. tole zelje, ali riba. Je pa ne silimo s tistim, česar pa res ne mara (tega je malo) in tudi ne z nekimi ogromnimi porcijami zelja user posted image .

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

clock-img

13.12.2014, 10:35

clock-img

Stanislava_

pencil-img

4004

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2


IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2


IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Nikoli pa ne gledam z ocmi na hrano kot ti.



Od kje ti pa tak sklepuser posted image user posted image ?

Beri, beri....Občutek imam in poslušam, ne pa da gledam drugim v krožnik user posted image



Sklepam glede na to, da odpres temo in glasno razmisljas v njej. Pac tak preberem



Malo na poševno bereš user posted image .

Celo piše - občutek imam in poslušam, kaj mi pripovedujejo.



posevno in z zamikomuser posted image



user posted image user posted image

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

clock-img

13.12.2014, 14:58

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

mi smo bolj kmeti s kosilom. enostavno al pa na žlico..
ko pa pečemo, se pa malo bolj potrudim. samo ne dosegam une, ki pečejo in kuhajo, kot da niso v službi ampak privat "chef" od moža in familije - meni bi fensi posteljice in duccesse nabrizgan krompirček poberal ure dela; se pa ne bi branila, če bi mi kdo takele stregel, priznam user posted image
no, in končni sklep? nismo zbirčni, radi dobro jemo, smo pa pragmatični user posted image

clock-img

13.12.2014, 15:11

clock-img

malaMravljica

pencil-img

4314

pri nas smo pa ze na pol profi in se mi zdi, da imam ze malo gostilno. Kuham vecinoma dvakrat dnevno, pa bi pasalo kdaj zvecer kaj na hitro in rece pol moj naredi nekaj, kar ne vzame dosti casa, npr spageti z olivnim oljem, cesnom in peperoni... in za vogalom zavijem oci, ker to ni na hitro, to je ze skoraj kot kosilo spet.
Kuham pa svega in svasta, ne bom niti nastevala, ker je tega prevec, dam pac dosti na dobro in svezo hrano. Samo pri meni so jedi nekako take nekomplicirane oz njoki so njoki in ne dam notr peperonov zato, da bodo nekaj posebnega in jih ne bo nihce jedel, ker bodo pekoci. Meso in omakca kot jo je delala mama, .. ne maram nekih novih kombinacij in tudi pri nas je na krozniku file ribe s krompirjem in ne ribica s cesnom v olivni omaki z limoninimi solzicami in poprovim oblekom s petersiljevim dezjem.
Ne delam pa kosila s predjedjo, juho, glavno jedjo, sladico, sirom in kavo. Vcasih juha in kaj zraven, vecinoma pa neka bolj ali manj konkretan glavna jed s solato, ki mi ne vzame ne vem koliko casa.

clock-img

13.12.2014, 15:13

clock-img

Stanislava_

pencil-img

4004

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

se pa ne bi branila, če bi mi kdo takele stregel, priznam user posted image



user posted image

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

clock-img

13.12.2014, 15:15

clock-img

Stanislava_

pencil-img

4004

IZVIRNO SPOROČILO: malaMravljica

pri nas smo pa ze na pol profi in se mi zdi, da imam ze malo gostilno. Kuham vecinoma dvakrat dnevno,



To je luksuz, in razen čez vikend ni variante. Razen če se ne odločim, da bo popoldne in zvečer gostilna user posted image .

Samo na porodniški sem kuhala dvakrat, ker sem imela čas. Luksuz.

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

clock-img

13.12.2014, 15:16

clock-img

alda

pencil-img

3570

kuham vsak dan. Včasih kaj na hitro,najrajši jedi na žlico, kdaj pa tudi kaj bolj zahtevno.
Največ težav imam z izbiro živil, ker so alergije in omejitve pri hiši drugače pa kar gre.
kdaj me mika poskusit tudi kako eksotiko -pa me mine takoj ko vidim sestavine, katerim še imena ne znam prebrat,
kamoli da bi vedla kako izgleda.

_____________________________

Kdor govori za menoj, govori z mojo ritjo!!

I saw an angel become the devil
Still they look pretty good hand in hand
Well baby, I don't need any of them
Heaven nor hell
Volbeat!!

clock-img

13.12.2014, 15:32

clock-img

malaMravljica

pencil-img

4314


IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: malaMravljica

pri nas smo pa ze na pol profi in se mi zdi, da imam ze malo gostilno. Kuham vecinoma dvakrat dnevno,



To je luksuz, in razen čez vikend ni variante. Razen če se ne odločim, da bo popoldne in zvečer gostilna user posted image .

Samo na porodniški sem kuhala dvakrat, ker sem imela čas. Luksuz.




jah ves kaj, odvisno s katerega zornega kota gledas. Z mojega je to nepotrebno zlo.

Ma ja, sej vcasih je fajn kuhat dvakrat dnevno, vcasih bi pa zvecer vzela jogurt s hladilnika in vse stiri v luft, pa pride moz z nekimi blaznimi idejami. In ce posljem njega kuhat morem pa k nora pol kuhno glancat.

clock-img

13.12.2014, 15:39

clock-img

Stanislava_

pencil-img

4004

IZVIRNO SPOROČILO: malaMravljica


IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_

IZVIRNO SPOROČILO: malaMravljica

pri nas smo pa ze na pol profi in se mi zdi, da imam ze malo gostilno. Kuham vecinoma dvakrat dnevno,



To je luksuz, in razen čez vikend ni variante. Razen če se ne odločim, da bo popoldne in zvečer gostilna user posted image .

Samo na porodniški sem kuhala dvakrat, ker sem imela čas. Luksuz.




jah ves kaj, odvisno s katerega zornega kota gledas. Z mojega je to nepotrebno zlo.

Ma ja, sej vcasih je fajn kuhat dvakrat dnevno, vcasih bi pa zvecer vzela jogurt s hladilnika in vse stiri v luft, pa pride moz z nekimi blaznimi idejami. In ce posljem njega kuhat morem pa k nora pol kuhno glancat.



Ja, saj meni tudi ne znese kuhat dvakrat dnevno. Lahko med eno in drugo kuho samo predpasnik okrog obrnem, ker ni toliko časa, niti me ne veseli toliko, da bi to počela. Če bi me, potem bi, ampak me bolj veselijo druge reči user posted image .

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

clock-img

13.12.2014, 15:42

clock-img

nananaja

pencil-img

1498

Sedaj sem na porodniškem, kuham jaz in vsak dan klicarim moža, kaj za kosilo. Ko bom šla v službo, bo kuhal on in bo on mene klicaril, kaj za kosilo user posted image

Kuhamo tradicionalno in malo po svoje, večinoma juho, glavno jed s prilogo in solato. Občasno sladica na hitro ali kupljena. Kuhamo jedi na žlico, pa makarone ali rižoto. Vmes pridejo stvari na hitro, tudi pico naročimo. Se pa z veseljem povabimo na kosilo k moji mami, ki občasno skuha kot najbolj pomembnim gostom.

Zvečer delamo tople sendviče, mležne jedi ali pa damo kaj na kruh, včasih jemo kaj od kosila. Zraven spijemo kako skodelico mleka ali čaja.

clock-img

13.12.2014, 16:41

clock-img

bskrle

pencil-img

3409

Juho- govejo- 2x na teden, repo in mlince, pašto z omako, riŽ in pečeno meso, pečen krompir je ob nedeljah, pire enkrat med tednom
Žal trenutno odpadejo njoki, štruklji zaradi moje diete

_____________________________

Mama štirih deklic in 5ra

clock-img

13.12.2014, 17:51

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

ja, mravljica, tud ne vem kako bi lahko 2x kuhala če pridem domov okol petih recimo. a da je drugo kosilo ob 11 zvečer? user posted image

clock-img

13.12.2014, 21:04

clock-img

josephine27

pencil-img

2570

Mi smo precej tradicionalni. Čez teden enostavne stvari, obvezno kaj na žlico... Čez vikend al pa ko je več časa pa tud kaj bolj modernega včasih. Pečemo pa redko, bolj za praznike al pa kakšne posebne priložnosti.

_____________________________


Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem