IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
Ne vem, slab človek moram biti, da se mi to dogaja, druge razlage ni...
Daleč od tega. Niti slučajno nisi slab človek. Si zelo inteligentna in mislim da si tudi povsem sposobna ljubiti in skrbeti za otroka. Potrebuješ pa veliko pomoči in ljubezni od tvojih bližnjih in predvsem razumevanja.
Premalo si povedala o sebi, da bi ti mogli kaj konkretnega svetovati, vendar pa iz tvojega pisanja slutim nekaj stvari..
To, da težko sprejemaš svojega otroka, ni vzrok samo v poporodni depresiji, ampak mislim da čutiš, da še nikoli v življenju nisi bila zares ljubljena in sprejeta zato tudi ti težko brezpogojno daješ svojo ljubezen naprej, kakršno zahteva od tebe majhno in nebogljeno bitje, ki je za povrh še povsem odvisno od tebe. Zdi se mi, da so od tebe vedno zahtevali popolnost in pričakovali zelo visoke rezultate, ti pa se v sebi bojiš, da tega ne zmoreš uresničiti. Kot praviš, ko si v težavah, dobiš namesto pomoči in podpore, zopet le zahteve, da deluj tako kot vsak "zdrav" človek in ne uvidijo, da so ti to "bolezen" ustvarili oni sami. Podobno kot smo nekoč plezali vso noč v Auigile Verte nad Chamonixom. Jaz bolj slabo prenašam višino, pa sem dobil močno višisko bolezen - zbor kovačev, oziroma kar cel kovaški stroj v glavi, slabost, bruhanje itd. Vsak korak je borba zase. Moj soplezalec pa je še vso ropotijo in vrvi obesil name. Nato pa je od vodje odprave zahteval, da naj me prepriča, da moram hoditi hitreje, namesto da bi vzel del bremena nase in me razbremenil.
Zdi se mi, da je velika krivda za nastali položaj v napačnem odnosu tvojih staršev do tebe v času otroštva. In če sem pravilno razbral, imajo nate zelo močan vpliv še sedaj. Mislim, da ne boš mogla ozdraveti, dokler te imajo oni v oblasti.
Za začetek si dobi knjigo V kletki ljubezni ( starši in otroci naj živijo lastno življenje) avtorjev Laurie Ashner in Mitch Meyerson, iz zbirke žepna knjiga. Dobiš jo v knjigarnah morda tudi v večjih marketih. Preberi jo in dobro premisli, mislim da si tega sposobna, in marsikaj odkod tvoje težave ti bo bolj jasno. Pa tudi s svojim otrokom boš bolj znala delat.
Dolgoročno pa: odseliti se čim dlje od staršev ( vsaj na drugi konec mesta), da boste vi trije ( ali morda kdaj tudi več) lahko sami odgovarjali za svoje življenje in dejanja, brez da bi vam kdo od zunaj solil pamet.
In drži se! Življenje je lahko preveč lepo, da bi ga kar tako zavrgli. Se je pa včasih potrebno malo bolj potrudit.
Verjamem da ti bo uspelo