IZVIRNO SPOROČILO: caillou
Vsak po svoje tudi pri žalostnih dogodkih in prav je tako.
Ne vem zakaj se zgražate nad postom anonimne, saj je ena težjih tema, ki je napisana z rokavicami, da si zasluži čisto desetko. Jaz si ga grem še enkrat prebrat.
Sama se ne zgrazam nad postom anonimne, ceprav se ne strinjam s tvojim vrednovanjem njenega posta. Post je poln obtozb in sodb. Ce bo nujno potrebno bom le te izluscila, za zdaj se mi ne zdi potrebno.
Tisto kar se meni zdi "zanimivo" v tem postu je razkorak pred tistim od vedno obstojecim - kako bi se kdo moral obnasati in kako bi kdo moral cutiti, ko se zgodi kaj hudega. Predpisana dejanja. Odstotnost le teh, ali odmik od predpisanih custev in ravnanj je takoj temelj za obtozbe in obsodbe - ni dovolj jokala, cisto mirna je bila, vseeno mu je bilo, videti je bilo, da mu/ji je olajsalo.... kako je mogla tako mirno sprejeti.....
In ko se nam enkrat pripeti nekaj hudega in ko sami postanemo tarca taksnih in drugacnih sodb in obsodb imamo dve smeri: ali se priklonimo dolocenemu obnasanju in dolocenim dejanjem ne da bi zares cutili tako, kot kazejo dejanja, ali reagiramo in naredimo tako kot cutimo. Oziroma, ali skocimo v kalup, ali vzamemo sebe za merodajne o lastnih custvih in zanemarimo okolico.
Citiram iz zacetnega posta: "Ne vem no, četudi še ne vzpostaviš materinskega čuta do otroka, ti zdrava pamet narekuje, kaj je prav in kako v takšnem primeru ravnati. Še bolj me preseneča dejstvo, da jo mnogo mamic (!) podpira. "
Katera zdrava pamet pri custvih? Saj tudi ko se zaljubis nima pamet nic pri tem, kaj pa sele v situacijah, ki ti spodnesejo tla pod nogami in ki ti zivljenje postavijo na glavo... In presenecenje je ker nekdo ne reagira po zacrtanih vzorcih in kalupih? Presenecenje je ker se nekdo lovi in na lasten nacin poizkusa pobegniti pred kruto realnostjo... Mogoce nekdo meni, da pamet narekuje custva? Cudenje nad tem, ker je nekdo imel hrabrosti iskreno povedati svoja custva in custvovanja ob nekem tragicnem dogodku? Pa se to... kje in pri kom in s cem nekdo isce tolazbo je povsem vseeno. Pomembno je, da jo dobi, da mu in se mu pomaga, olajsa.... da najde tisto, kar v trenutku potrebuje.
Mogoce premalo poznavanja cloveske narave, premalo razumevanja cloveske notranjosti ali pomankanje izkusenj.... Ne vem.... upam pa, da se nihce ne bo znasel v situaciji, da na lastni kozi to preverja....