Tudi jaz nimam argumentov za ločene finance, ker si tega sploh ne predstavljam.
Z možem imava od vsega začetka skupne, pravzaprav je še celo tako, da imamo evidenco (v Excelu) o pričakovanih dohodkih, stroških, izdatkih za 3 leta vnaprej. Tako lahko vidiva, kdaj si kaj lahko izredno privoščiva, koliko lahko dajeva na varčevanje, kako vpliva na naju kakšen izreden izdatek, planirava, ipd.
Vsak ima enakovredno mesečni budget za svoje lastne izdatke (prevoz, prehrana, kavice, frizer, koncerti, ipd).
Imam prijateljico, ki ima ločene finance, in se konec meseca dostikrat znajde s par € v denarnici, in potem posluša moža, če ga prosi, da ji do plače posodi oz. založi. Pa ima ona večjo plačo kot on. Prijatelj ženi sploh ni povedal, da se mu je plača povečala (in ja, imata ločene finance).
T.i. neodvisnost pri ločenih financah pa... ne vem, meni je to res nepredstavljivo. To sem si "privoščila" le, ko sem živela še pri mami. Prispevala sem za vse stroške in občasne večje nakupe, vse ostalo je ostalo meni (za mojo prihodnost).
Ko pa si v zvezi, mi je pa to kot držanje fig v žepu, češ "delam si zalogo za takrat, ko ne bova več skupaj". Mogoče se v tem najdejo bolj tisti, ki zaslužijo več od drugega partnerja, in tako kompenzirajo s tem, da ne želijo več prispevati v gospodinjstvo, saj v primeru ločitve se to deli "nepravično" 50:50%?