IZVIRNO SPOROČILO: biljana l
teyla glede starševskega nadomestila sem upravičena samo ne vem kako izračunam 55%+ (npr.bila sem zaposlena 13 mesecev v 3 letih) 13x2...je to 81% nadomestila ali 57%
sedaj pa ne vem ali se mi splača zadnji mesec zaposlit, če bo potem kaj večja porodniška glede na to da sem bila zaposlena 9 mesecev v zadnjih 12 mesecih????
Takole je kolikor jaz razumem. če si bila v zadnjih 12ih mesecih zaposlena ti pripada porodniška in sicer se jo izračuna takole: vzameš povprečje vseh plač (za mesece ko si delala), in 55% minimalne plače za mesece, ko nisi bila zaposlena. Torej v tvojem primeru imaš 9x po npr 700€ + 3x 55% min.plače (min.plača za mesec avgust je 734€, ampak mislim da se za porodniško šteje še starejša min.plača tako da je znesek nekaj manjši). znesek potem deliš z 12 in dobiš koliko znaša tvoja porodniška. Če pa ne bi bila zaposlena nikoli oz bi bila brezposelna brez prejšnje službe v 12ih mesecih, bi ti pa pripadal starševski dodatek, ki pa znaša točno 195,56€. Torej zate bi bila smiselna zaposlitev smao v primeru, če ne bi bila prej zaposlena niti en mesec (recimo, da bi ravnokar diplomirala ali podobno). Torej se ti po mojem ne splača zaposliti, ker v parih mesecih ne boš tako močno dvignila povprečja, da bi se porodniška občutno zvišala. Razen, če bi imela plačo po novem 3000€. Seveda pa je tudi vprašanje, če bi si prispevke plačevala sama in tako.
Drugače pa poglej pod "finančne dileme starševstva" tam je dosti vprašanj na to temo, pa mislim da uporabnica zmajaz predvsem obvlada to temo.
maurica hvala za idejo, bova še za banjico pogledala v ikei.
EDIT: biljana vidim, da si nekaj že računala, ne vem pa če je pravilno. šteje se smao zadnjih 12 plač pred nastopom porodniške.
lil_ za ensotarševsko družino dobiš dodatek. vendar pa moraš vedeti, da s tem prineseš s sabo dosti odgovornosti. med drugim morata s partnerjem iti na CSD in se zmeniti glede preživnine. Tam vaju itak na veliko prepričujejo, da bi mogla ostati skupaj in podobno. Mislim, da se nek dogovor podpiše tudi na sodišču. V glavnem veliko težav za malenkost več denarja na mesec-okoli 70€. Sama se za to nisem odločila, ker se mi zdi preveč težav in nimam vesti za kej takega delat. Bom pač končala na starševskem dodatku, bolje nekaj kot nič.
Aja, pa baje z naslednjim letom tako ali tako ukinjajo enostarševske družine (se ne spomenm, kje sem to prebrala; mogoče na RR

), tako da se bo za enostarševsko družino štela samo familija, kjer bo partner preminul oz ga ne bo mogoče kontaktirat, se pravi bo izgubljen. To so pa menda uvedli ravno zaradi tega, ker je tako veliko teh "nepravih" prijav. Namesto, da bi se potrudili, da bi bilo družinsko živ. boljše in bi se pari poročali in ostajali skupaj, delajo obratno. Pa razumi naše politike, če lahko
Zdej je pa čas da zaključim.
Čestitke, če se ja katera prebila čez to solato.
< Sporočilo je popravil Teyla -- 4.10.2010 17:56:14 >