Če zadevo povežem s službami (nenazadnje se vas je večina izobraževala zato, da bi dobila dobro plačano zaposlitev in to po možnosti v stroki, ki vas zanima)...
Ni nujno: sama sem študirala to, kar me veseli, čeprav sem vedela,da je zelo malo šans, da dobim delo v tej stroki in da ta dela niso bogvekaj plačana. In potem sem slučajno imela res to srečo, da lahko trenutno delam v poklicu, ki me veseli, vsekakor pa bi s to izobrazbo lahko zaslužila precej več, če bi delala v gospodarstvu. Niti pod razno nisem nikoli študirala zato, da bi dobila boljše plačano delo. Pri nas so bile pred 2 letoma čistilke enako plačane kot jaz (če primerjamo 8 urna delovnika, seveda), pa se mi to ni zdelo nič narobe (zdaj ne vem, kake plače imajo, se nismo o tem pogovarjale). Študirala sem zato, ker se mi je zdelo fenomenalno, da lahko vsaj 4-5 let delam točno tisto, kar me veseli, če bom že celo življenje mogoče morala sprejemat večje ali manjše kompromise. Pri študiju mi jih ni bilo treba.
Višina izobrazbe res ni premo sorazmeno povezana s prihodki, saj ti že statistični urad da lepe podatke, da največ zaslužijo ljudje s srednješolsko izobrazbo. Jasno, saj je ura polagalca ploščic cenjena višje kot naša. Vseeno rajši delam to, kar delam.
Kar se osnovne teme tiče: poznala sem par, kjer je bila ona več kot doktorica (je imela opravljen postdoc), on pa je bil smetar s končano oš. ČIsto ok jima je šlo. Če moški ni zakompleksan zato, je vse ok (ampak nekaterim je to velik problem).
Meni ne vem, če bi to zneslo, vsaj zdaj ne, ker sem se tako navadila, da lahko o službenih problemih debatiram doma in da me on razume; težko bi se navadila, da ne bi vedel, o čem govorim, ali da bi se mu zdelo brezveze ali da mi ne bi vedel kaj svetovat, kadar bi bila v dilemi (tudi če ne poslušam nasveta, samo da ga zna dat). Ampak sem na tem področju razvajena, včasih me to ni nič motilo, res pa so bili vsi fantje iz tehnično-naravoslovnih vod, ne vem, zakaj, so mi bili vedno bolj simpatični.