Živjo punce, samo da se na hitro javim.
Mi smo že včeraj prišli iz porodnišnice in se že navajamo na življenje doma.
Prebrat vas ne uspem(itak ane
), tako da samo na hitrico (ampak v romanu) povem kaj se dogaja z nami:
Imam nekaj težav, mene predvsem daje psiha in verjetno so tudi jokavi dnevi, ker jokcam za vsako malenkost, pa mala me je danes čisto iztirila, ker je nikakor nisem mogla umirit oz podret kupčka, njo je pa tako šraufalo. V glavnem se preveč sekiram, mi tudi moj pravi, ampak me je večera prav strah, ker prihaja z njim neprespana noč. Ponoči se pa tresem pod odejo zarad psihe, ker me je smao strah, kdaj bo mala zajokala in sem čisto napeta. Mala pa spi največ uro, uro pa pol. No, mislim in srčno upam, da bo danes bolje, ker me je obiskala patronažna in povedala marsikaj.
predvsem to, da jih je treba nonstop dregat med dojenjem, če zaspijo, ker so malce leni. Se je to že videlo pri moji, ker je nonstop na dojki visela pa gor zaspala, tako da jaz tam nisem imela miru (pa moje cimre tudi ne ). Zdaj nama je s tem sistemom že dvakrat uspelo, da je spala več kot dve uri. Sem zelo happy, psiha me pa vseeno daje, sedajle se že tresem.
Patronažna je ugotovila tudi, da imam zelo napete dojke in da si moram obvezno danes iz obeh enkrat popolnoma iztisniti mleko. Eno sva skupaj, ko sem tamalo podojila, ona jo je dregala, jaz sem pa masirala in sproščala vozle. Je šlo skoraj vse ven, ostalo sem si izbrizgala nad lijakom. Mi je pa bilo potem veliko lažje, vendar zdaj pred naslednjim obrokom je bila ta desna dojka še bolj napeta kot prej. Tak da ne vem, če ni ti izbrizgavanje povečalo "povpraševanje".
Še moja porodna zgodba:
Z mojim sva prišla v P ob kake 8h zjutraj. Sem šla najprej na ctg, potem pa so me poklicali v triažno, kjer mi je moja zdravnica z oddelka razložila, da imajo ful gužvo s temi porodnicami, ki imajo za sprožit porod. Da me bo sicer pregledala ena druga zdravnica in če sem dovolj odprta, grem rodit, če ne pa ni problema in lahko počakam do ponedeljka. No, na pregledu se je izkazalo, da sem odprta 3-4cm in so me pač poslali v porodno. Zdravnica na pregledu mi je hkrati še pomasirala mat.vrat, da bo šlo lažje in bi se morda kak popadek že naravno začel, ker je bila čisto navdušena nad mehkostjo mat.vratu (punce malinov čaj pomaga, vam rečem
). kakorkoli, mojega so zrihtali, sva šla kar gor v pripravo. On je počakal v drugi sobi, medtem ko sem jaz dobila klistir in tuširanje. Kmalu so naju odpeljali v porodno sobo (ena ful prijazna mlada babica, ime sem pozabila-tipično
). kakorkoli, šla sem na posteljo in se nisem premaknila z nje do konca (kak sprehod ne bi škodil). So me priklopili na ctg, ki je pokazal rahle popadke, meni so se zdeli kot menstrualni krči, ampak še ne močni. Ob ene 12h mi je zdravnik predrl mehur, vendar ker je bilo malo plodovnice ni bil ziher, če mu je uspelo, pa je čez eno uro probal spet. Seveda so ugotovili, da je bilo že v prvo vse narejeno. Popadki so se medtem povečal in bili so pogostejši. Vseeno so me dali na umetne (ne vem kam se jim je tako mudilo), ampak samo ene 5 kapljic na uro. No prišla je izmena ob 13:30 in druga babica (tudi prijazna, imena seveda ne vem
), ki je pojačala umetne popadke, kljub temu da sem razločno slišala, ko ji je prejšnja babica rekla, da imam pogoste popadke, celo prepogoste. Bili so res na 3 min, potem pa tudi na 2 min in minuto. Dobila sem masko in "ta fino zadevščino"
v žilo, od katere sem bila čisto zadeta. Je hitreje minilo, pol stvari se sploh ne spomnim, popadke je bilo pa lažje prenašati. No, potem so se začeli tisti popadki, ko se je mala začela pomikati navzdol in me je že sililo pritiskanje. 5 popadkov na enem in 5 popadkov na drugem boku, nakar sem šla na hrbet. Potisnila sem menda (kar se jaz spomnim ene 7x), nakar je rekla "še en mali pritisk da se porodi nosek" in "še enega za bradico". Meni pa ni bilo jasno od kje tak hitro vse to.
glavico sem lahko pobožala, nakar me je čakal še en potisk in mala je bila zunaj. Meni je bilo vse tak nadrealistično, (no, saj je eš vedno), pa tak hitro, da sploh nisem dojela in sem samo mojemu rekla "lubi, otroka mava", pa so se vsi začel smejat. presredka mi niso rezal (čeprav sem mislila, da so mi ga, ko me je enkrat tako peklensko zapeklo), sem se pa malo raztrgala znotraj, ampak samo za dva šiva, so rekli, da ni nobene panike.
Očka je prerezal popkovino (čeprav je izreco govoril, da je ne bo
), meni so jo pa položili na trebuh, da sva se malo pocartali. Dragi je skočil še v trgovino iskat nekaj zame in zase za pojest (ker naj bi falila večerjo, vendar me je vseeno počakala na oddelku), kupil pa je tudi nekaj malega za kolektiv, ker so bili res ok. Porod je trajal 4h, tamala je pa rojena ob 15.55 z 51cm, 3270g in obsegom glavice 35cm (ima neko čudno aerodinamično obliko
).
To je to, zdaj pa moram šibat Tejo podojit, ker je že cajt.
Upam, da se bo akteri dalo brati ta roman. Se oglasim, takoj ko bom lahko, zdaj se še skupaj spravljam, ker ne spimo veliko.
lahko noč vsem skupaj