Hej,
Lupinica. Baje mora biti otrok v lupinici (obrnjena), toliko dolgo dolgo dokler sam ne sedi samostojno (mislim, da cca 9 mesecev).
Če pride do trka in je otrok že v sedežu, mu potem zlomi hrbteničko.
Mi imamo Peg pereggo lupinico in je kar velika, pa se mi je mala kar smilila, ker se mi je zdela lupinica pretesna.
Ampak to je zelo subjetkivno. Kaj ko so pa dojenčki pa plavajo notri, oziroma jih oblagaš z pleničkami, da
jim glavica ne pada sem in tja.
Sam glede teh stvari smo pomoje vsi mal črnogledi in mislimo na najslabše. Običajno je vse uredu in samo gledamo na "worst
scenario".
Ampak ok, pr nas je na prvem mestu varnost. Glede lupinic in avotsedežev imate pa na AMZ-jevi spletni strani opredeljono po varnosti, kateri je najboljši.
Voziček: Mi imamo Peg Pereggo, trikolesnik. Košara, športni del in lupinica. Prednosti so, da je zelo vodljiv, lahko za vozit po vsem terenu tudi po makedamu (ne trese toliko dojenčka), enostavno za zavijat (1 sprednje kolo). Obrnjen je lahko samo naprej, ampak to pr nas ni bilo nobenega problema, otrok je radoveden gleda naprej. Drgač pa je meni osebno veliko bolj paše sedeti v smeri vožnje, kot obratno (vlak, avtobus,...). Je pa res, da ko sm jo dala v športni del, da je bolj mene motilo, ker je nisem mogla skozi gledati če je vse ok... Ima bremze, kar je zelo fino za teren navzdol, ampak se nismo odločal glede tega. Fino je ker ima veliko spodnjo košaro, kamor lahko odlagaš stvari. Ter enostavno ga je zložit.
Je zelo praktičen za pozimi, ker je otrok notri lepo skrit, nima lukenj in ne piha. Pa ni panike za vozit po "mlakužah", doma samo kolesa obrišeš in je ok.
Negativne stvari so to, da je lupinica zelo težka, velika in dojenček je zelo v sedečem položaju. Pa voziček sam zasede veliko prostora v autu in tudi za nosit je težek.
Mi smo se odoločiti za ta voziček, ker smo veliko vozičkali, in je bil zelo fajn. V autu ga niti nismo veliko vozili, edino za na morje je bilo malce tesno. Ampak ok, pol stvari bi itak lahko doma pustili.
Kasneje smo kupili Quinny Zapp, zložljiv, praktičen. Negativna lastnost, da se ga ni dalo dati v ležeči položaj. Zdaj novi se dajo.
Jaz bi rada drugo lupinico za prve 3 mesece (maxi cosi), bomo videli kasneje.
Porod v tujini: Poznam mamice, ki so šle roditi v tujino. Avstrijo. Tam imaš možnost izbire (se pravi lahko izbereš carski rez, če te je strah poroda). Vem, da je bil porodničar/ginekolog dosegljiv 24 ur na dan pred porodom, in če ju je kar koli skrbelo sta ga lahko poklicala in povprašala. Slednji pristop, se mi zdi da pri nas manjka. Sama oskrba je bila tudi na višjem nivoju kot tukaj. Ampak, če se ne motim je bilo to plačljivo, pa pomoje privat porodničar ?!?
Porod tukaj: Jaz sem bila popolonam zadovoljna, pa še blizu je. Porod v vodi, kleče,... Men je čisto pasalo, da sm lahko ležala, v srajčki. V vodi bi mi pomoje bilo bolj neprijetno. Ampak odvisno od okusa, in naj vsaka gre tako rodit, kot misli, da bo zanjo najlažje, pa v tisto porodnišnico za katero misli, da bo najboljša zanjo.
Sm pa velik zagovornik lajšanja bolečin med porodom, in se mi zdi kar malce kruto, ko stari "dohtarji" in tradicionalne babice plahtajo novopečene noseče starše o "naravnem porodu" pa "dojenju za vsako ceno", pa če mamica umira od bolečin pa mastitisa pa vnetih dojk. Sm zagovornih naravnih metod na splošno, pa dojenja, ampak halo, smo v letu 2011. In vse možnosti bi morale biti enakovredno predstavljene in odločitve seveda spoštovane.
Telovadba: Jaz sm začela z jogo za nosečnice, priporočam vsem. Je fina ne samo iz fizičnega vidika ampak tudi psihičnega.