Skrajno občutljiva tema. Ki je seveda že zdavnaj ušla iz vajeti in sedaj je podobna otroškemu peskovniku. Še vedno sem mnenja da je preveč čiste zlobe in privoščljivosti pri nekaterih. Celo v celofan zavitega norčevanja. Gledano iz malo širše perspektive...mame adhdjčkov se predstavlja kot sfaljene roditelje in nesposobne vzgoje, ki so otroke pač zaradi svoje lastne nesposobnosti spremenili v ''vedence'', mame zdravih otrok pa se predstavlja kot odprte, razumevajoče in komaj čakajoče podatkov o adhd, da bodo lahko čimbolj razumele in upoštevale vse finte sošolcev od svojih čmrlčkov/pikcev/mikcev/bubik/lubik/offspringov pač.
Bojim se da tako ne gre. Je pa tema že v štartu nesmiselno skrenjena nekam v maloro....kot sem napisal. Staršu normalnega otroka, ki nima niti izkušenj, niti izobrazbe glede ADHDja (da ostalih osebnih lastnosti ki niso v ponos, ne omenjam) je približno tako kot bi človek hotel naučit slepega in gluhega marsovca, lokalno tržiško narečje in od njega zahteval da nariše portret ''kofetarice''.
Predsodkov, sodb, ocenjevanj, netolerance in predvsem nerazumevanja je le malo preveč za neko kulturno debato. Tudi po 14ih straneh nismo prišli nikamor. Žal se pa vidi točen odnos slovencev, ki se imamo za ''izobražen, toleranten in napreden'' narod, do drugačnosti. Verjetno je tako res najlažje. In dokler bo tako, bodo vse neskončne izkušnje staršev, stroke, redkih šolnikov (redkih zato, ker je katastrofalno hebivetrski odnos iz njihove strani do adhdja, fala Bogu za izjeme) zgolj bob ob steno, označene pač kot nesposobnost staršev. Pa če je stokrat zavito v celofajn leporečij. Namesto takšnih vehamentnih ocen, bi jaz raje predlagal da bodite srečne in dajte za mašo ali za partijski kongres (obkroži po želji), da imate zdrave otroke. Jaz sem vesel za vas.
Mi je pa všeč, da se najdejo tudi sodelujoči v debati, ki so pripravljeni prisluhniti in kljub občasnim ostrim besedam, izluščiti kaj pametnega. To je lahko samo naložba v razgledanost, širino in tisto pravo strpnost.
Vsem sodelujočim predlagam sprehod v gozd, morda bomo potem lahko nadeljevali na malček spoštljivejšem nivoju.