IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka
Matematika je zelo enostavna. Poglejte koliko je nezaposlenih, koliko jih je zaposlenih v JU, koliko v gospodarstvu.
Tak na oko bi rekla, da cca 300.000 ljudi dela, za plače oz. prihodek preostalih. Koliko nas je že v SLO? 2 miliona?
V gospodarstvu dela 450.000 ljudi.....v javnem sektorju pa 160.000.....tako za primerjavo....v začetku 90 let je bilo v javnem sektorju zaposlenih 60.000 ljudi, kar zelo poenostavljeno pomeni, da se je v Sloveniji zaposlovalo samo v javnem sektorju....da ne govorim o tem, kako so se v javnem sektorju povečevale plače skozi to celotno obdobje in kako so se povečevale plače v gospodarstvu.....finančno to ni vzdržno na dolgi rok, moralno in gledano skozi prizmo vrednot pravic, je verjetno vzdržo, ker učiteljcija in referentka, ki izdaja pašoše, res nista neposredno krivi za krizo nič bolj kot delavec v gospodarstvu (njihova krivda je zgolj ta, da so vsi za vsak pasji prdec najemali dolga leta kredite, ker so jih banke in države spodbujale k potrošnji).....
Pač gospodarstvo ustvarja pogoje za delovanje javnega sektorja in obratno.....javni sektor ustvarja pogoje za delovanje gospodarstva.....in kaj zdaj? Ko je gospodarstvo crknilo.....? Ko se država ne sme več zadolževati, ker mora hitro sprejeti ukrepe za zmanjšanje javne porabe, ker smo pač z miniranjem vseh reform vlak zamudili, Evropa pa pritiska.....? Ni več časa za delanje nekih analiz in dvoletno risanje krivulj, kako bi mi zdaj pa osposobili slovensko gospodarstvo in zmanjšali javne izdatke?
Bomo s prstom kazali na krivce krize.....? Na obe ameriški banki, ki sta začeli to agonijo? Na Janševo vlado, ki je omogočila Bavčarju, Kordežu in Šrotu prevzeme podjetij, ker je branila nacionalni interes, da podjetja ne bi prišla v roke tujcem (slovenska nacionala pa na žalost ni premogla toliko denarja, da bi lahko taka podjetja kupila), na Pahorja, ker ni ubil bulmastifov in se je cela Slovenija pol leta ukvarjala z njimi.....naj zgolj s prstom kažemo na krivce in čakamo, da nas bo Bog odrešil krize?
Ali pa nas končno sreča pamet in nehamo s senzacionalizmom rušiti vsako reformo vlad (pa najsi bo katera že je)......nehajmo biti kot otroci v peskovniku in delovati po načelu, ker je on meni vzel igračo, bom jaz njemu......oz. ker so oni nas bojkotirali pri vseh reformah, dajmo zdaj mi njih, ne glede na ceno.....
Aja, kar se tiče posegov v socialo in prizadetost najranejših skupin.....a se sploh zavedate, da je že prejšnja vlada, z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev krepko posegla v socialne transferje.....vendar je to naredila tako elegantno, da tega praktično nihče sploh ni zaznal, dokler niso začele prihajati odločbe.......
Tudi krize družinskega proračuna se ne da rešiti drugače, kot da se špara.....vendar mi ne bi nič.....zakaj bi šparali ravno na meni, če lahko na drugih......zakaj bi šparali na javnih uslužbencih, če lahko drugje, zakaj bi šparali na porodniških, če lahko drugje.....zakaj bi obdavčili študentsko delo, če lahko obdavčimo kaj drugega, zakaj bi sprejeli pokojninsko reformo, če nam je ni treba.....podobno kot ko se je pri nas delala pred leti kabelska.....ja, seveda bi jo imel, samo kopali pa ne boste po moji zelenici, če lahko po sosedovi, zakaj pa tam ne kopljete......
Radi bi take spremembe, da se za nas ne bi spremenilo čisto nič.......