Ok, zdaj pa zares. Mladic je ob 6.30 mrkno.. Upam, da to ne pomeni, da bo ob pol petih zjutraj pokonci...
. Zadnje case imamo borbe s spanjem oziroma se mu ritem iz tedna v teden spreminja. Ta teden ima recimo finto, da se zbuja ob 5.30... Itak je cez pol ure potem cel zombi ampak spal pa ne bo. Lahko delam kar hocem, ampak ni sans. Pocaka gospodic do naslednjega hranjenja (tak cez dve urci) in sele potem mrkne. Za cele pol ure. No vsaj okrog poldneva ga prepricam, da zaspi za kako urco in pol pa se to, ce sem jaz zraven. Ni sans, da bi sam spal. Sem dosledno poskusala ga lepo odlagat v posteljico, vedno isti ritual, ista ura ipd. pa se je po pol ure zbudil in norel dalje, jaz sem se pa vlekla okrog ko megla.
Aja ponoci pa smo itak nazaj na tri urnih intervalih... Sem bolj sesuta kot pa prve tedne se mi zdi. Takrat vsaj ni aktivno poskusal vse v usta vtaknit in se povsod splazit...
.
Koncno je zacel tudi levo roko uporabljat, ko lezi na trebuscku. Nekaj casa se je vrtel samo v eno smer, zdaj gre ze v drugo. Bolj pocasi in previdno, ampak gre. Ocitno bo pri nas primarno sredstvo premikanja kotaljenje in pivotiranje. A je se kateri junak mali taksne, da se skoz pritozuje, tudi ce zagrabi zeljeno igraco? Nas konstatno nekaj gode, tudi ce mu vse lepo stece, se nikjer ne zatakne, butne, so igracke na dosegu... ampak on gode in gode. Ponavadi ga kr pustim, ker sem pogruntala, da ko je resno, pol ze kaksne druge glasove spusti (se zacne dret ko jesihar).
Kosi hrane:
Ok, se enkrat.. upam, da mi bo ratalo tole jasno razlozit, ker sem poslusala predavanje v nizozemscini, prevajanje pa mi nikol ni slo najbolj od rok. (Govorim tri jezike ampak povezat pa jih ne znam, v smislu da bi prevajala...)
Kakorkoli, gospod dietetik je razlozil tale refleks 'davljenja' in dejal, da je to v bistvu nas najboljsi prijatelj. Ker se ta refleks pri dojenckih nahaja na sredini jezika nekje (pri novorojenckih je cisto na zacetku jezika, zato tudi vlacijo jezicek, ko jim das zlicko.), se dejansko zacnejo dosti prej daviti, kot pa odrasli ljudje. Za uvajanje GH je tudi navodilo, da pocakamo, da nehajo jezicek vlacit oziroma hrano nazaj ven bljuvat. To kaze na to, da so sposobni vzet se kako bolj 'gosto' zadevo v usta kot pa samo mleko.
Seveda me je malo panika zagrabla, ko se je to prvic zgodilo, ampak se ni zgodilo pri kosckih, ampak pri pasirani hrani. Hecno ane? Ze itak se mi je zdelo, da ga malce silim s tisto zlico, ker je zeeeelo tezko odpiral usteca in se zraven res zmdroval. Ko sem mu pa dala kos v roke, pa je sicer se vedno delal hecne face ampak se mi je zdelo, da mu je to dosti bolj vsec, da nekako sodeluje z mano, ko jem.
Ze od zacetka naju je z mozem opazoval kako jeva in mislim, da si preprosto zeli sodleovati. To je ta gospod tudi izpostavil, tale socialni vidik hranjenja. Omenil je tudi, da ni nic narobe, ce se otrok od zacetka igra s hrano, ker jo na tak nacin tudi preizkusa. Ce dobi kos v roke, potem dobi (poleg okusa) seveda se informacije o tem kaksne barve je, kako se jo obcuti ipd. Prav tako se mi to zdi dober nacin, ker ne dobiva vseh okusov zmesanih skupaj v neko kasico. Ponavadi mi tudi ne mesamo okusov tako ekstremno.
Povedal je pa tudi, da je vse kar otrok do enega leta dobi v bistvu dodatek k mleku. Mleko (ne glede na to, ali otrok pije materino ali adaptirano) bi naj bil glavni vir energije do enega leta, po enem letu pa otrok se vedno lahko dobi 30% do 40% vse energije iz njega. To se mi je zdelo precej zanimivo, ker sem si pregledala tudi zlozenko o uvajanju prehrane v Sloveniji in je cisto drugacna teorija to. Sej je jasno, da se mleko mora zamenjati, ampak se mi pa zdi vse skupaj zelo hitro. Tudi glede vnosa vseh vitaminov, beljakovin, OH ipd., se ni treba bat, ker je mleko v bistvu popolna hrana.
No tudi zitnih kasic ni obvezno dajat, lahko preprosto namocis nekaj kruha v svojem mleku in ponudis to, pa fino je, ce ponujas enostavne zitne kasice (ne zmesana zita ampak posamicno), je bolje zaradi alergij.
Sama imam rahle zadrzke pred temi kasicami, ker je v eni porciji recimo kar 24g sladkorja (to je 5 vreckic sladkorja, ki ga dobimo ob kavi!)
Imam knjigo z predlogi, kako naj izgleda otrokov jedilnik od 6.mesecev daljev s predpostavko, da seveda zacnes sele hrano uvajat takrat. Je res cisto drugacen o tega slovenskih priporocil.
Mi gremo zaenkrat pocasi. Trenutno jeva skupaj kosilo, kjer pac dobi tisto, kar je trenutno v hladilniku. Zaenkrat je veliko brokolija
. Ta teden imam se na sporedu sladki krompir (verjetno si bo mali mislil: pa ne ze spet!, ker ga ne mara prevec ampak bom se poskusala), krompir in cvetaco. Potem pa verjetno se kako peso... Cez kaki teden mu bom verjetno ponudila kak kos kruha za zajtrk (skorjica, da jo lahko grizlja), mogoce s cisto malo masla pa kak kos sadja zraven. Tako nekako. Z vecernimi obroki pa bova verjetno zacela na dopustu v Sloveniji. Moja mama namrec pripravlja ofenzivo in bo delala kasice.
Me sicer ne moti ampak me zanima, ce bo takrat ze kaj bolje sprejel zlicko. Pa ce mu bo seveda mamino kuhanje kaj bolj vsec kot moje.
Ok, malo sem se razkokodakala.
Predavanje mi je bilo vsec, pac nova, sveza perspektiva na nekaj kar se zdi zacementirano in tako zelo togo (meni osebno). Jaz vidim, da moj fantic uziva, ko tako 'odkriva' hrano.
Zdaj pa grem pod tus in spat. Je bil dolg dan danes in sem cisto fuc...
Lahko noc!