cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrokov razvoj: Igrajmo se

calendar-img

Simbolne igre
V tem obdobju prevladuje simbolna igra. Otroci se igrajo zdravnike, mamice, očke, posnemajo živali ali domišljijske like, izhajajo iz risank ali knjig. Preko teh iger lahko izživijo stvari, ki v realnosti niso mogoče. Najsrečnejši bodo, če jih boste povabili, naj bodo vaš mucek, tiger, kraljična ali princ in se z njimi potopili v domišljijsko deželo.

Igre s pravili
V tej starosti otroci že dojemajo pravila določenih iger in se jih pri igranju tudi bolj ali manj držijo. To so na primer gibalne igre (skrivalnice, lisička, kaj rada ješ?, barvice, …), namizne igre (človek ne jezi se), športne igre. Glavni namen teh iger je, da se otrok nauči prepoznavati in sprejemati vnaprej dogovorjena pravila.

Za aktivne družine
5-letnik naj se v okviru športnih društev ali drugih organiziranih delavnic spoznava z različnimi športi. Tako bo ugotovil, kaj mu odgovarja in kakšno vadbo bi v prihodnje z veseljem obiskoval. Priporočljivi so plavalni tečaji, katerega končni cilj je, da otrok splava! Pozimi je smiselno, da otrok spozna smučanje. Lahko ga vpišete v enodnevne tečaje, ki potekajo ob vikendih ali večdnevne tečaje, ki potekajo 4-5 dni zapored po 2-3 ure dnevno. Izkoristite tisto obliko, ki vašemu otroku najbolj odgovarja. 

Pomlad bo kot nalašč, da otrok prične s priljubljenim rolanjem, v poletnem času pa se lahko otrok udeleži katerega od poletnih počitniških programov, kjer otroci plavajo, se zabavajo v športnih in ustvarjalnih delavnicah oz. na kratko – uživajo od jutra do popoldneva, ko starši pridejo ponje in se skozi druženje in zabavo učijo.
Na vprašanje, kaj lahko na športnem področju počneta skupaj z otrokom mamica in očka, pa je odgovor preprost: vse tisto, česar se je otrok naučil in učil v različnih programih, naj zdaj v sproščenem vzdušju počne v krogu družine. To, kar je otrok rad počel in se rad učil, naj zdaj s ponosom in pod budnim, a vzpodbudnim očesom staršev s ponosom pokaže!

Primerne športne aktivnosti 
Otroci, ki so neprestano v gibanju, naj z vključevanjem v razne organizirane skupinske vadbe pobližje spoznajo različne športe ter se hkrati zabavajo, učijo ter razvijajo svoje motorične spretnosti, vztrajnost, predvsem pa kurijo svojo odvečno energijo.

Petletnik naj se v okviru športnih društev ali drugih organiziranih delavnic spoznava s plavanjem v plavalnem tečaju, katerega končni cilj je, da otrok splava! Pozimi je smiselno, da otrok spozna smučanje v obliki enodnevnih tečajev, ki potekajo ob vikendih, ali večdnevnega tečaja, ki poteka 4-5 dni zapored po 2-3 ure dnevno.
Pomlad bo kot nalašč, da otrok prične s priljubljenim rolanjem, v poletnem času pa se lahko otrok udeleži katerega od poletnih počitniških programov, kjer otroci plavajo, se zabavajo v športnih in ustvarjalnih delavnicah oz. na kratko – uživajo od jutra do popoldneva, ko starši pridejo ponje.
Na vprašanje, kaj lahko na športnem področju počne skupaj z otrokom starš, pa je odgovor preprost – vse tisto, česar se je otrok naučil in učil v različnih programih, naj zdaj v sproščenem vzdušju počne v krogu družine. To, kar je otrok rad počel in se rad učil, naj s ponosom in pod budnim, a vzpodbudnim očesom staršev zdaj s ponosom pokaže!

Ekologija skozi igro
Če bomo vzgojili okolju prijaznega otroka, nam bo narava hvaležna. Z okoljsko vzgojo pa je najbolje začeti v najbolj rosnih letih. Vse, kar morate storiti, je to, da ste iznajdljivi. Zbirajte papir, na katerega ste kaj pomotoma natisnili. Vaš otrok lahko na hrbtno stran riše. Zbirajte tudi embalažo kosmičev, čajev, testenin. Njihova notranjost je izjemno primerna za slikanje s prsti, saj se barve v karton lepo vpijejo in se ne razmažejo. Iz škatel lahko skupaj izdelate celo nove igrače.

Tudi z energijo lahko varčujete. Ne bodite le vi tisti, ki druge opozarja, naj za seboj ugašajo luči, ko zapustijo prostor. Enako naj stori tudi vaš otrok, če opazi, da ste vi na to pozabili. Zelo zanimivo bo, če boste ob koncu tedna (raje v toplih mesecih, da ne boste povzročili kakšne bolezni) preživeli dan brez elektrike. Ugasnite televizor, radio, računalnik. Kosilo pripravite na ognju na vrtu. Za zabavo pa se igrajte igre s kartami in zapojte kakšno pesmico.

Prav tako lahko z nekaj starši iz vaše ulice pripravite čistilno akcijo za otroke. Vendar naj ne pobirajo smeti sami, pač pa naj vas pokličejo, ko bodo kaj našli. Poučite jih o najdenih smeteh, o njihovem razgrajevanju in podobno.

arrow-img

1-4 TEDNE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1-4 tedne

Dobrodošel med nami, dragi dojenček!

news-img

Novorojenček se prilagaja na življenje zunaj maternice in v tem obdobju je izredno občutljiv in popolnoma odvisen od skrbi in nege staršev. Prvi mesec je obdobje spoznavanja in prilagajanja družine na novega družinskega člana. To je izredno lepo in čustveno obdobje, je pa tudi naporno obdobje.
Prvo leto, od rojstva do dopolnjenega prvega leta življenja, imenujemo obdobje DOJENČKA. Prve štiri tedne življenja še dodatno ločimo in jih označimo kot obdobje NOVOROJENČKA. Enega imate ravnokar v svojem naročju!

arrows-img

Preberi več

Naroči se in spremljaj razvoj svojega otroka!

Brezplačne tedenske e-novičke, ki podrobno spremljajo razvoj tvojega otroka.

Tvoj e-mail

Predvideni datum poroda / rojstni dan

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem