cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Ali me sploh kdo spoštuje?

clock-img

24.6.2024

Prav je, da imate najraje na svetu vašega malčka. Prav pa je tudi, da ga imate radi dovolj, da mu dovolite razpreti krila in včasih pasti.

Ali me sploh kdo spoštuje?

Velika večina staršev se, poleg z otrokom, spoznavate in soočate s popolnoma drugačno verzijo svojih in partnerjevih staršev. Podali ste se v popolnoma novo vlogo in dobili nov naziv, tudi vi ste postali starš. Družba vas opredeljuje drugače in »vaš urnik« … hmmm kaj je to »vaš urnik«? Poleg ogromnih sprememb, ki jih doživljate s partnerjem, je prišlo v mnogih primerih do kolapsa dinamike širše družine.

V glavi imate kako si želite vzgojiti otroka. Lovite se med brezpogojno ljubeznijo in postavljanjem mej in ko vam skoraj uspe, na obisk pride babica s celo vrečo prepovedanih snovi, za katere pogosto uporabljamo »to peče« in »ni za otroke«, seveda govorim o sladkarijah, ki brez težav nadomestijo kosilo tistega dne.

Prav tako z jasnimi navodili puščate otroka v varstvu starih staršev in se včasih počutite, kot da vas nihče ne upošteva in kljub temu, da ste vi glavni razlog za to novo relacijo. Konec koncev je eno samo dejstvo, da je otrok vaš. Podobno doživljate na vratih vrtca, ko včasih niste sigurno, da se pogovarjate o istem otroku.

 

PREBERITE TUDI: Kaj narediti, ko otrok noče v vrtec? (nasvet vzgojiteljice)

 

Če ste se nervozno prebili do sem, verjamem, da bi vse na svetu dali, da bi imel vaš otrok takšne stare starše. Tisti, ki pa ste se morda vsaj malce strinjali, pa poskusite pogledati tako, da so stari starši vaših otrok, po najboljših močeh vzgojili vas in vašega partnerja in jim je odlično uspelo. Prav tako pa se tudi v službi, na cesti, v trgovini obnašate drugače kot doma.

Dragi starši, otroci zares so vaši in tako tudi pravica in dolžnost, da jih vzgajate. Vsekakor je idealno, če so vaši načini in cilji skladni z vsemi tistimi, ki so prav tako vpleteni v življenje vaših malčkov in če niso, je vzgoja na prvem mestu vaša naloga. Ali drugače, vi se lahko odločite koliko časa in kdaj bodo vaši otroci izpostavljeni drugačnim prijemom (seveda ne govorimo o namernem škodovanju ali nasilju). Sploh pa so drugačni prijemi, nazori le del socializacije, ki je neizbežna.

Prav je, da imate najraje na svetu vašega malčka. Prav pa je tudi, da ga imate radi dovolj, da mu dovolite razpreti krila in včasih pasti. In konec koncev ni popolnoma nič narobe, če babica da bonbon preveč in če v vrtcu včasih mora za mizo razmisliti, kako mu je po nesreči padla igrača ravno na glavo prijatelja.

 

Dragi starši, zmorete!

Vzgojiteljica Miriam

 miriam kalan

Miriam Kalan navdušuje delo z ljudmi, še posebej z najmlajšimi. Po duši naravoslovka, ki je matematiko in fiziko zamenjala za predšolsko vzgojo. Učiteljica plavanja, animatorka in strastna potapljačica, z veseljem barva platna in obraze. Radovednost jo vodi do različnih formalnih in neformalnih znanj, ki jih z veseljem tudi deli.

Z vami diplomirana vzgojiteljica, ki poleg vseh ostalih izkušenj in interakcij, že vrsto let "hodi v vrtec" in temu pravi poslanstvo. Hkrati pa ohranja jezikavo trmoglavko, ki jo žene, da bi vsak zakaj imel svoj zato.

  

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.


DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem