cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Mastitis in zamašeni mlečni vodi

clock-img

16.4.2024

Mastitis in zamašeni mlečni vodi, so težave, ki lahko nastanejo pri doječi materi. Dojka je boleča, rdeča in otekla. Težavo lahko spremlja tudi povišana telesna temperatura, nujen je obisk pri zdravniku.

Mastitis in zamašeni mlečni vodi

Kako se ubraniti in preprečiti nastanek zamašenih mlečnih vodov in mastitisa, smo vprašali doulo Martino Judež.


Martinina izkušnja

»Skoraj 12 let je že od takrat, ko sem začela dojiti in sem začutila brezmejno ljubezen do svojega sina in ponos, ker sem lahko sama poskrbela za njegove potrebe po hrani, bližini in varnosti. Ob dojenju se je vez, ki sva jo spletla v maternici, naravno nadaljevala. Uživala sem, ko sem gledala, kako moj sin zadovoljno sesa, kako se ob dojki pomiri in varno zaspi.

Neke noči pa je moj otroček ponoči spal 4 ure skupaj, kar je privedlo do težav z zastojem mleka. Pri mamicah, katerih dojenčki redno spijo več ur skupaj, to ne predstavlja nobenega problema, če pa se otrok tudi ponoči veliko zbuja, sprememba urnika sesanja v najzgodnejših tednih otrokovega življenja lahko privede do zamašenih mlečnih vodov. Če se zastoj kmalu ne reši, zna slediti mastitis.

V tistem času je še veljalo prepričanje, da se tovrstne težave rešuje z grobim, močnim pritiskanjem na dojke, kar je patronažna sestra pri meni tudi izvajala. Čez čas sem spoznala, da ob takem početju sveže mamice le trpijo, problem pa se tako nasilno ne reši.«

 

NASVET STROKOVNJAKINJE: Preveč dojenja zaradi mastitisa

 

Kaj sploh je zamašeni mlečni vod in kaj mastitis?

Zamašeni mlečni vod je otečeno in boleče mesto na dojki, ki ga navadno spremlja pordela koža, medtem ko je mastitis bakterijska okužba v dojki. Če se zamašeni mlečni vod ne pozdravi, se iz njega lahko razvije mastitis, ki ga poleg bolečih zatrdlin v dojkah spremljajo še vročina in gripi podobni simptomi. V času, ko ima mati opisane težave, nekateri dojenčki med dojenjem na dojki z zatrdlino izražajo nemir in nezadovoljstvo.

 

Kaj storiti, ko pride do otrdelih, bolečih vozličev v prsih?

Najbolj pomembno je, da mamica še naprej redno doji otroka na obeh straneh, čeprav je lahko zelo boleče. Nekatere se bojijo, da bi otroku dojenje iz prizadete dojke škodovalo, vendar mastitis ne pomeni nobene nevarnosti za otroka. Pri reševanju bolečih vozličev zelo pomaga, da se otrok doji v takšnem položaju, da je njegova bradica na delu, kjer je zatrdlina, ker je tam praznjenje dojke najbolj učinkovito. Če med otrokovim sesanjem nežno masiramo prizadeto območje, pripomoremo, da ga bo dojenček lažje izpraznil. V primeru mastitisa, ki je vnetni proces z visoko vročino, pa se priporoča obisk zdravnika.

 

Zakaj pride do mastitisa?

Najpogosteje pride do težav v prvih tednih dojenja, vzroki zatrdlin pa so lahko nepravilno pristavljanje in premalo pogosto sesanje dojenčka ali pa pretesen nedrček, ki stiska določen del dojke. Mastitis se dogaja tudi mamicam, ki že dlje časa dojijo in eden od izvorov težave je materina preobremenjenost. Če se nam mastitisi večkrat ponavljajo, je modro, da pogledamo, kaj se nam dogaja, ali morda nimamo časa, da se v miru usedemo in si privoščimo kakšen trenutek zase, ker ves dan samo divjamo, da naredimo vsa nujna gospodinjska in službena dela ter še kup nepotrebnih opravil, namesto da bi se v miru naužili bližine s svojim otrokom. Telo nam z mastitisom nekaj sporoča, prisluhnimo mu in si končno vzemimo tudi čas za počitek.

 

Če imate vprašanje o dojenju, ga lahko Martini Judež zastavite TUKAJ.


news-img

Katera je najboljša anti-colic steklenička?

Nanobébé, vodilno ime v inovacijah dojenčkovih izdelkov, je od lanskega leta na voljo tudi v Sloveniji. Večkrat nagrajeni izdelki ponovno z novo zlato nagrado.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem