Preden se odločimo za otroka ...

clock-img

29.8.2016

Starševstvo mnogi opisujejo kot najlepše, a obenem tudi najbolj zahtevno življenjsko obdobje. Otrok zagotovo ne prinaša samo radosti, ampak pomeni tudi določene izzive, ki zahtevajo močno in zrelo osebnost.

Preden se odločimo za otroka ...

Preden se odločimo za otroka, je torej pomembno ovrednotiti lastno pripravljenost, kakor tudi predhodno sprejeti nekatere neizogibne zahteve starševstva.

Ali smo osebnostno dovolj zreli?
Čeprav se osebnostna rast z nastopom starševstva ne ustavi in skrb za otroka osebnost v mnogih pogledih obogati, se moramo zavedati, da po rojstvu negativne osebnostne poteze in nerazrešeni konflikti ne bodo čarobno izginili. Če se soočate z ogibanjem odgovornosti, raznimi strahovi, ali celo lastno sebičnostjo, se je vredno vprašati ali ste to zmožni preseči in, ko nastopi čas, dati prednost otroku. Osebnostna zrelost se namreč najbolj pokaže v dobrem obvladovanju stresnih situacij in neposrednemu soočanju s težavami.

Ali smo zdravi?
Otrok zahteva tako duševno, kot telesno zdravega starša. Če trpimo za eno od hujših oblik dednih, oz. kroničnih bolezni, se je potrebno predhodno dobro pozanimati o tveganjih na samo za naše zdravje, ampak tudi za zdravje našega bodočega otroka. Sebičnost, nerealna pričakovanja ali slepa vera naj ne bi bili faktorji pri sprejemanju ene najpomembnejših odločitev našega življenja.

Ali je naša partnerska zveza trdna?
Nov družinski član nedvoumno poglobi vez med partnerjema, toda le če je ta že v svoji osnovi trdna. Zmotno je verjeti, da se bodo osebnostne razlike po rojstvu uredile same od sebe. Otrok ne sme in ne more biti sredstvo za reševanje ali „zapečatenje“ partnerskega odnosa - kaj šele, da bi s tem izsilili, da bi se partner ustalil ali zresnil. Otrok namreč ne naredi družine, ampak jo samo poveča.

Ali lahko otroka materialno preskrbimo?
Po nekaterih izračunih naj bi skrb za otroka do 20. leta starosti v povprečju znašala 100.000 EUR, oz. 400 EUR mesečno (znesek zajema osnovne in dodatne potrebe, kakor tudi zavarovanje in bivalni prostor). Spet drugi trdijo, da otrok stane približno toliko kot gradnja hiše. V resnici je vsak starš pripravljen otroku nuditi prav vse, kar je v njegovi moči. Zato je tudi dobro vedeti, kakšne so naše zmožnosti in, v primeru, da načrtujemo več kot enega otroka – koliko otrok lahko preskrbimo.

Zakaj si želimo otroka?
Pritiski vrstnikov ali staršev, dolgčas, osamljenost, neizživete ambicije, klic narave, ali čista radovednost – vse to so lahko sebični razlogi, da si želimo imeti otroka. Preden se odločimo sprejeti odgovornost ustvariti in skrbeti za novo življenje, se je potrebno vprašati ali si tega resnično želimo. Le ko smo prepričani v iskrenost lastne namere, se lahko odločimo za poslanstvo, ki v svojem bistvu presega osebne interese in temelji na brezpogojni predanosti drugemu.

 

 


news-img

Kako do rednega odvajanja?

Zaprtje moramo prepoznati kot resno težavo. Pravočasno moramo poskrbeti za redno prebavo, ki je pomembna za ohranjanje zdravja in dobro počutje.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem