cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Starševska kriva vest in zakaj jo pozabiti

Vaši otroci ne potrebujejo popolne mame. Pogosto mame sploh ne potrebujejo!

Starševska kriva vest in zakaj jo pozabiti

Številni starši bi pri vzgoji in skrbi za otroke nekaj spremenili, vendar so razmere, v katerih živijo, posebne okoliščine, pomanjkanje časa in energije pogosto vzroki, da nekaterih navad še vedno ne spremenijo. Navade, ki se jim zdijo slabe. Navade, ki se jih ne morejo otresti. Navad, ki jih vsak dan obžalujejo, v resnici pa ne bi smeli. To trdi mama, ki je vzgojila štiri sinove, najstarejši pa se ravnokar pripravlja na fakulteto.

 

"V naših 18 letih skupnega življenja se je vse spremenilo. Od tega, da sem bila pri vsakem novem otroku bolj sproščena, manj previdna, manj obremenjena, šli smo skozi najrazličnejše faze, vsaka od njih je tako različna, radi smo se imeli, kregali smo se, popuščala sem, ko mi ne bi bilo treba, ker nisem imela energije, da postavim mejo. Imeli smo faze, ko sem mislila, da se bomo nehali ljubiti za vedno. Koliko dni sem preživela v vojni s svojimi najstniki. Koliko solz sem prejokala zaradi napak, ki sem jih storila, a danes, ko se ozrem nazaj, se zavedam, koliko živcev in energije sem porabila za nič. Ker sem obžalovala nekatera dejanja, ker sem grizla zaradi vprašanja "kaj pa, če naredim nepopravljivo škodo?", dokler moja draga prijateljica ni rekla: "Vsaka mama vedno naredi najboljše, kar zna in zmore. In ko ugotovi, da se moti, pomeni, da zdaj ve malo več, zato tudi stori malo bolje, dokler spet ne spozna, da zmore še bolje!"

 

To je stavek, ki ga mora poznati vsaka mama, ker - veste kaj, ko zdaj gledam nazaj, vidim, da sem še vseeno vražje vzgojila svoje otroke in da jih lahko pustim na prostost, ker niso nevedni in ne poškodovani. In tako mame, nehajte skrbeti. Prepričana sem, da svoje otroke vzgajate po svojih najboljših močeh, in če obžalujete nekatere svoje "slabe" navade - nehajte obžalovati isto sekundo. Ker nič od tega ne bo vplivalo na počutje vašega otroka.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj so mame čarobna bitja? 

 

Od številnih navad, ki sem jih obžalovala, sem izbrala mojih pet. Top pet slabih navad, torej top pet neumnosti, zaradi katerih se grizejo številne mame. Ni potrebno.

 

1. Ker jim nisem dala najboljše hrane

Nisem jih niti dojila, dokler bi lahko, niti nisem vedno izbirala kakovostne hrane zanje. Kupila sem otroško hrano, škropljeno zelenjavo, jo peljala na pico in burger, pili so gazirane sokove - včasih več včasih manj in jih vidite sedaj! Nobenega znaka za vso to škodo, ki sem jo naredila.

 

2. Ker sem jim pustila, da sedijo pred zasloni 

Grizla sem se in pogosto nisem ničesar storila, da bi jih oddaljila od risank in igric. Tehnologija je bila pogosto moj edini vzgojni ukrep, teta varuška in teta zabavljačica, kajti ob štirih otrocih in vseh njihovih potrebah je mama pogosto olajšana, ko otroci ne odmaknejo oči od zaslona in ne zahtevajo ničesar. Hvaležna sem za vse te trenutke in ali so vplivali nanje zdaj, ko so nekoliko starejši? Sploh ne.

 

PREBERITE TUDI: Ne želim biti gospodinja

 

3. Ker jim pred spanjem nisem prebirala zgodb.

Sem knjižničarka, da se ve. V službi sem obkrožena s knjigami, popolnoma se zavedam, kakšne koristi ima branje zgodb za majhne otroke, toda imeti štiri otroke različnih starosti, različne stopnje razumevanja in različne afinitete - to so nezdružljive razlike, zaradi katerih je branje zgodb v naši družini nemogoče. In kaj sem dobila? Otroke, ki imajo domišljijo, znajo brati, pisati, pripovedovati in si izmišljati svoje zgodbe.

 

4. Ker nisem bila prisotna v vseh njihovih pomembnih trenutkih

Tudi ko nisem videla žalosti na njihovih obrazih, sem si jo izmislila - ker tudi tokrat v vrtcu nisem prišla na njihovo igro ali zaključno slovesnost. 

Se zaradi tega počutijo prikrajšane? Niti najmanj. No, vedo, kako zelo jih imam rada in da preprosto ne more biti vsak izmed njih središče sveta.

 

5. Ker sem preveč delala - doma in zunaj doma

Čas, ki sem ga preživela v službi, je bil čas, ki sem ga ukradla otrokom. To sem mislila prej, zdaj pa vem - morala sem delati, in ko me ni bilo, so preprosto živeli brez mene. Vsak na svojem mestu, vsak sit, obut, vesel in naspan.

 

 

Upam, da ti bodo moje besede prinesle nekakšno tolažbo, odprle oči, da nisi slaba mama, če ti ne uspe vedno biti popolna. Ker si popolna takšna, kakršna si - tudi če ti otrok pade iz rok, če ga včasih pustiš jokati, če mu potisneš telefon v roke samo zato, da si oddahneš, če ga včasih ignoriraš, odpelješ k babici ali se veseliš počitnic, ker jih vsaj za kratek čas ne boš videla, ker jih bo prevzela družina.

 

Vaši otroci ne potrebujejo popolne mame. Pogosto mame sploh ne potrebujejo!

 

Vir: 4BoysMother- Melissa Fenton

 

PREBERITE TUDI: 10 stvari, ki jih otroci potrebujejo in 10, ki jih ne


DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem