cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Uporaba zimske jakne v avtosedežu je nevarna!

Starši nikoli ne pomislimo, da lahko zimska jakna oziroma bunda, ki jo ima otrok oblečen, ko ga privežemo v avtosedež, resno ogroža otrokovo življenje v primeru, da pride do trka. Obvezno poglejte video!

Uporaba zimske jakne v avtosedežu je nevarna!

Številne raziskave kažejo, da starši otroških avtosedežev ne uporabljamo pravilno, in sicer je naša najpogostejša napaka privezovanje otroka v avtosedež, saj v večini primerov pas ne zategnemo dovolj.

Še dodatno se varnost otroka v avtosedežu poslabša v zimskem času, ko ima otrok oblečeno debelejšo zimsko jakno.

 

V avtosedež nikoli z bundo!

Večina staršev ne ve, da je treba otroku vedno med vožnjo v avtosedežu sleči bundo. Zaradi debele plasti oblačil namreč otrok ni pravilno privezan v avtosedežu, saj pasovi niso tesno ob njegovem telesu, kot je to nujno, če želimo, da je otrok zares varen pri vožnji v avtomobilu. S tem ko otrok ni dovolj tesno privezan ob avtosedež, se poveča možnost, da v primeru nesreče »zleti« ven.

 

POGLEJ SI VIDEO: Kako pravilno uporabljamo avtosedež?

 

V Michinganu so izvedli test z lutko, ki predstavlja otroka, nameščenega v avtosedežu in oblečenega v zimsko jakno. Na posnetku lahko vidite, kaj se zgodi z otrokom v bundi ob trku pri hitrosti samo 30 km/h.

 

bunda

 

Kako zagotoviti, da bo otroku toplo in bo hkrati varen?

Vsi vemo, da je avtomobil pozimi izjemno mrzel, ko se usedemo vanj, zato si je težko predstavljati, da bi otroka slekli v tanko majčko. Najbrž bomo potem hitro »poskrbeli« za prehlad, gripo ali angino. Da bomo poskrbeli za ustrezno zaščito pred mrazom in varnost hkrati, je dobro narediti naslednje ...

1. Pri dojenčkih:

Uporabimo toplo odejo, s katero ga pokrijemo prek pasov (nikoli pod njimi!), s katerimi je dojenček privezan v lupinico (Pozor: odeja ne sme biti zataknjena za dojenčkov hrbet, ker bo rezultat podoben!) ali pa dokupimo posebno pregrinjalo za pokrivanje, ki ga imajo nekateri modeli avtosedežev.

2. Pri večjih otrocih:

Uporabimo tale trik: otroku slečemo bundo, ga hitro privežemo v avtosedež in mu nato bundo spet oblečemo »narobe« (roke da v rokave, zadnji del bunde pa ima spredaj na trebuhu).

 

Zaradi otrokove varnosti pri vožnji, bodimo dosledni in mu vsakokrat slecimo bundico. Pa ne samo njemu. Enako velja tudi za nas! Tudi odrasli smo oblečeni manj varni, zato je najbolje, da zimski plašč oziroma bundo slečemo takoj, ko se usedemo v avtomobil.

 

VIR: Različni spletni viri

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem