cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Zgodbe malih junakov: Neverjetni trojčki

clock-img

27.1.2024

Takoj je sledil urgentni carski rez in v 26. tednu gestacije so se rodili naši trije junaki. Rok, Jure in Zala so bili ekstremni nedonošenčki. Možnosti za preživetje so bile zelo majhne.

Zgodbe malih junakov: Neverjetni trojčki

S partnerjem sva si želela ustvariti družino, a naju je nosečnost s trojčki presenetila. Koga pa ne bi?

 

Hemofilija

Ker sem prenašalka hemofilije, sem bila že takoj obravnavana s strani hematologov. Zaradi rizične nosečnosti in velike možnosti pojava hemofilije pri plodih, sem bila dodatno obravnavana v ljubljanski porodnišnici pri dr. Nataši Tul Mandič. Bila sem seznanjena z vsemi morebitnimi zapleti, katere prinaša takšna nosečnost. Upali smo, da se bodo vsi plodi razvijali normalno in, da nosečnost traja čim dlje.

 

Rojeni v 26. tednu

Žal ni šlo vse po naših željah. Na hladno ponedeljkovo jutro, 9. februarja 2015 sem bila sprejeta v ljubljansko porodnišnico. Takoj je sledil urgentni carski rez in v 26. tednu gestacije so se rodili naši trije junaki. Rok, Jure in Zala so bili ekstremni nedonošenčki. Možnosti za preživetje so bile zelo majhne.

 

jure trojčki

Jure je bil največji, ob rojstvu je tehtal 860g. Sledil mu je Rok z 850g, Zala pa je imela komaj 550g.

 

Ključna vloga zaposlenih na EINT

Dežurna pediatrinja dr. Lilijana Kornhauser Cerar iz Enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov (EINT) in njena ekipa so takrat odigrali ključno vlogo. V rekordnem času so morali poiskati proste inkubatorje in vse potrebno za preživetje treh majhnih bitij.

Nobeden od njih ni dihal sam, vsi so bili intubirani, vsi so potrebovali transfuzijo krvi, zdravila... Pripadajoče cevke in za dlan veliki dojenčki so bili takrat moji otroci. Najprej sem bila vesela, da so sploh živi, da preživijo, pa je bila zelo velika želja.

Velika podpora vseh zaposlenih v ljubljanski porodnišnici je bila takrat izjemnega pomena.

 

»Največ kar lahko storite, je to, da si začnete črpati mleko,« so mi rekli. Sestre v laktariju so me prijazno podučile o higieni in brizganju mleka. Preselila sem se v bolnišnični apartma za doječe mamice in tam sem spoznala, da nisem sama.

 

Rok ima hemofilijo

Že prvi dan smo izvedeli, da ima Rok hemofilijo A. »Še dobro, da samo on,« smo si oddahnili. Takoj naslednji dan so se pa začeli zapleti.

Najprej so ugotovili, da ima Jure možgansko krvavitev.

 

Zapleti pri Zali

Zala je bila tako drobna, da so jo najprej intubirali skozi usta, šele nato skozi nos. Kasneje je dobila pljučnico in sepso. Bila je že skoraj na drugem svetu. Takrat smo vsi trepetali. Sama sebe sem bodrila z mislijo, da bova nekoč na cvetočem travniku skupaj nabirale rožice. Njo pa ob inkubatorju z besedami »Zala, zmogla boš. Uspelo ti bo.«

 

zala trojčki

Mala borka Zala.

 

Pa ji je uspelo, uspelo preživeti. Kakšna bo pa kakovost življenja, se takrat nismo ukvarjali. Po bolezni so ugotovili, da je tudi pri Zali prišlo do možganske krvavitve. Ugotovili so tudi, da ima hidrocefalus, zaradi katerega je potem bila deležna drenaž skozi veliko fontanelo.

 

PREBERITE TUDI: Zgodbe malih junakov: Bakterijski meningitis in sepsa

 

3 meseci v porodnišnici

Tri dolge, naporne mesece sem prebila v porodnišnici. Razpeta med EINT, laktarijem in apartmajem. V nuji sem šla tudi v bližnjo cerkev. Moji otroci so »pobrali« skoraj vse zaplete in diagnoze, ki se lahko pripetijo nedonošenčkom. Ampak smo zmogli. Počasi smo napredovali.

V porodnišnici sva se z možem naučila pravilnega rokovanja dojenčkov, hranjenja, previjanja, dajanja zdravil. Lahko bi rekla, da sva naredila »specializacijo« iz neonatologije.

 

Najprej domov samo s fantoma

Najprej sem se domov v Maribor odpravila samo s fantoma. Zala je zaradi nujnih drenaž in čakanja na operacijo za vstavitev trajne drenažne cevke za odvajanje likvorja, ostala v porodnišnici.

Srečna, da sem bila končno doma, hkrati pa v velikih skrbeh za Zalo. Čez dober mesec je končno bila primerna za operacijo. Nekaj dni po operaciji smo tudi Zalo pripeljali domov.

 

Končno vsi skupaj

Vsi otroci so prišli v domačo oskrbo brez dodatka kisika. So pa potrebovali zdravila in pravilno rokovanje. Prepovedali smo obiske, razen za najožje zdrave družinske člane. Umivali smo si roke, se razkuževali, zračili stanovanje, hodili na sprehode v naravo... Tukaj sva bila z možem zelo dosledna.

 

trojčki

Končno vsi skupaj doma.

 

Žal se je čez nekaj dni pokazalo, da operacija pri Zali ni bila uspešna. Sledili sta še dve.

 

PREBERITE TUDI: Zgodbe malih junakov: Odpeljali so ga s helikopterjem

 

Nevrofizioterapije

In končno, pri 6 mesecih starosti je lahko tudi Zala pričela z nevrofizioterapijami. Vsi trije so veljali za ekstremne nedonošenčke in zato bili vključeni v razvojno ambulanto. Na veliko srečo smo dobili izjemno nevrofizioterapevtko Barbaro Skačej Bigec. Redne fizioterapije pri njej in pravilno rokovanje ter delo doma, je bilo ključ do uspeha. Fanta sta brez posledic shodila pri 22 mesecih, Zala leto kasneje.

Kot posledica možganske krvavitve je pri Zali prisotna cerebralna paraliza. Zaradi rednih terapij in vključenosti delovnih terapevtov, psihologov, logopedov, specialnih pedagogov, zdravstveno-terapevtskih kolonij in lastnega truda, je oblika cerebralne paralize blaga.

 

Z močno voljo se doseže veliko

Z možem sva imela res srečo. Imela sva prave ljudi na pravem mestu. Da so naredili to, kar najbolj znajo na svojem področju, in naju naučili, kaj je potrebno za zdravo otroštvo. Z močno voljo se doseže veliko.

Že zaradi nizke porodne teže so otroci nekoliko manjši in lažji od vrstnikov. Sva pa jim vseskozi nudila zdravo uravnoteženo prehrano, brez pretiranih sladkorjev in kalorij, po želji, da dohitijo vrstnike. Tudi kroničnih bolezni ni bilo. Bili so le manjši prehladi.

 

trojčki

 

Kljub Zalini cerebralni paralizi in Rokovi hemofiliji, danes živimo polno in kvalitetno. Smo srečna družina. Otroci so vključeni v redni vrtec in se družijo z vrstniki.

Jeseni pa nas čaka nov izziv, šola.

 

PREBERITE TUDI: Resnična zgodba: Nedonošeni, zapuščeni in posvojeni dvojčici

 

 

Z vami delimo navdihujoče porodne zgodbe mamic malih junakov, ki so se rodili prezgodaj. To so zgodbe o veliki borbi za življenje od prvih trenutkov po rojstvu, zgodbe o veliki ljubezni in drobcenih borcih, ki so v borbi za življenje zmagali. Še več čudovitih zgodb teh najmanjših junakov in junakinj najdete v Facebook in Instagram skupini mamic nedonošenčkov JUNAKI PRVEGA NADSTROPJA.


Če bi radi tudi vi delili svojo PORODNO ZGODBO, polno veselja, sreče in tudi joka, upanja in mogoče žalosti, nam jo pošljite na info@ringaraja.net. Z veseljem jo bomo objavili.



news-img

Ko otrok raste, z njim tudi mi in naše skupno veselje

Otroci se v prvih letih zelo hitro razvijajo, zato moramo njihovemu razvoju posvetiti posebno pozornost. Nudimo jim varno okolje za nemoten gibalni razvoj in jih razveselimo s koristnimi igricami.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem