IZVIRNO SPOROČILO: Zoja83
gajka a če v prvo prej rodiš, je večja verjetnost, da v drugo tud?
Ne bi vedela.

Mislim, da sicer to ni povezano. Kak mesec še vseeno naj počaka.

Vsekakor pa pravijo, da je v veliki večini primerov drugi porod hitrejši, kar me po eni strani veseli, po drugi pa tudi skrbi...

No, ja, vseeno bolje na hitro kot pa se 12 ur matrat v porodni, tega si niti pod razno ne znam predstavljat, ker pri meni je od čisto prvega popadka do poroda minilo 3,5 ure.
IZVIRNO SPOROČILO: čeb Maja
predčasni porod - na podlagi česa pa vam vaši G rečejo da bi znalo bit prej? Kaj je datum zanositve prej al se otroček hitro razvija al maternični vrat kaj al he PDP narobe postavljen al... Od česa vse je to sploh odvisno?
Meni ni še ni omenil, mam pa pregled 4.5. pa bo mogoče kaj povedal. Verjetno čekirajo tudi zrelost posteljice...hmm.. nimam pojma
Mislim, da je v večini primerov merilo stanje MV, količina plodovnice in pa CTG. Ampak na vse to se ni za zanest, ker mi je bilo še 3 dni pred porodom rečeno, da še glede na stanje MV, plodovnice in CTG dolgo nič ne bo.
Se pa sicer proti koncu nosečnosti (predvsem po PDP) preverja tudi stanje plodovnice - količina in pa bitrost (čista plodovnica je OK, zelenkasta pa je navadno razlog za sprožitev poroda).
Časovno pa je bil moj porod nekako takole (samo toliko, da boste vedele, da ni ravno nujno, da se prvorodka odpira v povprečju 1 cm/uro kot radi učijo v MŠ): okrog 20h zvečer mi je odtekla voda (v P me je peljal

in niti pomislila nisem, da bi klicala rešilca kot radi učijo v MŠ, če ti odteče voda...). Okrog 21h me sprejmejo v P, pregledajo, potrdijo, da je odtekla voda (ja, to sem že sama ugotovila

), ostalega dogajanja nič, MV nič skrajšan, popadkov nič, povejo, da zjutraj dobim antibiotike, tekom naslednjega dneva pa bom najbrž dobila tudi umetne popadke in me dajo na oddelek. Okrog 23h se mi začne dozdevat, da se nekaj dogaja, neka blaga bolečina, podobna kot pri M, interval na 5 minut. Okrog 24h me priklopijo na CTG, ki pokaže komaj kaj, mene pa orng boli. Na moje sitnarjenje me sestra vendarle pelje pokazat na porodni oddelek, čeprav mi trdi, da to še ni nič, ker se popadki na CTGju kažejo s ciframi precej nad 100, pri meni pa komaj do 30 pridejo. Tam ugotovijo, da sem odprta 3 cm, ampak da se nič ne mudi, počasi me pošljejo na klistir, pod tuš, zvija me kot

... Okrog 1:30 me prestavijo v porodno sobo, še vedno mislijo, da je še ogromno časa, nakar po pregledu babica ugotovi, da sem odprta skoraj do konca, me "razveseli" z informacijo, da poteka prehitro, da bi mi dali tisto default protibolečinsko zadevo in ob 2:34 je mali že zunaj. Vse se je pa dogajalo natanko 14 dni pred PDP.
A ste kaj kresovale? Pa danes kaj posebej praznujete oz. žurate? Mi smo bili včeraj zvečer na enem domačem kresovanju pri stricu. Se je Roku "ogen" oz. "ogi" ful dopadel.

Je pa potem kar padel v posteljo (domov smo prišli že okrog 21:30, pa se je taisti kres še prav lepo videl od doma).
Danes pa smo že s pohoda na naš lokalni prvomajski cilj (Gora Oljka). No, midva z Rokom nisva šla peš od doma, sva si malo z avtom pomagala (pa še mojega ata in eno sosedo sva peljala),

pa je šel peš z ostalimi. Zdaj mali doma drnjoha, pohodniki so na poti, potem pa sledi golaž in ostale dobrote (zdaj se mi vsaj na trebuhu nič ne pozna, če se prenajem

).
Uživajte v sončku!
< Sporočilo je popravil gajka -- 1.5.2010 14:25:30 >