cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

7 nenavadnih dejstev o spermi

clock-img

25.11.2023

Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo kuharico z recepti, ki temeljijo na spermi. Zares neverjetno!

7 nenavadnih dejstev o spermi

Za več kot 60 odstotkov težav z zanositvijo je vzrok v slabi kakovosti moške sperme. In kar 85 odstotkov spontanih splavov je povezanih z moškimi "slabimi plavalci".

Tem številkam moški po navadi neradi prisluhnejo in se hitro začnejo tolažiti, da je z njihovimi "fanti z repki" vse ok, čeprav jih potihoma večinoma začne skrbeti.

Da pa našim moškim, brez katerih ne more nastati dojenček, nekoliko dvignemo moralo, smo zbrali sedem nenavadnih, pa vendar znanstveno potrjenih dejstev o spermi, o katerih "dr. Google" ne poroča.

 

1. S spermo proti depresiji pri ženski 

Znanstvene študije so potrdile, da je med ženskami, ki imajo nezaščitene spolne odnose ali prakticirajo oralni seks, manj možnosti za razvoj depresije, saj imajo močnejši imunski sistem in so na splošno bolj srečne. Sperma namreč pri ženski poviša raven oksitocina, prostaglandinov in serotonina, je pokazala newyorška študija.

 

PREBERITE TUDI: Kakšna je zdrava in plodna sperma?

 

2. Sperma poveča žensko plodnost

Sperma ni samo tekočina, ki prenaša spermije, temveč igra ključno vlogo tudi pri sprožanju ovulacije pri ženski, je pokazala nedavna študija. Znanstveniki so odkrili poseben protein v spermi, ki na ženske možgane deluje kot hormonski signal za druge hormone, ki jajčnikom "naročijo", da sprostijo jajčece.

 

3. Sperma pomaga pri vgnezditvi embrija

Čeprav zdravniki veliko parom, ki gredo čez postopek umetne oploditve z metodo IVF, po vstavitvi oplojenega jajčeca odsvetujejo spolne odnose, znanstvene študije kažejo, da bi morali ravnati ravno obratno. Po znanstvenih izsledkih sperma namreč podpira vgnezditev embrija, zato - kot kaže znanost - ne bo prav nič narobe, če boste umetno oploditev zaključili z intimnim in ljubečim spolnim odnosom.

 

PREBERITE TUDI: Čustvene blokade, ki lahko ovirajo zanositev

 

4. Redne ejakulacije izboljšajo kakovost sperme

Med pogostimi praksami parov, ki se trudijo zanositi, je tudi ta, da moški ne sme imeti preveč spolnih odnosov oziroma mora s svojimi spermiji varčevati za tiste "prave" dni. Toda študija, ki jo je objavila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pokazala, da redne ejakulacije (seveda v zdravi meri!) v resnici izboljšajo kakovost sperme in prenosa semenske tekočine, prav tako pa pomagajo prostati.

 

5. S spermo lahko celo kuhate!

Morda tudi vi ne boste verjeli, toda obstajajo celo kuharske knjige z recepti, ki vsebujejo moško spermo. Kot recimo knjiga Naravna žetev - Zbirka receptov, ki temeljijo na spermi (Natural Harvest – A Collection of Semen-Based Recipes), v kateri je sperma opisana ne samo kot hranljiva sestavina za jedi, temveč tudi sestavina z izjemno teksturo in odličnimi lastnostmi za kuhanje. Kot lahko preberemo v tej nenavadni kuharici, je okus sperme, podobno kot okus vina in sira, zelo kompleksen in dinamičen.

 

PREBERITE TUDI: Želita zanositi? NE počnita tega!

 

6. Sperma je odlična za nego kože

Moška sperma vsebuje minerale kot so cink, vitamin C in druge vitamine, prostaglandine, kolagen, aminokisline in druge zdrave sestavine, ki pozitivno vplivajo na kožo. Norveško podjetje Bioforskning je sintetiziralo sestavine sperme v kremo za obraz Spermine, ki je kar 30-krat bolj učinkovita kot vitamin E in lahko podaljša proces staranja kože za kar 20 odstotkov. Zanjo boste sicer odšteli okrog 250 evrov; če jo boste uspeli izslediti na kakšni kozmetični spletni strani. Morda pa norveške trditve v povsem znanstvene namene preizkusite z "domačo spermo", ki je brezplačna.

 

7. Prva sperma pod mikroskopom je pripadala Antonieju van Leeuwenhoeku

Antonie van Leeuwenhoek se je leta 1677 na čudovit dan ljubil s svojo ženo. Toda takoj po ejakulaciji je pohitel iz postelje in zagrabil svoj mikroskop, da bi prvič v zgodovini človeštva pogledal moško spermo pod mikroskopom. V resnici namreč ni opravljal le zakonskih obveznosti, temveč je moral na prošnjo londonskega Royal Society poskrbeti tudi za pomemben znanstveni eksperiment.


news-img

Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov razvoj?

Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov razvoj. Z izdelavo različnih izdelkov boste ustvarili nepozabne spomine, kreativni izdelki pa so tudi lepo darilo za najbližje.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem