|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Umetna oploditev od A do Ž
30.6.2005 16:10:54   
Anonimen
Punce pozdravljene. Mislim, da je prav, da naredimo eno temo, kjer bo vse črno na belem, za vse, ki nimamo pojma, kako zgledajo postopki, kakšni sploh so in kaj je prej, kaj pozneje. Pa prosim vse, ki se spoznate, da se razpišete.

Torej. Ugotoviš, da po enem letu še nisi 9nebesa noseča, se naročiš pri ginekologu... in kako gre postopek naprej. Prideta oba v ordinacijo? In kaj potem sledi? Kakšni pregledi, a je treba kaj plačat? in kakšni so nadaljni postopki.

Mislim, da bo tole zelo uporabno za vse, ki beremo le kratice (laparo, Ivf...in pojma nimamo, za kaj sploh gre in kaj s teboj počnejo zdravniki).
Hvala vsem, ki boste tako prijazne in opisale svojo zgodbo od prvega klica k ginekologu pa do vseh poskusev :)
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   Umetna oploditev od A do Ž
30.6.2005 16:46:39   
gojska
Ej če bi se to dalo, je pa drugače super ideja.
Jaz ti lahko povem kako je bilo z mano do sem kamor sem prišla.

Šla sem osebni ginekologinji in ji povedala za problem
- dobim napotnico za specialista ( v mojem primeru dr. Reš )
-prvi pregled narediva oba, partner da seme na spermiogram, jaz sem ginekološlko pregledena ( naročena sem v času ovulacije, da vidi folikle )
- vsi rezultati so super in glede na to bi morala zanosit.
- pregleda se mi dva hormona od tega eden(prolaktin) ni v mejah normale in se mi napiše tablete.
-Naredi se HSG to je pregled prehodnosti jajcevodov in oblike maternice z rentgenom.
-Partner, da seme še trikrat
- HSG ne uspe, zato se predlaga laparoskopija, pri kateri ti skozi tri ali štiri luknjice pregledajo rodila in popravijo kar je treba. Odstranijo zarastline in podobno.
-PO laporoskopiji sem dobila eno kuro klomifena( to je hormonska tableta, ki producira nastajanje foliklov, zato se možnost oploditve zveča
- zdaj pa sledi IVF umetna oploditev

No pri naju je bilo tako, lahko je pa seveda čist drugače, ampak sproti se vse naučiš.
In prav super je da lahko na RR kaj vprašaš.

OPLODITEV je čudež narave in naj zate ostane skito in čarobno, tako kot je za večino žensk.
VSE OSTALE BOMO PA DIPLOMIRALE;)

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Umetna oploditev od A do Ž
30.6.2005 16:50:46   
Pikipoki
Jaz sem v začetku postopka za IVF. :bravo:

Ker nama v nekaj mesecih ni uspelo, sem šla h G.:( S tem, da sem že leta 2002 imela slikanje maternice, kjer je bilo vse OK. Torej se je ginekolog odločil, da bom šla na laporo in histoskopijo.
Moža je dal na smermiogram (gre v posebno sobico, kjer da spermo, potem to pregledajo in ti sporočijo, kako je) in so bili zelo slabi izvidi (15 % dobrih - normalne oblike). Jaz sem šla konec septembra že na zgoraj omenjeni operaciji (naredijo ti zarezico v popku in spodaj - nekje nad sramnico). Po operaciji imaš rahlo bolečine - a nič hudega. Pri laporo pregledajo ženske organe, pri histoskopiji pa odstranijo pregrade (v mojem primeru endometriozo) ali karkoli že je potrebno.:zmeden:

Ko sva to opravila, mi je G povedal, da je z mano vse v redu :bravo:(jajčcevodi so prehodni, žarišča pri endometriozi je odstranil, prav tako pregrado), da je problem verjetno pri možu, ki je v tem času naredil še drugi spermiogram, ki pa ni bil nič drugačen od prvega.:(:((
Takrat nama je G svetoval ambulanto za neplodnost. Odločila sva se za MB. Klicala sem konec oktobra, na vrsto sva prišla 10. januarja letos. Na razgovoru smo se odločili za IVF (zunajtelesna oploditev). Ta dan sva prišla na čakalno listo (čakalna doba od 6-8 mesecev). MOž je šel še na en spermiogram, oba pa sva dala kri za vse izvide. 31. januarja sva šla še enkrat v MB, kjer sva podpisala še zadnji papir in začelo se je čakanje. Postopek mora odobriti poseben konzilij (zdravniki, ki se odločijo, ali si primeren za postopek - birokracija).

Vabilo na zadnji pogovor sva dobila 23. maja. Dogovorili smo se, kdaj se začne postopek, kako ... Ker morajo uravnati menstruacijo, jemlješ KT (kontrac. tablete). Potem dobiš injekcije in spremljajo nastanek foliklov. Nato sledi punkcija foliklov in čez nekaj dni (ko jajčeca oplodijo s partnerjevo spermo)ET (embriotransfer). Po roku 15 dni (če ne dobiš prej krvavitve oz. :hudicek:) narediš test. Če je uspelo pokaže seveda :modri:.

Ker te zanima kaj pomeni IVF, ICSI inp., naj povem, da že pri prvem razgovoru v ambulanti za neplodnost dobiš knjižico, kjer je vse razloženo. Ko sem jo prvič prebrala, sem bila vsa zmedeno. Potem sem jo še enkrat, pa še enkrat ... pa tudi zdravniki ti vse razložijo.

Več o vsem bodo verjetno povedale še druge, ki jim postopek je (ali ni:() uspel.

Jaz vsekakor upam na najboljše. Zase in za vse druge.

LP:rozica:

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   Umetna oploditev od A do Ž
30.6.2005 17:13:31   
rija
Na kratko: ko po recimo letu ne zanosiš po naravni poti, se oglasiš pri svojem G. Opraviš osnovne preiskave, najprej partner - spermiogram. Ugotovijo količino, gibljivost in obliko sprermijev.
Postopki za žensko:
- hsg ali slikanje maternice: delajo pod rentgenom, v rodila vbrizgajo barvilo, da lahko vidijo obliko maternice in prehodnost jajcevodov, preiskava v primeru prehodnsti jajcevodov samo rahlo neprijetna (pritisk) v primeru neprehodnosti zna kar fajn boleti.
- laparoskopija, operacija, pri kateri ti napihnejo spodnji del telesa, s teleskopskimi cevkami preverijo stanje rodil na licu mesta. V kolikor imaš karkoli narobe, hkrai popravijo, odstranijo zarastline. Postopek se izvaja pod narkozo, skoraj neboleč.
- histeroskopija, po navadi jo delajo istočasno z laparoskopijo, vaginalni poseg, pri katerem odstranijo septum ali pregrado, ki lahko povzroča ali splave ali zastoj rasti ploda in posledično splav,(narkoza, neboleče)
- pregled hormonske slike krvi, določijo vrednosti hormonov, predpiše zdravljenje, če je potrebno.

Po teh postopkih po navadi čakaš 6-12 mesecev na naravno zanositev ob predpostavki, da je s tvojimi rodili vse ok.

Če še vedno ne zanosiš, te napotijo do zdravnikov za oploditev z biomedicinsko pomočjo - OBMP.

Teh je lahko več vrst:
- inseminacije - v primeru, da je z žensko vse ok, s partnerjem tudi, pa ne pride do zanositve ali v primeru, da ima partner manj "kvalitetno" spermo. Sam postopek je lahko stimuliran s hormoni ali brez njih. Spremljajo mesečni ciklus ženske, in v najugodnejšem času skozi kateter vbrizgajo seme. Postopek je razen kakšnik injekcij popolnoma neboleč.
- Ivf, postopek v katerem s hormoni spodbudijo rast foliklov, jih punktirajo in v laboratoriju oplodijo s semene, brez pomoči laborantov. Celice se oplodijo same. Predpogoj je, da ima moški dobro seme.
- ivf-icsi, postopek enak ivf, razlikuje se le v postopku same oploditve in je namenjen parom, pri katerih je partnerjeva sperma manj kvalitetna, premalo, negibljive... Pri tem postopku semenčicam odstranijo repke in jih vbrizgajo direktno v žensko celico.

Peti dan po punkciji in oploditvi celic vstavijo blastocisto (najboljša stopnja delitve celic). Vstavljajo po navadi dve blastocisti, v primeru hiperstimulacije eno ali nobene. Če je celic več, višek zamrznejo. Zamrznjene celice hranijo 5 let.Ponekod delajo to že tretji dan, vendar celice takrat še niso optimalno razvite in BAJE so rezultati slabši. Ah ja, ponekod vsavljajo tudi tri celice.
Potem pa čakaš.... čakaš... in po 14 dneh si zelo VESEL!!!! Vsaj vse upamo tako.

Ali pa tudi ne. In če ne, greš lepo naprej. In upaš z dvignjeno glavo in veliko optimizma, da naslednjič bo.

V glavnini je to-to. Če sem ga kje kiksnila, me popravite, saj sem le ena od sodelujočih in v nobenem primeru strokovnjak na tem področju.


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   Umetna oploditev od A do Ž
9.8.2005 20:45:21   
peta b.
pikipoki tudi midva imava imava isti postopek ker ima moj fant tudi samo 10%dobre oblike samo midva hodiva v lj.kliniko z mano pa pravijo da je vse v redu pa čeprav nimam čisto redne m.zdaj pa čakava da pridejo iz dopusta da začnemo z injekcijam lp.:sloncek:

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?