cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Družine z več otroki so srečnejše

clock-img

14.5.2024

Avstralska raziskava je pokazala, da so starši, ki imajo štiri ali več otrok, srečnejši kot tisti z enim, dvema ali tremi otroki.

Družine z več otroki so srečnejše

Avstralski znanstveniki iz univerze Australia's Edith Cowan University so pet let intervjuvali na stotine staršev, da bi ugotovili, kako trdoživost, socialna podpora in samospoštovanje prispevajo k sreči staršev ter katera je tista čarobna številka otrok, ki staršem prinaša največjo srečo. Rezultati so pokazali, da so najsrečnejši starši, ki imajo štiri ali več otrok.


PREBERITE TUDI: To je najboljša starostna razlika med otroki


Sprejemejo kaos

»V večjih družinah je znotraj družine večja podpora. Otroci se nikoli ne dolgočasijo, saj imajo vedno koga za igro, pa tudi prej se osamosvojijo,« prednosti velikih družin pojasnjuje Dr. Harman. Kot je pojasnila Dr. Harmanova, dejstvo, da so večje družine bolj kaotične in dražje, ne pretehta radosti, ki jih prinašajo večje družine.

»Starši v večjih družinah sprejmejo, da je v njihovem družinskem življenju kaos, toda to jim ne prepreči, da ne bi prejemali sreče v svoji družini,« dodaja Dr. Harmanova, ki je v raziskavi tudi ugotovila, da si je večina staršev v velikih družinah vedno želela veliko družino, da so večje število otrok pravzaprav načrtovali in da je to način življenja, ki so si ga sami izbrali.   

 

PREBERITE TUDI: Ljubki kaos velike družine (BLOG)

 

In če vemo, da je zadovoljstvo otrok odvisno od tega, kako zadovoljni so starši, je to seveda popolnoma logično: ko starši vedo, kaj si želijo in kaj hočejo ter temu sledijo, jim sledijo tudi otroci ter se v svoji družini počutijo zadovoljni in srečni. Tako imamo zadovoljne starše in zadovoljne otroke – srečno družino, ki uživa v skupnem bivanju. Pa naj bo to družina z dvema ali štirimi otroki. Vsekakor je namreč nesmiselno in škodljivo le zaradi statistike imeti več otrok, za katere ne bomo imeli dovolj časa in energije ter jih bomo zanemarjali.


Kaj je dodatek za veliko družino in katere družine so do njega upravičene, pa preverite tukaj.

news-img

Odkrijte DH bančne pakete z izjemnimi ugodnostmi

Prvo leto popolnoma brezplačni. Mladim zaposlenim, starim do 35 let, nudimo dodaten, 35% popust na ceno izbranega paketa.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem