cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Kaj pomeni dojenčkov jok?

clock-img

19.12.2023

Dojenčki nam ne znajo drugače kot z jokom povedati, da je nekaj narobe ali jim nekaj manjka. Kljub temu da se zdi, da je otrokov jok vedno enak, dojenčki jočejo na različne načine.

Kaj pomeni dojenčkov jok?

Ko dojenčka bolijo ušesa, joka tako močno, da se vse trese. Starši, še posebej v prvih mesecih njegovega življenja, se ob tako krčevitem joku panično vrtimo v krogu, ker ne vemo, kaj mu je. Veliko lažje nam je, ko enkrat uspemo prepoznavati različne načine dojenčkovega joka.


Največ joka je na začetku

Dojenček prvič zajoče takoj ko se rodi. S tem pokaže, da je živ in da ima dovolj moči in zraka, da lahko samostojno diha. Novorojenčki največ jočejo v prvih treh, štirih mesecih, saj se v tem obdobju počasi privajajo na življenje izven mamičinega trebuščka. Poleg tega morajo najti svoj ustaljeni ritem za spanje in nespanje ter način, kako priti do hrane.

 

PREBERITE TUDI: Prvi mesec z dojenčkom: Zakaj je začel toliko jokati?


Babice vedo, zakaj dojenček joka

Neizkušenim dojenčkov jok vedno zveni isto, porodne babice in starši, ki že imajo otroke pa v glavnem prepoznajo razliko v joku, med tistim, ki pomeni, da je otrok lačen ali da ga nekaj boli. Novopečeni starši se morajo tega razlikovanja šele naučiti, da bodo razumeli, kaj jim dojenček želi povedati, na primer:

Lačna sem.

Zaspan sem, ampak ne morem zaspati.

Želim si miru, pa sem tako vznemirjena.

Plenička je mokra.

Dolgčas mi je.

Vroče mi je.

Zebe me.

Boli me.

Bolna sem.


Slovarja za razlago dojenčkovega joka ni!

Starši sami morate dobro prisluhniti svojemu dojenčku in ugotoviti, kaj otrok želi povedati s svojim jokom. Za razlago joka ne obstaja noben slovar, ampak boste morali to ugotoviti s pomočjo sistema "poskusi in boš videl".

Če otrok joče, ker je lačen, se bo umiril takoj, ko ga boste pristavili ali nahranili s stekleničko. V pomoč vam je lahko tudi dejstvo, da je novorojenček v prvih treh tednih običajno lačen vsake dve do štiri ure. 

Včasih dojenček joče, ker ima mokro plenico - preverite, če je to razlog za njegov jok. Takoj ko ga boste "rešili" mokrega občutka na ritki, bo dojenček prenehal z jokom, ki je bil odraz njegovega nezadovoljstva zaradi neprijetnega občutka na koži.

Če razlog ni niti v lakoti, niti v mokri plenički, verjetno pričakuje, da se boste z njim igrali, zabavali. Zapojte mu uspavanko, da se pomiri. Nekateri dojenčki obožujejo, če jih nosite in iščejo fizično bližino, drugi so zadovoljni že, če lahko iz posteljice opazujejo sestrico, bratca, mamico ali očka.

 

PREBERITE TUDI: Velika zmota o dojenčkovem joku

 

Ko dojenček še vedno joče ...

Včasih dojenček joka tudi brez posebnega razloga. Ko smo ga preoblekli, nahranili, je naspan, a je kljub temu še vedno nezadovoljen, ga boste v večini primerov pomirili na enega od naštetih načinov:

- Glejte ga in mu tiho govorite ali prepevajte.

- Položite dlan na trebušček ali pa ga držite za roke oziroma noge.

- Ponudite mu dudo.

Otrok se običajno najhitreje pomiri, če ga vzamete v naročje, ga nežno zibate ali se sprehajate z njim po sobi. Če pa nič od tega ne deluje, pokličite ali obiščite pediatra. Dojenčka mogoče ne morete pomiriti, ker je z njim nekaj narobe oziroma je bolan.


VIR: Ringeraja.rs


DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem