cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Praznovanje konca šolskega leta: tega ne smete pozabiti

Sodobna šola je naporna tako za otroke in učitelje kot starše, zato si prav vsi zaslužimo praznovanje konca šolskega leta. V članku preverite, na kaj nikakor ne smete pozabiti!

Praznovanje konca šolskega leta: tega ne smete pozabiti

1. Otroku se zahvalite za trud

Starši v odnosu do otrokove šole pogosto pozabljamo, da otroci vse šolsko leto brez težav zjutraj vstajajo, čeprav bi raje še malo spali, da tudi več kot osem ur sedijo za šolskimi klopmi, četudi bi se raje igrali na prostem, da se učijo o stvareh, ki jih niti malo ne zanimajo, čeprav bi raje spoznavali druge resnice o svetu in življenju, da svoje življenje tako rekoč posvetijo šoli, čeprav jih njihove lastne strasti vlečejo drugam ...

Vse to otroci počnejo za nas, ker je nam staršem šola tako zelo pomembna. Zato se ob koncu šolskega leta otroku zahvalite za ves trud, ki ga je vložil v šolo. Pokažite mu, da cenite vse, kar je storil za šolo, in se pri tem celo potrudil, da bi šola bila tudi njemu pomembna.


2. Nagradite ga - pa ne samo materialno!

Zaključek šolskega leta kar kliče k neki simbolni nagradi. In to ne glede na to, kakšen uspeh je otrok dosegel. Ne pozabite, da tudi otroci v vsakem trenutku dajejo od sebe največ, kar takrat pač zmorejo. Se je težko spravil k domačim nalogam? Je v drugi polovici leta popustil pri ocenah? Še vedno si zasluži nagrado za to, da je hodil v šolo in se vsak dan znova trudil zadovoljiti starševska in šolska pričakovanja.

Pri tem ne pozabite, da so najboljše nagrade vedno nematerialne, četudi bo otrok gotovo vesel tudi novega mobilnega telefona, vstopnic za kino ali priljubljene igrače. Otroka lahko presenetite s posebnim družinskim izletom v neznano ali zanj izdelate kuponček "Popoldan z očetom po tvoji želji!"


3. Organizirajte poletno zabavo

Zakaj ne bi konca šolskega leta obeležili tudi s poletno zabavo ter tako šolske počitnice začeli na zabaven in sproščen način? Organizacijo prepustite otroku in mu tako podarite dragoceno življenjsko izkušnjo. To seveda ne pomeni, da mu pri pripravah ne boste pomagali, vsaj z nasveti. Toda pri tem bodite pozorni, da odgovornost za glavni del organizacije poletne zabave ob koncu šolskega leta vendarle prevzame otrok: koga bo povabil, kakšna naj bo tematika zabave, kaj želi postreči in kako.

Morda večurno igranje računalniških igric ali gledanje televizije za vas ni ravno poletna zabava, toda če je to način, kako bi otrok rad popraznoval konec šolskega leta, popustite in se sprostite. Teh nekaj ur igric otroka ne bo trajno poškodovalo, mu bo pa podarilo občutek, da je pa tokrat zares po njegovo.

 

PREBERITE TUDI: Priredite otroško koktejl zabavo

 

4. Preverite njegov odnos do minulega šolskega leta

Konec nekega obdobja oz. življenjskega poglavja je odlična priložnost tudi za to, da preverimo, kaj čutimo - s čim smo zadovoljni in kaj nas je razočaralo. Za takšen pogovor o minulem šolskem letu izberite umirjen trenutek dobre povezanosti - na primer, ko boste zvečer posedali na vrtu ali ko se bosta z otrokom pogovarjala o bolj "globokih" rečeh.

Pri tem bodite pozorni, da otroku ne vsiljujete lastnega vtisa, kako mu je to šolsko leto šlo, temveč bodite zares odprti in radovedni ter otroku pokažite, da vas iskreno zanima, kako je zadovoljen s šolskim letom, ki je minil. Pa ne omejujte se samo na ocene, temveč preverite tudi, kako se je v šoli počutil, kaj je novega spoznal o sebi in drugih, kaj ga je morda razočaralo ali prizadelo ter kaj bi v drugem šolskem letu rad storil drugače. Tako ga boste zares podprli, ko stopa po svoji poti.

Če bo otrok čutil, da ga zares sprejemate takšnega kot je in vas bolj kot šolske ocene zanima njegovo počutje, vam bo lažje razkril vse svoje težave s šolo in jih tako tudi lažje predelal ter se novega šolskega leta tudi bolj veselil. 

Toda najprej je seveda čas za zaslužene počitnice!

In še kako potreben počitniški dolgčas.  

news-img

Kako ustvariti prijetno bivalno okolje

Prenosne klimatske naprave predstavljajo praktično rešitev za hlajenje prostorov, ki ne zahtevajo zapletene namestitve ali visokih stroškov.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem