|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

"Podprite otroka, ko stopa na svojo pot."

Helena Primic, 24.6.2018
Kako otroku pomagati, da bo našel klic svojega srca in se naučil slediti svojim sanjam? Pogovarjali smo se s kamnosekom, samostojnim umetnikom in šepetalcem kamna - Primožem Erjavcem.

image
Otroku ne vsiljujte svojih želja, svetuje Primož Erjavec.
/71


Kako vzgajati otroka, da bo kot odrasel vedel, kaj hoče početi v življenju, in bo imel dovolj poguma, da bo sledil svoji poti tudi, ko bo naletel na ovire, smo vprašali uspešnega kamnoseka, samostojnega umetnika in šepetalca kamna - Primoža Erjavca.  

Primož, ki iz kamna izdeluje unikatne umivalnike in druga unikatna darila, je avtor in lastnik blagovne znamke Meduzza®, ki je ime dobila po začarani atenski svetnici Meduzi. Ta je bila namreč tako lepa, da si jo je bog Pozejdon vzel s silo, zaradi česar se je spremenila v pošast s kačami namesto las in pogledom, ki je vsakega moškega začaral v kamen.

"S tem, ko prisluhnem kamnu in iz njega izdelam večno lep predmet, dajem glas tudi Meduzi ter ji tako pomagam, da premaga svoje prekletstvo in spet postane prelepa ženska," nam je zaupal šepetalec kamna iz Zagradca. 

 

Ljubezen na prvi pogled

"Oče me je z vzgledom naučil, da je treba delati, se premikati, če hočeš, kaj doseči. Da smo sami odgovorni za svoje življenje," je povedal Primož, ki je ljubezen do kamna odkril pri 15-ih, ko je na počitnicah pri svaku dobil priložnost, da se tudi sam preizkusi pri delu s kamnom.

"Prej sem delal le z lesom, toda ko sem odkril kamen - njegovo trdnost, moč in večnost, me je popolnoma očaral," se svoje ljubezni na prvi pogled spominja Primož, ki je bil kot otrok tih in priden, toda tudi trmast.

 

Potrebno je preizkušati

Toda veliko sodobnih najstnikov pa ne ve, kaj bi želeli v življenju početi in kaj si pravzaprav želijo. Kako jim lahko starši pomagajo najti svoj klic srca?

"Pomembno je, da starši že majhnemu otroku pustijo, da preizkuša različne stvari in tako spoznava, kam ga vleče in kam ne. Da mu ne vsiljujejo svojih dobronamernih želja, temveč mu pustijo, da se razvija v lastno smer in ga pri tem podprejo, pa četudi jim otrokova pot ni všeč. Sicer pa ni važno, ali gre za najstnika ali odraslo osebo, ki se išče - potrebno se je prepustiti življenju in enostavno poskusiti reči, ki nas veselijo in nas pokličejo. Če ne poskusimo, ne bomo nikoli vedeli, ali je to to, kar iščemo," staršem svetuje Primož, ki je svojim staršem hvaležen predvsem za to, da so ga naučili poštenosti.

 

Navdih mu daje narava

Kako zelo je pomembno, da otrokom pustimo, da raziskujejo svet in življenje ter preživijo veliko časa na prostem, dokazuje tudi Primoževa ustvarjalnost, ki se poji predvsem v naravi: "Moja muza je narava kot celota. Energijo in navdihe za svoje izdelke črpam iz veličine sveta, ki nas obdaja - od neba do zemlje."

Še ne tridesetletni Primož sicer še ni oče, toda če bi moral sinu razkriti recept za uspeh, bi mu rekel: "Ne kompliciraj preveč in se prepusti življenju, pri čemer ne pozabi vedno slediti svojim sanjam in svojemu srcu."

 

Več o Primožu in njegovih umetninah iz kamna najdete tukaj, v galeriji zgoraj pa si lahko ogledate tudi nekaj njegovih unikatnih izdelkov iz kamna.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
45
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
9
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
9
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
7



BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?