cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Previdno s probiotiki

clock-img

5.4.2024

Če je črevesna sluznica zelo oslabljena in poškodovana, je nesmiselno dodajati probiotike, saj se nimajo kje naseliti in za črevesje predstavljajo dodatno odpadno breme.

Previdno s probiotiki

Čeprav vemo, kako zelo je za zdravje in dobro delujoč imunski sistem tako odraslega kot otroka pomembno, da ima črevesno mikrofloro v ravnovesju, lahko nepravilna uporaba probiotikov oziroma tako imenovanih dobrih bakterij naredi več škode kot koristi.

Zato smo pri Mojci Vozel, mentorici za samozdravljenje s hrano, avtorici knjig o zdravi prehrani in spletne strani Prvinskahrana.si, preverili, kdaj je smiselno dodajati probiotike in kdaj ne ter zakaj ne. 


Ko se probiotiki ne primejo ...

"Menim, da je najboljši način izgraditve zdrave črevesne flore s prehrano. Dejansko je to edini dolgoročno učinkovit način, kajti če pogoji v prebavilih niso dovolj dobri, da bi se kakovostna flora naravno poselila, obdržala in ob naravni hrani tudi sama obnavljala, tudi prehranska dopolnila ne morejo narediti čudeža. Če namreč ni plodnih pogojev, v katerih bi se mikrobi lahko naselili za stalno, tudi noben dodatek ne pomaga, saj se vsi dodani preparati po domače rečeno ne bodo prijeli," pojasnjuje Mojca Vozel in dodaja:

"Če torej dodajamo probiotike poškodovanemu črevesju, v resnici le zapravljamo ogromno denarja, medtem ko telo vse te koristne bakterije sproti odstranjuje, saj v poškodovani črevesni mikroflori zaradi slabih pogojev enostavno ne morejo preživeti.

S probiotičnimi dopolnili si torej lahko pomagamo le začasno, recimo po težji bolezni, antibiotični terapiji in podobno, toda to ni optimalen način popravljanja škode v črevesju, kar velja tako za odrasle kot otroke."

 

PREBERITE TUDI: Razvoj dojenčkove mikrobiote se začne že v trebuščku!

 

Probiotiki lahko postanejo celo dodatno odpadno breme

Kot nam je zaupala Mojca Vozel, pa z dodajanjem probiotikov, ko naše črevesje ni dovolj zdravo, ne le zapravljamo denar, temveč lahko črevesje celo dodatno obremenimo in si tako s povsem dobrimi nameni naredimo več škode kot koristi.

"Ko recimo zdrav otrok uživa probiotike (predvidevajmo, da so zelo kakovostni in mu ustrezajo), se hrana laže prebavlja, saj naše telo ničesar ne prebavlja samo, ampak to za nas vedno opravi probiotična flora mikrobov. Toda, če je teren že od prej poškodovan, ne moremo pričakovati, da bodo probiotični dodatki padli na plodna tla. Del jih bo verjetno odmrlo in izločili se bodo kot odpadno breme," pojasnjuje sogovornica in opozarja: 

"Kadar pa probiotični preparati niso dovolj kakovostni ali/in so nepravi za naše telo (kar se pogosto dogaja), pa jih telo v veliki meri le zavrača in izloča. In tako namesto izboljšanja lahko nastajajo celo novi simptomi. Mnogi ljudje so mi na osebnih posvetih ali v učnih programih zaupali, da so po jemanju probiotikov nenadoma dobili drisko, slabost, celo izpuščaje, vročino in podobno. To seveda ni pravilo, ni pa tudi redkost. Nekaterim ljudem uživanje probiotikov seveda tudi pomaga, zato ni univerzalnega odgovora, kaj se zgodi, ko začnemo uživati probiotike oziroma kaj bi se praviloma moralo zgoditi."

 

PREBERITE TUDI: Ne bojte se surovega mleka!

 

Če je črevesna sluznica zelo oslabljena in poškodovana, s probiotiki počakajte!

Katera so torej tista zdravstvena stanja, ko se je probiotikom kljub njihovi koristnosti vendarle bolje vsaj začasno - dokler se naše črevesje dovolj ne pozdravi - izogibati?  

"Predvsem gre za tri kritične točke - ko je črevesna sluznica poškodovana, stanjšana ali tako rekoč preluknjana. S tem se namreč razgali črevesna stena in nastajajo rane ter bolečine. Sama sem imela tako stanje že v najstniških letih. Že pri 18. letih sem imela na delu prebavil boleče rane in trajalo je več let, da sem odkrila, katera hrana mi dela največ težav in kako pozdraviti svoje črevesje," je povedala Mojca Vozel, ki je tudi skozi lastno izkušnjo dobila zares poglobljen uvid v celoten proces zdravljenja črevesja, s katerim danes pomaga tudi drugim, da do rešitev pridejo veliko hitreje. 

"Stanju, ki sem ga opisala, rečemo tudi prepustno črevesje, saj skozi manjkajočo sluznico prehaja neprebavljena hrana, kar povzroča bolečine, preobčutljivosti in alergijske reakcije na številna živila. V takem stanju zna biti precej nesmiselno telesu dovajati probiotična dopolnila, kajti kje pa boste mikrofloro naselili, če nimate zdrave sluznice? Če torej v črevesju ni pogojev, da bi se flora sploh naselila in vzpostavila, saj je ta zelo oslabljena (in kot takšna vzrok za množico bolezni), je v takšnem primeru s probiotiki bolje počakati," svetuje sogovornica.

 

PREBERITE TUDI: BLOG  - Stranski učinki po cepljenju

 

Od stresa in psihičnih travm do strupov iz zdravil in cepiv

Pri prehranski svetovalki smo seveda preverili, zakaj sploh pride do poškodovane črevesne sluznice oziroma kateri so vzroki, da imajo že nekateri otroci tako zelo poškodovano črevesje, da jim tudi z dodajanjem probiotikov ne moremo pomagati.

"Vzrokov je veliko. V osnovi so lahko psihični - na primer stres, travme in žalost so pogosti sprožilci poškodovanega črevesja. Drugi vzrok so razne bolezni. Tretji pa je prevelika količina toksinov v telesu, denimo težke kovine, pesticidi in druge nezaželene kemične snovi, ki pridejo v otrokovo telo prek onesnaženega okolja, industrijskega kmetijstva, procesirane hrane z aditivi, pa tudi prek zdravil in cepiv," pojasnjuje Mojca Vozel in dodaja:

"Če torej želimo tako zase kot otroka narediti največ za zdravo črevesje, moramo narediti tisti najtežji korak - povsem opustiti industrijsko predelano hrano in jo nadomestiti z večinoma lokalno in sezonsko hrano, ki mora biti čim manj predelana. Tudi, če ima težave s črevesjem le otrok, je smiselno, da spremenite ne le prehrano otroka, ampak še prej tudi svojo oziroma družinsko. Otroka namreč vzgajamo z zgledom."

 

PREBERITE TUDI: Zdravilne lastnosti medu in medena tiramisu krema

 

Previdno s probiotično hrano, sladkor pa zamenjajte z nesegretim medom

Kaj pa, če se že prehranjujemo zdravo, naša ali otrokova črevesna sluznica pa še vedno ni zdrava?

"Zdravljenja črevesja se je treba lotevati v korakih. In prvi korak nikakor ni, da boste v poškodovano črevesje vnašali velike količine probiotikov ali probiotične oziroma fermentirane hrane, kot je recimo kislo zelje, čeprav je to zelo priljubljen nasvet tako strokovnjakov kot laikov. Poškodovano črevesje se namreč na takšno intenzivno probiotično invazijo običajno burno odzove, zato je ravno s tovrstno hrano treba začeti previdno in po malem," opozarja sogovornica.

Kateri pa so tisti največji sovražniki zdrave črevesne sluznice, ki se jim je v primeru poškodovanega črevesja treba najbolj izogibati?  

"Če odmislimo vse vrste strupenih snovi iz okolja, ki sem jih že omenila, v črevesju daleč največ uničenja povzroča procesiran sladkor. Kakršnekoli vrste. Zato vsem, ki imajo težave s črevesjem priporočam, da za začetek sladkor zamenjajo z lokalnim nesegretim medom.

To seveda ne pomeni, da se mora recimo otrok za vse življenje izogibati sladkarij (Tukaj preverite ideje za zdrave sladkarije za otroke!). Takšen ukrep bi bil neživljenjski. Toda, če želite sanirati otrokova ali lastna poškodovana prebavila, je treba vsaj za nekaj mesecev - včasih pa tudi za leto ali dve - sprejeti kakšno ne najbolj priljubljeno odločitev. To je namreč osnovni pogoj, da preneha nastajati škoda. Ko bo črevesna sluznica obnovljena in bo flora spet živahna, tu pa tam kakšna sladkarija verjetno ne bo več povzročala škode," je spodbudna Mojca Vozel.

news-img

100 mladim podarimo 3 obroke kredita

NLB bo 100 mladim povrnila 3 mesečne obroke kredita v skupni vrednosti do 1.000 EUR. Preverite, kako lahko sodelujete v nagradni igri.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem