cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

VIDEO: Načini za podiranje kupčka

Med hranjenjem dojenčki poleg mleka zajamejo še zrak, zato jim podiranje kupčka pomaga, da te zračne mehurčke spravijo iz svojega trebuščka. V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov, kako otroku omogočiti najlažje podiranje kupčka.

Kdaj podreti kupček?

Če dojite potem je najbolje, da otrok podre kupček, ko zamenjate dojki. Če dojenčka hranite po steklenički, je zaželeno, da otrok večkrat med hranjenjem podre kupček. V vsakem primeru pa mora dojenčke podreti kupček na koncu hranjenja.

Namig: Včasih mora dojenček tudi med dvema hranjenjema podreti kupček. Če se vam zdi, da se vaš otrok počuti nelagodno ali joka in ne morete ugotoviti zakaj, je mogoče razlog v tem, da ga tišči v trebuščku. Poskusite podreti kupček, mogoče je težava v tem.

 

PREBERITE TUDI: Nasvet strokovnjakinje - Kolcanje novorojenčka


Položaji za podiranje kupčka

Obstaja več različnih načinov, da otrok podre kupček. Spodaj so opisani, za boljšo predstavo pa si poglejte video.

 

1. V naročju

Otrok naj bo v vašem naročju pokonci, obrnjen na eno stran, malce nagnjen in naslonjen nekoliko naprej s prsmi čez vašo roko. Otrokovo brado objemite s pacem in kazalcem te roke, z drugo roko pa nežno udarjajte oziroma pritiskajte s celo dlanjo v krogu sredi hrbta, da bi izrinili zrak.

Namig: Ko uporabljajte ta položaj za podiranje kupčka, svetujemo, da uporabite brisačko, plenico oziroma večji slinček, da zaščitite otrokova oblačila in svojo roko, če bo otrok slučajno bruhnil.


2. Na stegnih

Če v naročju otrok ne podere kupčka, si ga položite na stegna. S trebuščkom naj bo naslonjen na eno stegno, s čimer se bo na njegovem trebuhu ustvarjal pritisk, ki bo pomagal potisniti zrak iz telesa. Otroka nežno drgnite ali udarjajte po hrbtu.

 

PREBERITE TUDI: Prebavne težave pri dojenčkih


3. Na ramenih

Če tudi položaj čez stegna ne deluje, si čez ramo položite brisačko in naslonite otroka na ramo. Ob tem ne pozabite podpreti njegove glavice in vratu z roko, z drugo roko pa masirajte oziroma nežno, vendar odločno udarjajte otroka po hrbtu.


Podiranje kupčka

Dojenček bi ob uporabi ene od naštetih metod moral podreti kupček, ki ga boste slišali kot konkreten rig čez minutko ali dve. Če dojenčke ne rigne, je tudi to v redu. Včasih zrak najde drugo pot ven.


Ste vedeli?

Včasih, ko otrok bruhne po hranjenju tekočino ven, zgleda kot da je bruhnil cel obrok mleka. Običajno bruhne največ za žličko mleka, tako da ste lahko brez skrbi.

 

VIR: www.pregnancyvideo.net, youtube.com

news-img

Pomladna potepanja z dojenčki in malčki

Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udobni tako za vas kot za dojenčka, se zanje primerno opremite.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem