|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Prebavne težave (kolike, zaprtje, polivanje, bruhanje ...) dojenčkov so zelo pogoste. Še posebej novopečeni starši so ob pojavu le teh zaskrbljeni in iščejo najboljše rešitve, da bi olajšali težave svojega sončka.

image
Pri trebušnih krčih dojenčka se posvetujete s pediatrom.
/11


Zakaj nastajajo trebušni krči ali kolike?

Možnih vzrokov za nastanek je lahko več, natančen vzrok pa je težko določiti.  Najpogostejši vzroki za krče ali kolike pri dojenčkih so:
* Nerazvitost prebavnega sistema,
* hrana, preveč bogata z ogljikovimi hidrati (laktoza),
* pospešeno gibanje črevesa,
* prekomerno hranjenje ali lakota dojenčka, če dojenček ob hranjenju zaužije preveč zraka,
* slaba tehnika hranjenja,
* premajhna ali prevelika luknjica na dudi.

Dojenčki, ki imajo preobčutljivost (alergijo) na kravje mleko ali neprenašanje določene vrste hrane, imajo običajno hude trebušne krče.

Kako ukrepamo v primeru kolik?
Priporočam, da se pri trebušnih krčih vašega dojenčka, posvetujete s pediatrom.  Drugače pa je dobro paziti, da dojenček v času hranjenja ne zaužije prekomerne količine zraka, da je luknja na dudici ravno pravšnja, da je dojenček pred hranjenjem umirjen, dobro je podreti kupček (lahko po obroku, če je potrebno tudi že med njim). Pazimo, da ima naš malček ustaljen red in način hranjenja, prav tako ostalih pravil,  priporočljivo  pa je tudi čim manj vznemirjanj v popoldanskem in večernem času. Če pa je dojenček hranjen z mlečno formulo, lahko za zmanjšanje kolik ali zaprtja najdete posebno hrano za uravnavanje prebavnih težav. Ob previjanju mu lahko tudi zmasirate trebušček v smeri urinega kazalca.

Kdaj govorimo o zaprtju pri dojenčkih?
O zaprtju pri dojenčku govorimo, če dojenček odvaja manj pogosto ali pa je blato bolj trdo in je odvajanje oteženo, včasih celo boleče. Zelo težko definiramo zaprtost.
Večina dojenčkov prvič odvaja blato (t .i. mekonij) v prvih 24 urah. Načeloma odvajajo večkrat dnevno, dojeni večinoma pogosteje. Če je dojen otrok zdrav in nima posebnih težav, je zanj pravilno in normalno, da odvaja po vsakem obroku, pa tudi, če ne odvaja nekaj dni. Če je dojenček ob tem brez drugih težav, ni vzroka za zaskrbljenost.
Bolj ko dojenček raste, bolj se ustaljuje ritem odvajanja in prehaja na ritem odraslih, ki predstavlja odvajanje 1-2 krat na dan ali 1x na dva do tri dni.

Kakšni so znaki zaprtja?
Dojenček z zaprtjem odvaja trdo blato, ki ga spremljajo bolečine v trebuhu, napenjanje, na površini blata se lahko pojavi celo sveža kri.

Kakšni so vzroki zaprtja?
Ločimo funkcionalne in organske vzroke. Funkcionalni vzroki, ki so najpogostejši, so:
*hrana s premalo vlakninami,
*premalo zaužite tekočine,
*zmanjšano gibanje črevesa in zadrževanje blata zaradi različnih psihičnih vzrokov.

Organski vzroki so bolezenski vzroki zaprtja, kot so: bolezni prebavil, presnove, žlez z notranjim izločanjem, živčno-mišične in druge bolezni.

Kako ukrepamo, kadar gre za funkcionalno zaprtje?
Svetujemo pitje sladkanega čaja (sladkano z glukoza) na tešče ali med mlečnimi obroki, najbolje vsaj ½ ure pred obrokom. Če mu ponudimo tik pred obrokom se lahko zgodi, da bo obrok odklonil. Če mu ponudimo pa takoj po obroku, se lahko zgodi, da bo bruhal. Če je dojenček hranjen z mlečno formulo, lahko izberemo formulo za uravnavanje prebave. Nekatere mlečne formule proti zaprtju vsebujejo prebiotike (ki med drugimi ugodnimi učinki tudi  pospešujejo gibanje prebavil) in posebno prilagojeno maščobo (imenovano betapol), tako kot materino mleko, in s tem delujeta proti zaprtju. Druge mlečne  formule pa imajo večjo vsebnost laktoze (mlečnega sladkorja), ki ima ozmozni učinek (pritegne vodo v debelo črevo in s tem zmehča blato  ter tako omogoča lažje odvajanje blata).
Ko pa dojenček začne dobivati dopolnilno hrano, svetujemo  obilo tekočine, sadnih sokov, sveže sadje in zelenjava  (ne banan, korenja, odsvetujemo tudi čokolde, čokolino, riž).
 

Kako ločimo bljuvanje, polivanje, bruhanje?
Bljuvanje ali polivanje (s tujo besedo regurgitacija) imenujemo nehotno vračanje želodčne vsebine skozi usta, brez sile, običajno v blagi meri. Pojavlja se v obdobju od rojstva do otrokovega 1. leta starosti, ko v večini primerov tudi mine.
Bruhanje ali bruhanje v loku pomeni vračanje želodčne vsebine s silo skozi usta, običajno nehotno, združeno s predhodno slabostjo in siljenjem na bruhanje.

Kaj je gastroezofagealni refluks (GER)?
Gastroezofagealni refluks je nehotno vračanje želodčne vsebine v požiralnik. Želodčna vsebina je želodčni sok z encimi, hrana in pijača, ki ju je otrok zaužil, in slina, lahko pa tudi izločki trebušne slinavke in žolčnika.

Kakšni so vzroki za pojav bljuvanja - GER?
GER je pri dojenčku navadno posledica občasne sprostitve tonusa mišice zapiralke v požiralniku, ki sicer preprečuje vračanje hrane iz želodčka v požiralnik. Zato otrok bljuva. Predvsem po obrokih se mu kisla želodčna vsebina nehotno vrača v požiralnik in usta, dojenček pa lahko tudi bruha ali občasno celo bruhne v loku. Ponoči je polivanja običajno manj.
Če je GER izražen prekomerno, lahko povzroča bolezenska stanja, ki dojenčka zelo ogrožajo. V tem primeru govorimo o gastroezafagelani refluksni bolezni (GERD). Dojenček zaradi bljuvanja in bruhanja izgublja kalorije in ne napreduje na telesni teži. Zaradi vračanja kisle želodčne vsebine lahko nastopi vnetje sluznice požiralnika, slabokrvnost ali celo bruhanje krvavkaste vsebine. Če kisla želodčna vsebina zaide v dihala, lahko povzroča vnetje glasilk, aspiracijsko pljučnico ali ponavljajoče se bronhitise.

Kdaj se GER pojavlja?
GER je pogosta prebavna težava pri dojenčkih, saj ocenjujejo, da nastopi pri več kot 50 % dojenčkov v 4. mesecu starosti. Bljuvanje zaradi GER se lahko pojavi takoj po rojstvu, najpogosteje pa v 2. do 6. tednu  po rojstvu.

Kako lahko pomagamo pri GER?
Pogovor z zdravnikom pediatrom staršem pomaga razumeti za kaj gre, jih pomiri in usmeri v nadaljnje korake. Na osnovi strokovnega mnenja se pediater odloči za prehransko zdravljenje in svetuje tudi dodatno položajno zdravljenje, če pa je potrebno se odloči tudi za zdravljenje z zdravili in le v redkih primerih tudi za zdravljenje z operacijo.
Prehransko zdravljenje: pomeni zgostitev mlečnega obroka, če uživa mlečno formulo (lahko z 2 % riževo sluzjo ali pa se svetuje uporaba že pripravljenih mlečnih formul z oznako AR-antiregurgitacijsko mleko, ki so zgoščena z rožičevo ali koruzno moko). Če pa je dojenček dojen, mu obrokov žal ne moremo zgostiti.
Položajno zdravljenje: Svetujemo dvignjeno dojenčkovo vzglavje za 30 stopinj (tako v času spanja kot pri negi) na varnem hrbtnem položaju. Po jedi naj bo otrok vsaj pol ure v pokončnem položaju, obvezno naj podre kupček, glavico ima lahko naslonjeno na materini rami.
Zdravljenje z zdravili: zanj se pediater odloči po predhodnih preiskavah v bolnišnici.

Zakaj dojenček bruha?
Vzroki bruhanj so lahko različni. Omenili smo že GER, lahko pa bruha tudi zaradi različnih bolezenskih stanj, kot so: preobčutljivost na kravje mleko ali druge sestavine v hrani (alergija), prirojena anatomska nepravilnost prebavil, presnovne bolezni, okužbe z virusi, bakterijami, zajedalci ali glivami, motnja v razgradnji in vsrkljivosti hranilnih snovi (malabsorbcija), zastrupitev z nepravilno shranjevalno ali pripravljeno hrano, obolenje notranjih organov (jeter, trebušne slinavke), obolenje centralnega živčevja, prehladno stanje, pljučnica, angina in še številne druge bolezni.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
6
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
5
Astrološka napoved za starše (11. - 17. ma...
Prihajajoči teden prinaša obetajoč čas novih priložnosti in podvigov, a tudi pasti hitenja in tekmovalnosti. Energija Me...
4
Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
4



3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...
Kaj je bolezen rok, ust in nog?
Bolezen rok, ust in nog je virusna infekcijska bolezen, ki najpogosteje prizadene dojenčke in otroke. Preverite, kako jo...