|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Idealna otroška soba

Maja Črepinšek, 24.1.2010
Otroci živo doživljajo svojo sobico in jo imajo radi – kar vam bodo pokazali tudi tako, da bodo porisali stene svoje sobice, morda pa tudi pohištvo… :)

image
/11


Prva sobica

Prvo sobico z opremo za novorojenčka izbiramo še s posebnim veseljem, saj bomo vanjo prinesli komaj rojenega otroka. V sobici za novorojenčka potrebujemo nekaj nujnih kosov opreme: košarico ali »zibelko«, previjalno mizo s predali ali dodaten predalčnik, odprte police, koš za plenice, omaro za oblačila, omarico za knjige in igrače, velik in udoben naslonjač ali gugalni stol za dojenje in uspavanje ter mehko odejo ali preprogo, na katero lahko položimo nekajmesečnega dojenčka, kadar se igra.

 

Previjalna miza mora biti dovolj visoka in dovolj široka, da se pri delu ob njej vi počutite udobno, dojenček na njej pa je varen. Dobro je, če ima predale ali odprte police, ker za nego potrebujete tisoč in eno malenkost, po katero ne smete seči daleč. Modeli z odprtimi policami so priročni, ker imate lahko za varnost ves čas eno roko na dojenčku, vendar pa so police pod previjalno mizo pregloboke za udobno seganje. Odprti polici sta lahko pod previjalno mizo le dve, predali pa so lahko vsaj štirje. V njih bodo stvari lepše pospravljene in zato hitreje dosegljive. Če boste izbrali model s predali, je zelo pomembno, da jih zlahka odprete. Izogibajte se predalom, pri katerih sta za odpiranje potrebni obe roki. Prav tako niso primerni izbočeni ročaji, še zlasti, če nameravate ta kos obdržati kasneje kot komodo za spravljanje otrokovih oblačil ali igrač. Previjalna miza naj bo prekrita s pralno blazino, na kateri bo ležal otrok med previjanjem. Vrhnji rob previjalne mize naj bo toliko dvignjen, da previjalna blazina ne leze z nje.

 

Predalnik je potreben le, če vaša previjalna miza nima predalov. V predalčnik spravite mnogo majhnih otroških oblačil (kapic, nogavičk, majic…), ki se sicer, zložena v visok kup, kar naprej podirajo.

 

Odprte police so praktične, ker imate z novorojenčkom vedno polno vsaj eno roko. Seganje po igračko, pleničko, kozarec, knjigo… je mnogo lažje, če so police odprte. Ena odprta polica bi vam prišla prav nad previjalno mizo, ker ravno tam potrebujete največ pripomočkov. Če bo polica pregloboka, vas bo motila pri delu!

 

Košarico ali zibelko potrebujete, četudi ste prepričani, da bo novorojenček spal v vaši postelji. Vanjo boste odlagali dojenčka, ko bo zaspal podnevi, kadar si boste po previjanju šli umit roke, ko boste šli na stranišče, saj novorojenčka in dojenčka ne smete nikoli pustiti samega niti sredi velike zakonske postelje. Majhna posteljica se približno do starosti šestih mesecev ni izkazala za dobro rešitev, ker novorojenčki v večjih posteljah slabše spijo. Toda pozor: potem v košarici ne sme več spati, ker se bo naučil sesti in bi lahko padel čez rob! Po pol leta nujno potrebujete posteljico.


Pozor pri izbiri materialov!

Za otroško pohištvo velja, da je zelo pomembno izbrati le najboljše materiale. Bodite pozorni na zagotovilo proizvajalca, da je otroku varna in za zdravje neškodljiva tudi površinska obdelava pohištva. Enako velja tudi za zidne barve in za barve, lake in barve lesenih tal ter tekstilne in vinilne obloge. Blago za zavese, pregrinjala, baldahin posteljice, velika igralna odeja – vse to naj bo pralno, ker bo gotovo potrebno zelo velikokrat oprati.


Pazite na obdelavo in konstrukcijo!

Bodite pozorni na obdelavo in konstrukcijo pohištva. Za otroške sobe so primerni le mehko zaobljeni leseni robovi. Pravilo je: čim manjši otrok, tem manj robov in ročajev, ki štrlijo iz površine pohištva. Vratca in predali naj se pri pohištvu za najmlajše ne odprejo preveč zlahka, sicer jih bo otrok odpiral, se priščipnil, razmetal vsebino, zlezel vanj… Pohištvo naj bo trdno in stabilno. Po njem naj se ne da plezati. Nevarni so še zlasti predali in odprte police. Preverite, ali je pohištvo še dovolj stabilno, če odprete vse predale hkrati.


Svetloba

Idealno je, če lahko količino naravne (dnevne) svetlobe v otroški sobi regulirate z roletami, roloji, težkimi in prosojnimi zavesami. S premišljeno izbranimi zavesami in roloji lahko tudi utišate zunanji hrup, ki nekatere dojenčke zelo moti. Omilite lahko tudi prepihe.

Ponoči pa je otroško sobico najbolje osvetljevati na tri načine: z lučjo na stropu, ki sobo osvetli centralno, s stoječo lučjo, ki meče zelo omejen snop svetlobe (na primer, kadar dojite ali uspavate dojenčka) in pa z nočno lučko, ki lahko ostane prižgana vso noč. Preverite, ali je na previjalni mizici dovolj svetlobe, da boste lahko dobro očistili vsako gubo otrokovega telesa – sicer je bolje, če poiščete dobro dodatno svetilko - toda ne stoječo, saj se lahko tudi prevrne, ko se bo malček pričel plaziti.

 

Se nadaljuje na naslednji strani ...


Članek objavljen v Moj malček, november 2005

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
8
Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...
4
Carski rez: ima oče pravico do dopusta?
Carski rez velja za zahteven način poroda, po katerem mamica potrebuje posebno nego, da ne bi prišlo do neljubih komplik...
4
Kdaj se začnejo dojenčki plaziti?
Plazenje velja za ključni mejnik v telesnem, duševnem in čustvenem razvoju, vendar nekateri dojenčki preskočijo plazenje...
3



Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?